De Business

Punem punctul pe știi

Una din firmele cunoscute de construcţii din Iaşi a ajuns în insolvenţă

luni, 21 decembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Una din firmele cunoscute de construcţii din Iaşi a ajuns în insolvenţă

Compania SPECON a intrat în insolvenţă la propria cerere u societatea îi aparţine lui Radu Berechet, fiul fondatorului societăţii în 1991, inginerul Gheorghe Berechet, decedat în 2011.

 

Una din cele mai cunoscute societăţi ieşene din domeniul construcţiei de căi ferate de suprafaţă şi subterane, SPECON, a intrat în insolvenţă la propria cerere. Administratorul firmei, Radu Berechet, fiul fondatorului societăţii în 1991, inginerul Gheorghe Berechet, decedat în 2011, a justificat cererea prin lipsa fondurilor pentru plata datoriilor firmei. Potrivit raportului cauzelor ajungerii în insolvenţă publicat de administratorul judiciar, rezultă că societatea intenţionează să urmeze un plan de reorganizare, deoarece activele firmei ar acoperi doar o parte din datorii în cazul falimentului. „ (…) se poate observa că insolvenţa debitoarei se datorează, în special, unor cauze obiective externe societăţii.

În opinia administratorului judiciar, în perioada suspectă, nu au fost identificate operaţiuni frauduloase (…) care ar fi concurat la ajungerea debitoarei în stare de insolvenţă. Menţionăm că din valoarea activelor s-ar putea acoperi doar o mică parte a creditorilor în cazul falimentului şi valorificării de active, dar totodată se înfăptuieşte un deziderat de ordin economic şi social în necesitatea menţinerii în circuitul economic a unei societăţi cu experienţă şi prestigiu în domeniul în care debitorul îşi circumscrie obiectul său de activitate”, potrivit administratorului judiciar.

Planul de reorganizare ce urmează să fie depus de administratorul special al firmei va fi bazat pe reeşalonarea şi diminuarea datoriilor, reducerea costurilor de funcţionare a societăţii prin reduceri salariale şi de personal, lichidarea stocurilor şi recuperarea creanţelor şi reechilibrarea patrimoniului – raport optim între activ şi pasiv. „Administratorul judiciar consideră că SC Specon S.R.L se confruntă cu o situaţie financiară dificilă, dar cu aplicarea măsurilor prezentate  anterior, precum şi a altor măsuri care vor fi necesare pe parcursul implementării planului de reorganizare, activitatea societăţii prezintă potenţial de redresare şi de reintegrare în circuitul economic, după confirmarea unui plan de restructurare viabil şi realist. Până la termenul de decădere în vederea depunerii a unui plan de reorganizare, administratorul judiciar, în considerarea opţiunii debitorului de a propune un plan de reorganizare şi la cererea acestuia, va colabora la întocmirea unui asemenea plan”, a concluzionat administratorul judiciar în raport. La finalul anului 2014, firma Specon a avut o cifră de afaceri de 890.000 lei, la jumătate faţă de 2013, de patru ori mai mică decât în 2012 şi de aproape opt ori mai mică faţă de 2011.

Totuşi, faţă de anii anteriori, când societatea a încheiat cu pierderi de 200.000 – 500.000 lei, în 2014 a fost primul an pe plus, cu un profit de 300.000 lei, din 2009 încoace. Totodată, în 2014 au avut loc şi disponibilizări, efectivul mediu de salariaţi fiind de 21 de persoane, în condiţiile în care până în 2009 lucrau şi peste 150 de persoane în firmă. În ceea ce priveşte datoriile firmei, acestea au scăzut de la 3,3 – 3,8 milioane lei cât erau în perioada 2009 – 2013, la puţin peste 2,9 milioane lei. Societatea ieşeană are în portofoliu numeroase lucrări de terasamente, racorduri cale ferată, refacţii la linii de cale ferată şi alte lucrări specifice domeniului feroviar, dar şi construcţii industriale, de poduri şi podeţe sau consolidare versanţi, în multe judeţe ale ţării. Printre clienţii firmei se numără Forestar Tarcău, CFR Iaşi, Mitall Steel Roman, Hidroelectrica Bistriţa, Petroforest Piatra Neamţ, Pakmaya Paşcani, Holzindustrie Schweighofer Sebeş sau Rafo Oneşti. Din vara anului 2014, societatea este condusă doar de Radu Berechet, după ce foştii coacţionari Ovidiu Cărare şi Gheorghe Adan i-au cedat cu titlu gratuit părţile sociale. 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii