Sistemul centralizat de termoficare se extinde în zonele Bucium şi Copou

luni, 27 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Sistemul centralizat de termoficare se extinde în zonele Bucium şi Copou

Investiţia face parte din programului „Termoficare – căldură şi confort“ derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale. O treime din investiţie va fi suportată de Veolia SA.

Două cartiere ieşene vor fi racordate la reţeaua centrală de termoficare. Plenul Consiliului Local va discuta în cadrul şedinţei sale de mâine indicatorii tehnico-economici referitori la extinderea reţelei de termoficare în Copou şi în Bucium, ca şi refacerea izolaţiei magistralei de legătură 2, care face legătura între CET Holboca şi oraş. Investiţiile totale ar urma să se ridice la 50 milioane de lei. Proiectul „Copoul Verde“ presupune extinderea reţelei de termoficare din zona UMF până la Universitatea „Al.I. Cuza“, prin prelungirea Magistralei 2 şi racordarea clădirilor mari din zonă direct la aceasta. Pentru Bucium, se prevede prelungirea Magistralei 4 de la intersecţia bulevardelor Socola şi Poitiers până la blocurile ANL şi Spitalul Socola. În cele două zone au fost identificaţi 49 de clienţi potenţiali, din care au fost selectaţi 36, respectiv spitale, hoteluri, universităţi, pensiuni şi blocuri de locuinţe.

Consumul de energie anual al acestora ar reprezenta echivalentul a 5.000 de apartamente, existând deja acorduri de racordare pentru echivalentul a 2.250 de apartamente. Investiţia ar urma să se ridice la 22,3 milioane de lei, inclusiv TVA, finanţarea urmând să fie asigurată în cadrul programului „Termoficare – căldură şi confort“ derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale. în cadrul acestuia, 70% din suma aprobată ar fi reprezentată de finanţarea guvernamentală, diferenţa urmând să fie acoperită de municipalitate. Cota de 30% a municipalităţii va fi la rândul ei decontată de Veolia, prin creşterea redevenţei percepute de Primărie. Refacerea izolaţiei pe Magistrala 2 presupune lucrări pe 22 km de conducte tur-retur, vata de sticlă urmând să fie înlocuită cu spumă poliuretanică. Aceasta are avantajul că nu poate fi furată, pierderile de energie sunt mai mici decât în cazul vatei de sticlă, iar izolaţia nu se tasează în timp. Investiţia este estimată la 27,5 milioane de lei, proiectul urmând să fie propus spre finanţare în cadrul aceluiaşi program guvernamental. Lucrările ar urma să dureze 30 de luni, estimându-se că se vor încheia la sfârşitul anului 2019.

Comentarii