De Business

Punem punctul pe știi

Sesizări penale pe numele administratorilor de la 29 de firme

marți, 11 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Sesizări penale pe numele administratorilor de la 29 de firme

În primele trei luni ale anului, Direcţia Generală de Inspecţie Fiscală a identificat un prejudiciu de 102 milioane de lei, provenit de la  societăţi ieşene care au fraudat statul. Fiscul a încheiat un număr de 29 de procese verbale şi a înaintat sesizările penale organelor de urmărire şi cercetare penală. 

Firmele cu pricina nu sunt făcute publice, reprezentanţii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi invocând secretul fiscal. Cele 29 de firme care sunt urmărire penal nu au declarat, ori au declarat fictiv sediile principale sau secundare, nu au declarat TVA-ul aferent livrărilor de bunuri şi servicii şi a impozitului pe veniturile aferente, au declarat sedii şi contribuabili fantomă, etc.

Tot în această perioadă, inspectorii fiscali au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la calcularea, înregistrarea şi virarea de către contribuabili a obligaţiilor la bugetul general.  „Sunt stabilite de către organele de inspecţie fiscală diferenţe constând în impozite, taxe şi contribuţii sociale de aproximativ 105.553,381 mii lei. Au fost întocmite 14 decizii de instituire a măsurilor asiguratorii în valoare totală de 14.445,683 mii lei. În vederea verificării modului de evidenţiere, calculare şi plată a obligaţiilor fiscale datorate de către contribuabili, au fost efectuate 431 acţiuni de control”, au precizat reprezentanţii DGRFP Iaşi.

Dintre cele peste 400 de controale, jumătate au fost inopinante. Tot pentru această perioadă s-au aplicat nouă amenzi contravenţionale în suma de 17 mii de lei şi s-au fost întocmite 14 decizii de instituire a măsurilor asiguratorii în valoare totală de 14,4 milioane de lei. „Analizând rezultatele obţinute se constată că au fost efectuate 53 acţiuni de control, din care trei inspeciţi generale, 48 inspecţii parţiale şi două controale inopinate, sumele suplimentare atrase la bugetul general consolidat al statului fiind de aproximativ 1.213,349 mii lei”, a precizat Paul Ciobanu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi.  

Comentarii