Spectaculoasă eclipsă de lună vizibilă şi la Iaşi, în această seară

luni, 07 august 2017, 01:50
2 MIN

Potenţialul maxim va fi în jurul orei 21.20, când partea de jos a discului selenar va căpăta o culoare roşiatică. Este însă posibil să nu putem vedea frumosul spectacol ceresc din cauza norilor .

O eclipsă parţială de Lună va avea loc astăzi, aceasta fiind teoretic vizibilă şi din Iaşi, pentru aproximativ două ore, dacă vremea va ţine cu noi. Eclipsa va începe în jurul orei 18.49, când luna nu a răsărit încă, iar fenomenul va ajunge la potenţialul maxim în jurul orei 21.20, când partea de jos a discului selenar va căpăta o culoare portocalie roşiatică.  Luna va intra în penumbra Pământului la ora 20.22, când răsare dinspre orizontul est-sud-est, iar din acel moment eclipsa va putea fi observată şi de pe teritoriul ţării noastre, inclusiv din Iaşi. Ieşenii vor putea urmări acest fenomen spectaculos până la 22.18, când Luna va ieşi din penumbra Pământului, iar eclipsa se va încheia la 23.51.

Aceste eclipse de lună nu sunt foarte rare, din 2003 şi până în prezent putându-se observa, din România, 21 de eclipse, aceasta fiind cea de-a 22-a. Următoarea eclipsă este anunţată pentru data de 31 ianuarie 2018, fiind o eclipsă totală, însă de pe teritoriul României putându-se observa doar ultima parte a acesteia. Tot în 2018 va mai fi o eclipsă totală, pe data de 27 iulie, românii putând observa şi atunci doar parţial fenomenul. Până în 2020, inclusiv, sunt anunţate şase eclipse de lună care vor putea fi observate de către români. Din păcate, la Iaşi pentru astăzi cerul se anunţă noros încă de dimineaţă, cu furtuni şi descărcări electrice. Prin urmare, ieşenii ar putea să nu observe acest fenoment frumos.

 

 

Comentarii