Spre Europa, cu inima în piuneze!

luni, 30 mai 2016, 01:43
6 MIN
 Spre Europa, cu inima în piuneze!

 ACS Poli Timişoara – CSMS Iaşi 2-3 (2-1), în ultima etapă a play-out-ului Ligii I de fotbal.  Iaşul s-a chinuit serios să treacă de o trupă deja retrogradată, cu şase juniori. CSMS a terminat pe primul loc în play-out şi va juca în Europa League dacă TAS menţine decizia de a nu acorda drept de joc în cupele europene formaţiei Dinamo. Preşedintele Prunea spune că vrea să reformeze total clubul

 
 
 
ACS Poli: Smaranda – Sorescu, Elek, M. Torres, Fridrich – J. Hernandez (’81 – Oprea), Croitoru – Mailat, Zicu (’75 – Bîrnoi), Goga (’68 – Velcotă) – Nimely. Antrenor: Ionuţ Popa.
CSMS: Grahovac – Voicu, Frăsinescu, Ciucă, Ţigănaşu – Bosoi (’57 – Llullaku), Creţu, V. Gheorghe (’73 – Bădic), Enescu (’35 – Piccioni) – Cristea, Golubovic. Antrenor: Nicolo Napoli.
Cartonaşe galbene: Nimely (’32), Bîrnoi (’85) – Frăsinescu (’12), Golubovic (’30), Ciucă (’36), Piccioni (’90), Grahovac (‘90^4), Voicu (‘90^5).
Arbitri: Ad. Comănescu; G. Bîrjac, Al. Vodă.
 
 
1-0, min. 20: Mailat, cu un şut excelent, de la 25 de metri;
2-0, min. 39: după o cursă pe dreapta Sorescu pasează în faţa porţii, Nimely reia de la 7 metri;
2-1, min. 45^2: Golubovic, nemarcat la 6 metri, a reluat cu o lovitură de cap, după un corner de pe stânga executat de Gheorghe;
2-2, min. 82: Cristea, din careul mic, după o pasă a lui Llullaku de pe dreapta;
2-3, min. 89: Piccioni, cu un şut de la 23 de metri.
 
Victimă sigură! Aşa părea Timişoara înaintea meciului de ieri. Deja retrogradată, cu fotbalişti neplătiţi de luni bune, cu o listă de absenţe incredibilă (Cînu, Doman, Bărbuţ, D. Popescu, Bocşan şi Jenkins au fost suspendaţi, Ov. Popescu, Belu, Scutaru, Suarez şi Llorente – accidentaţi, Pedro Henrique şi Rajcomar trecuţi de formă pe banca de rezerve), pierzându-l înainte de joc şi pe Melinte, fapt care a făcut ca atacantul Elek să joace stoper (!), cu trei juniori titulari şi alţi patru pe banca de rezerve, cu Zicu, Goga şi Croitoru – supraponderali, Poli era David pe lângă CSMS-Goliat, ai cărei jucători, mult mai valoroşi şi experimentaţi, care au fost la un punct de play-off, puteau încasa circa 20 000 de euro în cazul unui succes şi obţine viza de Europa.
Startul a fost însă halucinant! Parcă încălţaţi invers, oaspeţii au fost dominaţi net de trupa lui Ionuţ Popa. Goga a trimis în bară în minutul 13, Nimely nu l-a putut învinge din poziţie “unu la unu” pe Grahovac (’17), iar Mailat a deschis scorul în minutul 20! Gluma nu s-a oprit, ci s-a îngroşat! Grahovac a prins în doi timpi şutul lui Mailat (’22), a fost ajutat iarăşi de bară, la lovitura liberă executată de J. Hernandez (’37) şi a încasat un alt gol în minutul 39, astfel că tabela indica un incredibil 2-0! Iaşul, care contase doar prin sclipirea lui Cristea (’26 – “cap” pe lângă poartă) a înviat pe finalul actului întâi: V. Gheorghe a trimis în bară (’41), iar Golubovic a redus din handicap.
Nu a fost însă semnalul trezirii moldovenilor, care au navigat în ceaţă şi în startul actului secund, când doar Cristea (’58) l-a pus mai serios la lucru pe Smaranda. Peste patru minute, glonţul a trecut pe lângă urechea CSMS. Goga a trecut de Grahovac şi, jenat de Voicu, a trimis pe lângă poarta goală.
Salvarea Iaşului a venit pe final, când gazdele au jucat cu şase juniori (!!!) plusul de experienţă spunându-şi din plin cuvântul. Portarul gazdelor a parat încercarea lui Llullaku (’80), însă a fost învins de două ori, de Cristea şi Piccioni, care au adus victoria şi rezervarea biletelor de Europa League.
 
Prunea iese la atac!
 
Preşedintele executiv al CSMS Iaşi, a avut un discurs dur după meci: “Suntem, pe merit, campioana play-out-ului. Locul de Europa League e al lui Dinamo, însă, dacă TAS nu le dă voie, vom juca acolo. Munca de patru ani şi jumătate pe care am depus-o la Iaşi a dat roade. Am luat echipa de pe locul VII în Divizia B şi am dus-o în cupele europene. Este o performanţă extraordinară, mai ales în condiţile în care am lucrat. Sunt extrem de mâhnit că în afară de primarul Gheorghe Nichita, de primarul interimar Mihai Chirica şi de deputatul Iacoban, nimeni nu a sunat să ne felicite. Nici măcar persoanele din Comitetul Director! Dacă rămân la Iaşi, voi cere să facem un Comitet Director format din profesionişti, nu pe criterii politice. Toate posturile de la club le voi scoate la concurs, vor lucra la club doar oameni competenţi, nu băgători de seamă! Mulţi au fost obişnuiţi să stea în mizerie. Nu se mai poate acest lucru. Luni voi avea o discuţie cu factorii de decizie, voi vedea ce se doreşte”.
 
 
Creţu şi profeţia lui Ionuţ Chirilă
 
^ Prima repriză a fost prelungită cu un minut. După expirarea minutului adiţional, Iaşul a obţinut un corner, arbitrul permiţând executarea lui, care a dus la marcarea golului de 2-1. Reuşita a doua a Iaşului a fost marcat dintr-o poziţie la limită, fostul mare arbitru, Ion Crăciunescu, spunând că a fost ofsaid. ^ La ora actuală, CSMS este calificată în Europa League. Iaşul poate rata prezenţa în EL doar dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv consideră justificată cererea lui Dinamo de a primi drept de joc în cupele europene. Bucureştenii au îndeplinit criteriile de ieşire din insolvenţă înaintea datei limite cerute pentru a obţine viza de Europa, însă sentinţa a fost oficializată după data amintită. Comisiile interne nu au acordat dinamoviştilor drept de joc în cupe, iar aceştia au făcut memoriu la TAS. Un răspuns la memoriul “câinilor” ar putea apărea mâine ^ Golubovic, care a semnat cu FC Steaua Bucureşti, şi-a luat rămas bun de la colegii lui. ^ Înainte de meci, timişoreanul Dan Popescu a discutat despre venirea la Iaşi. ^ Andrei Cristea: “Este cea mai dulce calificare în cupele europene din cariera mea, pentru că Iaşul e echipa mea de suflet. Mă bucur că am pus şi eu umărul la această performanţă. Acest oraş extraordinar merita şi merită mult mai mult”. ^ Alexandru Creţu: “Când a venit la Iaşi, fostul antrenor Ionuţ Chirilă a spus că în primul an ne salvăm de la retrogradare, apoi ne calificăm în cupele europene. Iată că s-a întâmplat acest lucru!”. ^ Prunea şi Ionuţ Popa s-au complimentat reciproc. “Iaşul a avut doi antrenori de valoare, Ionuţ Popa şi Nicolo Napoli” a spus primul, “Prunea e cel mai bun preşedinte din ţară” a replicat tehnicianul. ^
 
Declaraţiile tehnicienilor
Ionuţ Popa: “Nu ne-am făcut de râs, deşi am avut probleme incredibile de lot. Am jucat cu şase  juniori, am avut două goluri şi două  bare în prima repriză, am luat primul gol în prelungirile primei reprize şi al treilea în minutul 90. Fotbalul este însă de multe ori mai mult noroc decât ştiinţă… Dacă veneam mai devreme, nu cu două meciuri înainte de final, poate reuşeam mai multe aici. Sunt mândru că sunt antrenorul cu cele mai multe meciuri din istoria Iaşului, mai ales că am lucrat şi la Politehnica”.
Nicolo Napoli: “Ne-am atins obiectivul după un meci foarte dificil. Am avut emoţii mari. Am fost conduşi cu 0-2, însă am avut tăria de a reveni şi de a câştiga. Am avut un an foarte bun. Meritam să ne clasăm pe locul VII. Îi felicit pe băieţi. De săptămâna viitoare, discutăm în privinţa viitorului”.
 
Ultima etapa in play-out
 
CS Universitatea Craiova — FC Petrolul Ploieşti 2-0 (2-0). Herghelegiu (‘5, ‘36); ACS Poli Timişoara — CSMS Iaşi 2-3 (2-1). Mailat (‘20), Nimely (‘39) / Golubovic (‘45), Cristea (‘82), Piccioni (‘89); FC Botoşani — CFR Cluj 4-0  Ivanovici (‘15), Cabrera (‘30), Hadnagy (‘61), Popovici (‘89); Concordia Chiajna — FC Voluntari 1-1.Odibe (‘28) / Voduţ (’52)
 
 
 
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii