N

Trei milioane de euro investite la UMF în cercetarea bolilor cronice

N

marți, 27 mai 2014, 01:50
2 MIN
 Trei milioane de euro investite la UMF în cercetarea bolilor cronice

\N

Programul de burse de cercetare este finanţat prin POSDRU

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a anunţat lansarea unui proiect de burse doctorale şi postoctorale, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, finanţat prin Program Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane.

Numele acestuia este de „Programul de excelenţă în cercetare doctorală şi postdoctorală multidisciplinară în bolile cronice“ şi vine în continuarea mai multor proiecte pe care le-a demarat UMF în ultima perioadă privind această cercetare în domeniul bolilor cronice.

„Prevalenţa bolilor cronice este în creştere, devenind o ameninţare pentru sănătatea populaţiei şi pentru creşterea economică. De asemenea, bolile cronice sunt responsabile pentru 63% din mortalitatea generală. În aceste condiţii, cercetarea biopsihosocială a bolilor cronice este considerată prioritară“, a declarat prof.dr. Radu Iliescu, prorector responsabil cu activitatea de cercetare la UMF.

Astfel, prin intermediul acestui proiect doctoranzii vor avea la dispoziţie 50 de burse doctorale, în valoare de 1.800 de lei pe lună, 25 dintre ele pentru doctoranzii înmatriculaţi la studii universitare de doctorat în anii universitari 2012/2013 sau 2013/2014 şi 25 pentru cei care sunt înmatriculaţi din 2011/2012. În cadrul acestor rambursări există posibilitatea unei mobilităţi internaţionale de patru luni, în care doctoranzii vor fi sprijiniţi financiar cu 4.200 de lei pe lună.

În cadrul aceluiaşi proiect vor fi oferite 26 de burse postdoctorale cu o durată de 15 luni, finanţate cu aproximativ 3.400 de lei de lună. Domeniile de cercetare pentru care se oferă bursele sunt cercetarea biomedicală în domeniul bolilor cronice, cercetarea clinică în acest domeniu şi cercetarea în medicină primară şi comunitară.  Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu UMF Târgu Mureş, UMF Craiova şi UMF „Carol Davila“ Bucureşti.

Comentarii