Un caz dramatic: Doi copii bolnavi au rămas fără mamă

miercuri, 04 februarie 2015, 02:50
4 MIN
 Un caz dramatic: Doi copii bolnavi au rămas fără mamă

Familia Arhire din suburbia Sodomeni din Paşcani trece printr-o situaţie greu de descris şi are nevoie de ajutor. Rodica Arhire, o mamă de 35 de ani, a murit duminică la Spitalul de Boli Infecţioase din cauza unei ciroze avansate, lăsând în urmă doi copii grav bolnavi.

Livia, o fetiţă de 9 ani diagnosticată cu Limfomul Hodgkin – cancer limfatic – în stadiul al IV-lea, şi Teo, un băiat în vârstă de 11 ani diagnosticat cu o malformaţie cardiacă congenitală, au rămas să lupte cu bolile sprijiniţi doar de tatăl vitreg, cel care le-a fost aproape mai mult decât părintele natural.

Pacienta avea ciroză hepatică cu virus B şi se afla în evidenţa Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul Sfântul Spiridon încă din 2009. Acum era o ciroză decompensată, în ultimul stadiu, şi practic nu s-a mai putut face nimic. Pe 29 ianuarie a fost internată în Spitalul din Paşcani în stare gravă, pe 31 a fost transferată la noi, a fost intubată şi ventilată mecanic, dar pe 1 februarie dimineaţa a decedat“, a declarat dr. Irina Teodorescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi.

Înainte de a se pierde, mama celor doi era hotărâtă să înceapă o campanie de strângere de fonduri cu ajutorul directoarei Şcolii Generale din Sodomeni şi a preotului paroh din localitate pentru a-şi salva fetiţa.

În decembrie, primise de la un specialist din capitală vestea că Livia are şanse să supravieţuiască dacă i se face un transplant de măduvă. Însă, în ianuarie, starea de sănătate a Rodicăi s-a agravat şi nu a mai apucat să-şi vadă visul împlinit

 

Rodica ştia că este bolnavă, dar s-a lăsat pe ea şi a luptat pentru sănătatea celor doi copii cu care stătea prin spitale ca să-i vadă bine. Cu Livia a făcut şedinţele de chimioterapie – fetiţei i-a căzut părul, acum i s-a regenerat – şi era foarte bucuroasă mai ales după ce a fost anunţată că există şansa asta. Eu am 20 de ani de învăţământ, dar ieri (n.r. – luni) a fost cea mai grea zi din toţi aceştia pentru că le-am spus copiilor ce s-a întâmplat. Ei ştiau că mama lor este ţinută la aparate şi că trăieşte, iar eu a trebuit să le spun că nu mai este aşa. Fetiţa a fost mai curajoasă, dar băieţelul am auzit că după ce am plecat de acolo a fugit de la bunica lor şi a spus că vrea să rămână singur“, a povestit Geanina Isticioaia, directoarea Şcolii Generale din Sodomeni.

Potrivit ei, cei doi copii au rezultate foarte bune la învăţătură, sunt cuminţi şi bine educaţi de cei doi părinţi, chiar dacă aceştia întotdeauna s-au descurcat mai greu.

Copiii locuiesc acum în casa bunicilor materni, împreună cu sora lor şi tatăl lor vitreg, fiiind crescuţi doar din salariul de muncitor necalificat al acestuia din urmă.

Problema Liviei, elevă în clasa a III-a, a fost descoperită la un control banal la cabinetul medical al şcolii. Atunci medicul a depistat nişte noduli la nivelul gâtului, investigaţiile de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ demonstrând că micuţa suferă de Limfomul Hodgkin.

Pacienta (n.r. – Livia) nu a răspuns corect după prima serie de chimioterapie şi a făcut un tratament mai puternic, după care urma să facă o analiză care arată activitatea restantă a bolii Hodgkin: PET. Dacă boala e încă prezentă se indică autotransplant de celule stem la Bucureşti sau la Timişoara“, a precizat conf. dr. Ingrid Miron, şefa Clinicii de Oncologie de la Spitalul de Pediatrie.

Acum, directoarea şcolii din Sodomeni, Geanina Isticioaia, şi preotul paroh, Mihai Dascălu, sunt hotărâţi să ducă mai departe visul mamei şi să reuşească să strângă banii pentru transplantul necesar Liviei.

Noi am încercat de un an să atragem atenţia asupra acestui caz, dar abia am reuşit să strângem câteva milioane pe care le-am pus într-un cont deschis pe numele fetiţei. Acum trebuie făcut neapărat ceva urgent pentru ca fetiţa să supravieţuiască. Livia are nevoie de un transplant, mama era compatibilă, dar nu putea dona din cauza virusului B, fratele este şi el compatibil, însă tuturor le este frică să nu se întâmple altă tragedie având în vedere starea lui de sănătate. Împreună trebuie să găsim o soluţie“, a spus Mihai Dascălu, preotul paroh.

Înmormântarea mamei celor doi copii are loc joi, 5 februarie, de la ora 12.00, la biserica din Sodomeni. Cititorii care doresc să ajute familia se pot adresa redacţiei noastre.

 

 

Comentarii