Singurul loc din Iaşi în care crizantemele încă mai au miros. Secretele din Copou

luni, 10 noiembrie 2014, 13:57
3 MIN
 Singurul loc din Iaşi în care crizantemele încă mai au miros. Secretele din Copou

Peste 20.000 de vizitatori s-au înregistrat deja la expoziţia „Flori de toamnă“, de la Grădina Botanică, care va fi deschisă încă două săptămâni.Care este secretul cultivării soiurilor unice de crizanteme de aici

La mijlocul perioadei de vizitare a expoziţiei „Flori de toamnă“, Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ a raportat peste 20.000 de vizitatori şi încasări undeva în jurul sumei de 70.000 de lei. Reprezentanţii grădinii speră că vremea va ţine în continuare cu turiştii care doresc să vină în vizită, însă spun că şi aşa încasările nu se vor compara cu cele de anul trecut, când vremea a fost foarte caldă şi coada pentru intrare se întindea până în Parcul Expoziţiei. „Să vedem cum va fi vremea în continuare, dacă va fi acceptabilă va fi bine, suntem într-un grafic acum. Pe lângă vizitatorii care au venit din afara Iaşului, nu i-am numărat pe cei care sunt invitaţi, sau categoriile de persoane care sunt scutite de plata taxei, toţi angajaţii, persoanele defavorizate sau unii dintre studenţi“, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice.

Toate florile universităţii vin din Grădina Botanică

Acesta a mai precizat că taxa de intrare la un astfel de eveniment, cât şi cea din timpul anului este singurul mod în care Grădina Botanică poate obţine fonduri. Aceştia nu vând şi nici nu realizează cercetare contra cost, în schimb toate florile din universitate, de la toate facultăţile şi de la toate evenimentele provin din serele Grădinii Botanice. „Funcţia principală a grădinii este cea didactică şi de cercetare. Tot ceea ce producem rămâne în universitate, pentru că suntem o instituţie de cercetare. Există o microproducţie a Grădinii Botanice, dar noi avem şi un conservator de plante din toată regiunea, de altfel avem plante de pe toate continentele“, a adăugat directorul grădinii. Mai mult, acesta a precizat că angajaţii Grădinii Botanice se ocupă de tot ce înseamnă spaţii verzi ale universităţii, răspunzând direct de organizarea acestora şi de primenirea lor cu diverse specii de plante. „Cei care vin în Grădina Botanică nu cunosc aceste aspecte şi ne tratează ca şi cum ar intra într-un parc, dar nu suntem parc. Nu avem statutul acesta, avem plante care pentru noi au o valoare patrimonială şi e greu de perceput şi de apreciat din exterior lucrul acesta“, a precizat prof.dr. Cătălin Tănase.

Conform cifrelor oficiale, anul trecut Grădina Botanică a încasat aproximativ 250.000 de lei din expoziţia „Flori de toamnă“, sumă pe care, spune directorul, nu ar putea-o încasa niciodată un producător de crizanteme. „Mai degrabă ar merge în Olanda şi să cumpere de acolo cu 30 de cenţi şi să le vândă la noi cu 50, că oricum suntem invadaţi de flori. În plus, crizantemele noastre, şi nu numai, sunt crescute după o tehnologie în care soiurile au fost păstrate cu sfinţenie. Dacă ar fi să le vindem, lucrul acesta s-ar vedea în preţul unei crizanteme. Am avut şi o vizită recent de la ARACIS şi ne-au spus că crizantemele noastre, faţă de cele din piaţă, miros, şi încă foarte frumos“, a conchis prof.dr. Cătălin Tănase. Expoziţia va rămâne deschisă până duminică, 23 noiembrie.

 

Comentarii