UNPRexit

marți, 28 iunie 2016, 01:50
4 MIN
 UNPRexit

Cui i-ar folosi ieşirea UNPR de sub tutela PSD?

Aşa cum era de aşteptat, UNPR a înregistrat, la nivel naţional, un scor minuscul la recentele alegeri locale. Deficitul de imagine al generalului Gabriel Oprea (fostul preşedinte) ca şi al celorlalţi generali de duhnitoare respiraţie patriotică, din această formaţiune a traseiştilor, a fost prea mare pentru a mai fi remontat în vreun fel. Deşi UNPR a trecut în unele judeţe de pragul de 5%, a devenit clar că "partidul interesului naţional", după cum se autointitula cu falsă modestie, nu va putea candida sub propriile flamuri la următoarele alegeri parlamentare. Aşa că uneperiştii se pregătesc să paraziteze din nou un partid mai mare. 

Demn de renumele său, UNPR nu ştie acum dacă s-o ia la stânga sau la dreapta. Cu alte cuvinte, dacă să continue să lupte alături de PSD pentru apărarea interesului naţional pesedist ori să întoarcă armele împotriva foştilor aliaţi cu scopul de a promova interesul naţional liberal. În acest moment, pe harta marelui război electoral, generalii uneperişti mută haotic  armate decimate şi demoralizate totodată, neştiind dacă să fugă ori să se ascundă din calea duşmanului pe care nu l-au identificat deocamdată. 

Există o explicaţie pentru o părticică din deruta UNPR. Deoarece, la scrutinul din noiembrie, se va renunţa la votul uninominal în favoarea celui "pe liste", numărul parlamentarilor din viitorul Legislativ va scădea simţitor. În plus, fiind cel mai puternic, PSD va deveni partidul cel mai dezavantajat de votul pe liste, prin dispariţia colegiilor pe care le-ar fi putut adjudeca unul câte unul. La toamnă, va conta doar procentul obţinut de fiecare partid per judeţ. În aceste condiţii de austeritate, îşi mai permit pesediştii să renunţe la alte câteva locuri de parlamentari pentru nişte generali care au trădarea în sânge? Pe de altă parte, cum UNPR  asigură majoritatea parlamentară pesedistă, orice afirmaţie neprietenoasă a lui Dragnea la adresa acestui partid poate fi interpretată ca o declaraţie de război, uneperiştii fiind capabili să ofere imediat liberalilor puterea parlamentară.

Iar PNL exact asta doreşte. Să preia frâiele Parlamentului înainte de alegerile din noiembrie. Noua majoritate ar oferi un ascendent liberalilor în perspectiva înfruntării din toamnă, dar şi siguranţa că "partidul corupţilor" nu va mai avea posibilitatea să schimbe regulile jocului electoral în folos propriu, cum s-a mai întâmplat, Dragnea dovedindu-se în stare de absolut orice. Varianta despre care s-a vorbit cel mai des face referire la fuziunea dintre PNL şi UNPR – fiind de altfel şi cea mai puţin dăunătoare pentru liberali. O alianţă PNL- UNPR, dincolo de riscurile post-electorale pe care le presupune (din pricina apetenţei pentru trădare a colegilor lui Oprea), ar da foarte rău şi pe buletinul de vot.

Dar, problema noastră este că adevăratul interes naţional rezidă, înainte de toate, tocmai în dispariţia acestui parlament al borfaşilor; adică în alungarea aleşilor care, în cei patru ani de mandat, s-au arătat interesaţi doar de propriul burdihan. Niciodată în ultimii 26 de ani, România nu a avut un Legislativ mai puţin preocupat de problemele ţării, precum cel de acum. Faptul că Parlamentul, instituţie fundamentală în orice democraţie, s-a prăbuşit  în toate sondajele de opinie la capitolul încredere, arată că românii şi-au cam dat seamă cu cine au avut de-a face. Ce au mai votat senatorii şi deputaţii noştri, în afară de salvarea colegilor bănuiţi de corupţie? Pensii speciale, superimunităţi, excepţii de la anumite cazuri de incompatibilitate, legi care protejează averile ilicite, dar şi altele care încearcă să blocheze acţiunile DNA etc. Astea, când nu au chiulit în masă, pentru a-şi aranja şmenurile din teritoriu.

Faptul că UNPR – o caricatură de partid, care concentrează toate defectele actualei clase politice – se zbate să se salveze de la pieire, având şanse semnificative de reuşită, ne dovedeşte că frăţia borfaşilor e pe cale să se reactiveze. Aceiaşi aleşi îşi dau mâna ca să ne mintă încă o dată! Iar le reuşeşte stratagema?

Până la urmă, cui i-ar folosi ieşirea UNPR de sub tutela PSD?

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii