Un soldat de teracotă adus din China locuieşte în sediul Primăriei

joi, 19 mai 2016, 01:51
2 MIN
 Un soldat de teracotă adus din China locuieşte în sediul Primăriei

Acesta va putea fi văzut de orice doritor sâmbătă seară. Povestea lui va fi prezentată de o profesoară de limba chineză, care va dansa şi va cânta pentru vizitatori. 

Un obiect de muzeu, exotic şi interesant deopotrivă, va putea fi văzut sâmbătă seară în sediul Palatului Roznovanu, Primăria municipiului Iaşi, în cadrul evenimentului „Noaptea albă a Muzeelor“. Această piesă, primită cadou din China, care are nu mai puţin de 250 de kilograme şi dimensiuni de doi metri pe un metru, aşteaptă ieşenii în holul mare de la parter pentru a-i duce într-un spaţiu cultural fascinant. Soldatul de teracotă va rămâne la Iaşi şi va fi dus apoi la Muzeul Municipal după Noaptea Muzeelor. Cea care va primi vizitatorii la Palatul Roznovanu şi îi va atrage în povestea ei, este Xiao Qi, singura profesoară de limba chineză din învăţământul preuniversitar ieşean, care predă la Şcoala EuroEd.

Tânăra de 23 de ani pregăteşte pentru sâmbătă seara o serie de momente care vor atrage cu siguranţă publicul. Chinezoaica va dansa un dans tradiţional, va cânta un cântec în chineză, va arăta doritorilor câte ceva din tainele caligrafiei chineze şi va desena cu caractere chinezeşti numele fiecăruia. Tot sâmbătă seara, aceasta va susţine şi o demonstraţie de mâncat orezul cu beţişoare, dar şi tehnici de pictură pe hârtie de orez. „Primăria m-a invitat să pregătesc nişte elemente de cultură chinezească. Sunt foarte încântată de această invitaţie şi voi încerca să fac ceva interactiv pentru ieşeni. Eu le voi arăta cum mânânc orez cu beţişoarele, dar nu cred că ei vor reuşi să prindă boabele, aşa că vom pune bucăţi mai mari de măr ori alte alimente pentru ei“, a spus chinezoaica, care ia foarte în serios această sarcină, dorind astfel să arate românilor o părticică din lumea ei.

 

Comentarii