Un studiu surprinzător! Doar 3% din succesul unei operații depinde de chirurg

miercuri, 06 septembrie 2017, 10:33
2 MIN
 Un studiu surprinzător! Doar 3% din succesul unei operații depinde de chirurg

Sunt irezistibile aceste două imagini. De o parte chirurgul celebru, dinozaur de sistem prins în crunte acuzații de malpraxis, cu “oase în frigider” și operații experimentale. De cealaltă parte, cei doi neurochirurgi tineri, întorși din vestul Europei să ajute țara, dar blocați de același sistem, cu care încearcă să lupte. Primul e chirurgul-drac, ceilalți doi sunt chirurgii-îngeri. Pe primul îl detestăm, pe ceilalți doi (aproape) îi idolatrizăm. Adevărul factual însă, oricât de ne-simpatic ar fi, e că doar 3% din succesul unei operații depinde de cine este chirurgul care te operează.

Un studiu observațional cunoscut, realizat pe 18.000 pacienți operați într-un important spital din Cambridge (Papachristophi 2014, Journal of Cardiothoracic and Vascular Anesthesia), constată că succesul sau eșecul unei operații depinde în proporție de 97% de gradul de risc al bolii respective și de caracteristicile specifice individului operat. Doar 3% din rezultatul operației este dependent de calitatea chirurgului care operează și aproape deloc de cine anesteziază pacientul.

Detaliul foarte important (și relevant pentru România) este că acest mix este specific doar acelor spitale în care există protocoale medicale actualizate care sunt riguros respectate de personalul medical. Cu alte cuvinte: sistemul funcționează atât de bine uns încât aproape că nu mai e relevant dacă chirurgul pe mâna căruia ajungi e drac sau înger.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro

Comentarii