De Sănătate

Punem punctul pe știi

Testul de depistare a cancerului de col uterin se poate face şi la cabinete de planificare familială

marți, 09 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Testul de depistare a cancerului de col uterin se poate face şi la cabinete de planificare familială

Ieşencele care vor să-şi facă testul Babeş-Papanicolau se pot adresa me­dicilor de familie, medicilor spe­cialişti din cabinetele de obstetrică-ginecologie şi medicilor din cabinetele de planificare familială. 

Potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii (MS) transmise direcţiilor de sănătate publică din ţară, în categoria centrelor de informare şi consiliere pentru femei interesate de subprogramul de depistare a cancerului de col uterin au fost incluse încă două tipuri de cabinete care oferă astfel de servicii. „În vederea creşterii accesibilităţii populaţiei feminine eligibile la activităţile specifice subprogramului, având ca scop depis­tarea în faze incipiente a cancerului de col uterin şi a leziunilor precursoare, au fost introduse în categoria centrelor de informare şi consiliere a femeilor, pe lângă cabinetele medicilor de familie, cabinete medicale de specialitate obste­trică-ginecologie din structura unităţii sanitare cu paturi care a organizat o reţea de screening şi cabinetele de planificare familială“, se arată în comunicatul MS.

Acesta mai punctează că în cabinetele de obstetrică-ginecologie se asigură informarea şi consilierea pentru prevenirea cancerului de col uterin atât pentru femeile eligibile care sunt asigurate, cât şi pentru cele care nu sunt asigurate. Tot aici, femeile depistate cu leziuni precursoare primesc o conduită de urmat în funcţie de starea în care se află. Potrivit MS, în cabinetele de planificare familială se oferă consiliere pentru prevenirea cancerului de col uterin şi pentru femeile asigurate şi pentru cele care nu au această calitate. „Cabinetele asigură managementul cazurilor testate Babeş-Pa­panicolaou, precum şi al celor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente în cadrul subprogramului, de preferinţă în cola­borare cu medicul de familie pe lista căruia este înscrisă femeia“, se subliniază în informarea MS.  

 

 

Comentarii