Legumicultorii lipoveni din Târgu Frumos nu vor mai avea emoţii când se întunecă cerul

Trei noi lansatoare de rachete antigrindină în judeţ

miercuri, 01 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Trei noi lansatoare de rachete antigrindină în judeţ

Trei noi puncte de lansare a ra­chetelor antigrindină vor fi instalate în judeţ, unul dintre ele urmând să acopere şi zona legumicolă şi pomicolă dintre Bălţaţi şi Târgu Frumos. Fur­tunile din lunile mai şi iunie ale anului trecut au distrus culturile agricole de pe 1.122 ha şi peste 100 ha de solarii şi sere numai în Târgu Frumos, fără a mai pune la socoteală casele şi anexele avariate. 

„Judeţul Iaşi va fi acoperit cu 8 puncte de lansare, iar alte patru vor deveni funcţionale în judeţul Vaslui. Până acum era protejată zona viticolă de la Cotnari, acum se va intra şi pe cea legumicolă. Vorbim de locuri în care pe o suprafaţă mică de teren sunt concentrate culturi agricole cu o va­loare adăugată mare“, a declarat Va­lerică Moldoveanu, şeful Centrului Antigrindină Moldova 1 din Dancu.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută obiectivele pe 2017 ale programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipi­taţiilor. În cadrul acestuia au fost alocate 21,1 milioane de lei, încă 100 mi­lioane de lei reprezentând credite de angajament pentru cheltuielile viitoare. Pentru Centrul 1 Moldova au fost alocaţi 4,5 milioane de lei şi 9 milioane de lei în credite de angajament. Suma ar urma să acopere extinderea sistemului antigrindină din Iaşi şi înfiinţarea unor puncte de lansare a rachetelor în comunele Buneşti-Avereşti, Creţeşti, Codăeşti şi Soleşti din Vaslui. Rampele din Vaslui ar urma să fie montate în perioada aprilie – mai, iar investiţiile din Iaşi să fie făcute începând cu luna septembrie. Trei noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină vor fi înfiinţate la Hălăuceşti, Strunga şi Bălţaţi. Alături de acestea, la Iaşi va fi înfiinţat un centru unic de informare antigrindină care va ţină legătura cu autorităţile din domeniul aeronautic. „Orice lansare a rachetelor trebuie aprobată de Aviaţie. Centrul nostru va răspunde de toate lansările din ţară. Practic, de aici se va anunţa că este necesară o lansare în următoarele 30 de minute undeva în Prahova şi de aici va fi coordonată acţiunea. Comunicarea a reprezentat întotdeauna o problemă în acest do­meniu“, a spus Moldoveanu.

Furtuna a afectat la sfârşitul lunii mai şi în prima jumătate a lunii iunie 50 de sate din 19 comune. Au fost provocate pagube unui număr de 16 podeţe, 23,45 km de drumuri judeţene, 67,05 km de drumuri comunale şi săteşti, 901,54 ha terenuri arabile şi 0,45 km reţea de canalizare. Totalul pagubelor s-a ridicat la peste 5,8 milioane lei. Furtuna din 18-19 iunie a lovit oraşul Târgu Frumos şi 34 de comune, producând pagube de 69,4 milioane de lei. Au fost afectate 16.347 ha de teren arabil, culturile de pe 13.000 ha fiind compromise în proporţie de 70-100%. Pierderile de re­coltă au fost estimate la 64,3 milioane de lei. 

Comentarii