Topirea zăpezii a scos la iveală faţa hâdă a drumurilor din judeţ

vineri, 03 martie 2017, 02:50
3 MIN

În unele locuri, aluviunile de pe versanţi au ajuns în drum, pe alocuri surpându-se terasamentele. În cele mai multe locuri, micile găuri din toamnă sunt acum de zeci de ori mai mari, apărând şi multe altele în plus, încât nu le mai poţi ocoli cu maşina. Deocamdată, Direcţia de Drumuri şi Poduri lucrează la inventarierea problemelor.

Vremea bună dăunează grav drumurilor judeţene. În ultimele zile, temperaturile minime nu au mai scăzut sub 2°C, iar în zona Cotnari s-au înregistrat chiar 14°C. Tempe­raturile mai ridicate decât normalul termic al începutului de martie au dus la topirea bruscă a zăpezii, la antre­narea nămolului de pe versanţi şi chiar la surparea terasamentului unor drumuri. Pe o porţiune de 1,3 km din DJ 208 O Ciohorăni – Cozmeşti, tera­samentul a cedat, apărând numeroase gropi şi făgaşe. Drumul trece prin Stolniceni-Prăjescu, fiind folosit ca scurtătură pentru ruta Hanu Ancuţei – Paşcani. „Pe vremuri, şoseaua era doar drum comunal, de căruţe. Acolo s-a asfaltat o porţiune prin programul Sapard înspre Ciohorăni şi s-a mai reparat printr-un proiect european încă o bucată, în celălalt capăt. Vreo 2,5 km, care trec prin pădure nu au mai fost băgate în seamă, iar când am preluat noi drumul, l-am luat ca atare“, a explicat Laurenţiu Diaconu, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Admi­nistrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP).

La Mirosloveşti s-a surpat terasamentul

Un alt drum afectat de cantităţile crescute de apă este DC 109, care leagă centrul comunei Mirosloveşti de DN 2. Pe o distanţă de aproximativ 200 de metri, terasamentul drumului s-a surpat în urmă cu doi ani, fenomenul accentuându-se în ultima perioadă. „Acolo trebuie refăcut tot sistemul rutier. Drumul nu este în administrarea noastră, ci a primăriei Mirosloveşti, fiind drum comunal. Fiind însă un drum important, iar costurile refacerii fiind foarte mari, primăria vrea să ni-l cedeze nouă, ca drum judeţean. Deocamdată însă este drum comunal. Va fi probabil propus spre finanţare din fondul de urgenţă aflat la dispoziţia Gu­vernului, fiind vorba de un drum calamitat. Noi vom acorda tot sprijinul posibil“, a spus Daniel Achiţei, directorul DJADP.

Râpă de 40 metri adâncime „căscată“ chiar lângă drum

Cea mai gravă situaţie se înre­gistrează tot în Mirosloveşti, pe un drum care face legătura între satul Soci şi DJ 208L. Acesta se află pe buza unei râpe care s-a surpat puternic din cauza solului îmbibat cu apă. „E o râpă de vreo 40 de metri adâncime, iar pe o porţiune de vreo 10 metri s-a surpat în continuare, până spre terasamentul drumului, la 4-5 metri de gardurile caselor. Acolo, dacă nu se intervine cu lu­crări serioase de consolidare a versanului, anul ăsta drumul se duce în râpă“, a explicat Diaconu. Tot eroziunea a afectat puternic DJ 280, pe raza comunei Dagâţa. Pe două porţiuni din acesta, pereţii şanţului au fost erodaţi de apă, existând riscul prăbuşirii pe carosabil a unui stâlp de electricitate, ca şi a gardului unor case. „S-a pierdut şi mult din materialul pietros de pe drum. Se circulă, dar se circulă foarte greu. Noi avem acum oameni trimişi în judeţ, acolo unde primarii au semnalat apariţia unor probleme. Cam oriunde sunt drumuri de balast drumul se surpă şi apar gropi, «cuiburi de găină». E un fenomen normal după o iarnă cu multă zăpadă. Problema intervine atunci când aceste «cuiburi» sunt numeroase şi efectiv nu le mai poţi ocoli cu maşina. Lucrăm la inventariere, dar sunt multe“, a încheiat Achiţei.

Comentarii