Un angajat al unui centru de plasament a făcut sex cu o minoră cu retard mental

vineri, 28 iunie 2013, 01:50
4 MIN
 Un angajat al unui centru de plasament a făcut sex cu o minoră cu retard mental

Bărbatul ar fi luat-o de la şcoală chiar din timpul orelor.

Poliţiştii ieşeni anchetează un angajat al unui centru de plasament din Paşcani care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o fetiţă în vârstă de 14 ani. Bărbatul în vârstă de 50 de ani este un muncitor în cadrul instituţiei, care ar fi profitat de copilă ce suferă de un uşor retard mental. În plină zi, fata era luată de la şcoală, chiar de sub ochii cadrelor didactice, şi dusă într-un loc ferit.

Totul a fost dat în vileag pe 14 iunie, chiar de către fată, care a fost luată la întrebări de cadrele didactice, deoarece dispăruse pentru câteva ore din Centrul de Plasament „Sf. Nicolae“ din Paşcani. Angajatul centrului de plasament în care copila era ocrotită, a luat-o de la şcoală pe fetiţă şi a dus-o cu maşina personală într-o localitate vecină. Aici, într-o locuinţă, acesta a întreţinut relaţii sexuale cu minora, apoi a dus-o înapoi la şcoală, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Punându-şi toate speranţele în faptul că fetiţa suferă de retard mental şi nu ar povesti la nimeni cele întâmplate, agresorul a plecat apoi liniştit spre domiciliu. Odată ajunsă în centru însă, eleva a povestit cele petrecute. Imediat ce incidentul a ajuns la urechile conducerii unităţii, faptul a fost comunicat mai departe reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. Aceştia au luat măsuri urgente şi au reclamat la Poliţie cazul de viol, apoi au preluat victima, căreia i-au oferit îngrijiri medicale şi suport psihic.

„Fetiţa a fost consiliată şi ajutată de psihologii noştri. În urma discuţiilor purtate cu minora, aceştia au concluzionat că aceasta este într-adevăr victima unui abuz sexual. În acest sens, există şi un certificat medico-legal, deci cazul de viol rămâne valid. Important de menţionat este faptul că incidentul nu s-a petrecut în cadrul centrului de plasament în care locuia copila, ci aceasta a fost luată de agresor în timpul orelor de şcoală şi dusă undeva în apropiere. Individul, angajat pe atunci al centrului, a fost cercetat de o comisie disciplinară din cadrul DGASPC Iaşi. La scurt timp, bărbatul şi-a dat demisia şi a părăsit sistemul, fapt pentru care ancheta noastră se opreşte aici. De acum, Poliţia continuă cercetările şi va hotărî dacă se începe urmărirea penală sau nu“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

În ce circumstanţe a fost luată copila de la şcoală, cum a convins-o agresorul să îl urmeze şi cum este posibil ca niciun cadru didactic să nu observe lipsa copilei, nimeni nu ştie. Reprezentanţii fiecărei instituţii implicate ridică din umeri şi aşteaptă rezultatele anchetei demarate de Poliţie. Mai mult, conducerea şcolii prezintă o cu totul altă versiune a celor întâmplate, susţinând că fetiţa a fost în permanenţă în unitatea de învăţământ în ziua de 14 iunie. „Nu ştim amănunte. Am înştiinţat Inspectoratul Şcolar, la nivel de şcoală am dispus efectuarea unei anchete şi asta-i tot. Ceea ce pot să vă spun în momentul de faţă este că, potrivit datelor noastre, eleva a fost în permanenţă în unitatea de învăţământ în ziua de 14 iunie, nu a lipsit deloc. În plus, avem reguli foarte stricte în privinţa accesului persoanelor străine în şcoală. Nu a intrat nimeni în şcoală pe 14 iunie şi fata a fost tot timpul în incinta unităţii. Avem ofiţer de serviciu, profesor de serviciu, nu a intrat şi nu a ieşit nimeni“, a precizat Gabriela Nedelcu, director al Şcolii Speciale din Paşcani.

Surse din cadrul anchetei au precizat că minora ar fi consimţit să aibă relaţii sexuale cu bărbatul care era muncitor calificat în cadrul şcolii. Poliţiştii îl cercetează pe bărbat pentru act sexual cu un minor, iar în zilele următoare fata va fi examinată de medici, pentru a se vedea dacă aceasta avea discernământ. În cazul în care poliţiştii constată că nu a avut discernământ, bărbatul va fi cercetat pentru viol. În caz contrar, muncitorul va fi cercetat pentru act sexual cu un minor. „Poliţiştii au primit o sesizare de la reprezentanţii Direcţiei pentru Asistenţă socială cu privire la săvârşirea unui abuz sexual, asupra unei minore în vârstă de 14 ani. Se fac cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptelor“, a precizat subinspectorul Alexandru Chelaru, purtătorul de cuvânt al Poliţei. Din toată povestea, un singur adevăr nu poate fi contestat – faptul că un individ şi-a bătut joc de un copil de doar 14 ani, profitând de naivitatea şi boala sa. „Fetiţa este acum într-un program de consiliere şi primeşte tot sprijinul psihic de care are nevoie. Va fi ajutată să treacă peste această traumă“, a încheiat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Comentarii