Concluziile ad-hoc ale ieşenilor, după exerciţiul de alarmare din ultimele zile:

Sirenele la Iaşi nu se prea aud în cartiere sau, dacă se aud, produc doar nedumerire

vineri, 21 aprilie 2017, 01:59
2 MIN
 Sirenele la Iaşi nu se prea aud în cartiere sau, dacă se aud, produc doar nedumerire

Sistemul de avertizare sonor din municipiul Iaşi abia a fost auzit de ieşeni.

Sirenele au sunat zilele trecute în municipiu şi în câteva localităţi din judeţ, însă au fost auzite cu greu în multe zone. Pe reţelele de socializare, ieşenii au spus că nu şi-au dat seama că este un exerciţiu de avertizare.

„Am auzit ceva, însă foarte greu. Abia apoi am aflat că a fost un exerciţiu de alarmare“, a spus o tânără pe o reţea de socializare.

„Eu mă aflam în maşină. Era imposibil să aud ceva“, a spus un alt internaut.

Chiar şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi au precizat că este nevoie de îmbunătăţirea sistemului. De ase­menea, concluziile exerciţiului care s-a derulat începând de pe 18 aprilie, în toată ţara, va fi prezentat zilele ur­mătoare de Inspectoratul General al Si­tua­ţiilor de Urgenţă.

„Nu am prezentat concluziile finale deoarece organizatorul exerciţiului este Inspec­to­ratul General pentru Situaţii de Ur­genţă. Prin urmare, toate concluziile de la nivelul tuturor judeţelor vor fi centralizate şi transmise de către această instituţie. Am comunicat concluzii generale privitor la faptul că exerciţiul şi-a atins scopul, în sensul că a fost verificată starea de operati­vitate a echipamentului de alarmare a populaţiei, şi considerăm la acest moment faptul că este necesară îmbunătăţirea sistemului, prin suplimentarea de echipamente“, a precizat Silvia Bolohan, din cadrul ISU Iaşi.

Exerciţiul, care a avut loc şi la Iaşi, s-a numit „Exerciţiul de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017“. Scopul acestuia este de a instrui personalul cu atribuţii în domeniu, precum şi verificarea instalaţiilor sonore. Sistemele sunt folosite în pragul producerii unor calamităţi, dezastre naturale, cum ar fi accidente tehnologice, ruperea unor baraje hidrotehnice, viituri, sau căderea unor obiecte din at­mosferă. Metoda este destinată exclusiv protecţiei populaţiei şi este este utilizată pe timpul conflictelor armate.

Comentarii