UPDATE Secretele votului de la „Elena Doamna”. Medicii pot dormi liniştiţi

vineri, 03 octombrie 2014, 12:41
7 MIN
 UPDATE Secretele votului de la „Elena Doamna”. Medicii pot dormi liniştiţi

O ţară întreagă este revoltată de ceea ce se întâmplă la o maternitate din Iaşi. Demiterile celor care ar putea avea vreo responsabilitate nu se iau însă la televizor, ci în comisii în care fiecare vede altfel lucrurile, funcţie de poziţia sa, de relaţiile personale sau chiar de susţinerea politică pe care o are. Astăzi, Consiliul de Administraţie al Maternităţii „Elena Doamna“ se va reuni pentru a decide cine trebuie demis şi cine nu. Acest for are în total 8 membri, printre care inclusiv sindicalistul care manifestează şi azi în curte pentru susţinerea conducerii. Dintre aceştia, 2 membri sunt cu statut de invitaţi, doar 6 membri având drept de vot: trei din Consiliul Judeţean şi câte unul din UMF, DSP şi Colegiul Medicilor. „Ziarul de Iaşi“ a tatonat terenul, pentru a vedea ce decizie se profilează. Convingerile proprii, interesele personale, amiciţiile sau chiar apartenenţa politică par să fi înclinat deja balanţa.

UPDATE

Reprezentantul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în Consiliul de Administraţie al Maternităţii „Elena Doamna” a fost singurul care a votat pentru eliberarea din funcţie a managerului, dr. Emil Anton, şi a directorul medical, dr. Răzvan Socolov.

În această dimineaţă, membrii Consiliului de Administraţie (CA) de la Maternitatea „Elena Doamna“ s-au întrunit pentru a decide soarta conducerii spitalului, după ce Ministerul Sănătăţii a cerut, în raportul întocmit, eliminarea din funcţie a managerului, dr. Emil Anton, şi a directorul medical, dr. Răzvan Socolov. Consiliul de Administraţie, care este singurul care poate lua o astfel de decizie de demitere, este format din opt membri, din care însă doar şase au drept de vot, doi având statut de „invitaţi“.

Membrii cu drept de vot sunt: un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), un reprezentant al preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, un reprezentant din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), un reprezentant al Colegiului Medicilor (CM) din Iaşi şi 2 reprezentanţi ai plenului Consiliului Judeţean Iaşi (CJ) Iaşi.

În Consiliul de Administraţie, reprezentantul preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a primit un mandat ferm pentru a propune şi a vota eliberarea din funcţie a managerului şi directorului medical de la Maternitatea “Elena Doamna”.

Din cele 5 voturi exprimate, 3 au fost împotriva demiterii conducerii spitalului, o persoană s-a abţinut, singurul vot pentru demitere fiind cel al reprezentantului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi.

“Reprezentantul meu în Consiliul de Administraţie al Maternităţii “Elena Doamna” a fost singurul care a votat, în urma mandatului pe care i l-am transmis, pentru demiterea conducerii de la maternitate. Începând din acest moment, întreaga responsabilitate trebuie şi va fi asumată de cei 4 reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie care au votat împotriva demiterii, conducerea executivă a Consiliului Judeţean Iaşi nemaiavând niciun instrument legal pentru a interveni în vreun fel. Observ, cu tristeţe, că sunt singurul care doreşte ca adevărul să iasă la suprafaţă în privinţa evenimentelor tragice de la Maternitatea “Elena Doamna”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

UPDATE

Nu s-a luat astăzi nicio decizie de demitere la maternitatea "Elena Doamna". Rapoartele oficiale de la Minister şi de la DSP nu au fost pregătite. Între timp, cei implicaţi în cazul bebeluşului mort vor fi monitorizaţi de o altă comisie.

UPDATE

In a patra zi de proteste, aproximativ 30 de angajati de la Maternitatea “Elena Doamna” s-au adunat in curtea spitalului pentru a sustine conducerea actuala, respectiv pe managerul dr. Emil Anton si pe directorul medical dr. Razvan Socolov. Cei doi urmeaza sa afle astazi daca isi vor mai pastra sau nu functiile, dupa ce Ministerul Sanatatii a recomandat demiterea lor.

"Astazi este ziua si speram ca efortul si dorintele noastre sa nu fie in van. Sa ramanem cu conducerea noastra, sa ne desfasuram activitatea. Repet, ne pare rau pentru acest incident, nu a fost vina noastra, dupa cum stiti rezultatul final al autopsiei arata ca fatul nu a murit la noi in spital, a venit cu el mort. Ne pare rau dar nu suntem noi vinovati pentru aceasta situatie si sigur nu ar trebui sa plateasca conducerea", au spus reprezentantii Maternitatii.

UPDATE

În această dimineaţă, membrii Consiliului de Administraţie (CA) de la Maternitatea „Elena Doamna“ se reunesc pentru a decide soarta conducerii spitalului, după ce Ministerul Sănătăţii a cerut, în raportul întocmit, eliminarea din funcţie a managerului, dr. Emil Anton, şi a directorul medical, dr. Răzvan Socolov. Consiliul, cel care poate lua o astfel de decizie de demitere, este format din opt membri, din care însă doar şase au drept de vot, doi având statut de „invitaţi“. Membrii cu drept decizional sunt dr. Zare Nazaryan, din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP); Petru Dascălu şi Vasile Lupaşcu, pentru Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi; Dan Herghelegiu, ca reprezentant al preşedintelui CJ, dr. Liliana Iliescu, din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), şi dr. Gabriel Crauciuc, ca reprezentant al Colegiului Medicilor (CM) din Iaşi. Cum vor vota aceştia azi?

„90 la sută este greşeala directorului medical, nu a managerului“

Ieri, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au luat legătura cu mai mulţi membri cu drept de vot din Consiliul de Administraţie, pentru a vedea în ce parte s-ar putea înclina balanţa. Astfel, am regăsit doi dintre membrii CA în „tabăra“ managerului, arătând cu degetul către directorul medical, dr. Răzvan Socolov. Reprezentantul DSP, dr. Zare Nazaryan, ne-a spus că a consultat documentele în acest caz, împreună cu raportul ministerului, şi că din punctul său de vedere nu există probleme administrative, şi atunci managerul nu ar avea nicio vină. „Ce se întâmplă dacă eliminăm managerul? Din ce am citit (în raportul ministerului – n.r.), este un act medical incomplet efectuat. Din câte am înţeles, medicii nu prea şi-au făcut datoria. Eu nu am găsit în raportul ministerului că nu mergea curentul, era stricat un bec, pentru că, da, atunci intrau în sarcina directă a managerului. Dar dacă sunt probleme pur medicale, să vedem directorul medical ce a făcut! Nu vreau să fiu avocatul nimănui, dar eu nu văd probleme administrative. Văd în schimb mari greşeli din punct de vedere medical. 90% din ele, şi o spun cu simţ de răspundere. Şi cred că şi raportul spune clar“, a precizat dr. Nazaryan.

Este interesant în acest context cum reprezentantul DSP, direcţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, are o poziţie oarecum diferită faţă de cea a ministerului, care ceruse demiterea ambilor directori. O posibilă explicaţie ar putea fi aceea că dr. Nazaryan are această responsabilitate din perioada în care PNL era la guvernare, el fiind de altfel şef de cabinet şi un apropiat al senatorului PNL Varujan Vosganian. În aceste condiţii, este de aştepat că va vota mai curând pentru o poziţie apropiată de a conducerii CJ, deţinută de PNL, şi nu de cea a ministerului.

De aceeaşi părere cu dr. Nazaryan este şi reprezentatul Colegiului Medicilor din Iaşi, dr. Gabriel Crauciuc. „Ce treabă are managerul, care se ocupă de renovări sau mai ştiu eu. Nu văd legătura“, a spus medicul, fără a mai oferi alte argumente. De menţionat este faptul că dr. Crauciuc a fost coleg de rezidenţiat cu managerul maternităţii, şi lucrează în „Elena Doamna“ din 1994. De asemenea, el a scris mai multe lucrări ştiinţifice împreună cu dr. Doina Iancu, cât şi cu managerul Emil Anton. Întrebat dacă aceste legături nu îl vor face să ia o decizie subiectivă, medicul Crauciuc a afirmat: „Din nou vă spun: nu văd legătura. Am peste 150 de lucrări cu o mulţime de persoane. Dr. Iancu este în acest spital dinainte să vin eu, iar cu dr. Anton am fost colegi din timpul rezidenţiatului. Chiar nu văd legătura“.

Indecişi sau secretoşi?

De partea cealaltă, unii membri s-au ferit să comenteze. Dr. Liliana Iliescu, membru din partea UMF în Consiliul de Administraţie, ne-a grăbit la telefon şi nu a dorit să expună un punct de vedere. „Ştiţi cum, nu am timp să vorbesc acuma pentru că suntem la ore, dar mâine după ce se desfăşoară voi fi aptă să spun mai multe. Oricum, puteţi conta pe corectitudine. Deci, nu comentez, nu am cum să comentez acuma“, a spus medicul. De asemenea, reprezentantul CJ Vasile Lupaşcu nu ne-a putut spune ce poziţie va lua în CA, pentru că nu consultase încă niciun document în acest sens. „Nu ştiu să va spun anticipat. Să ajung vineri (azi – n.r.) la şedinţă“, a precizat Vasile Lupaşcu.

Celălalt reprezentant al CJ nu a putut fi contactat. Este de aşteptat ca aceştia doi să exprime prin vot şi reticenţa la demiteri exprimată deja de şeful CJ Cristian Adomniţei, care spune că vrea să evite eventuale viitoare procese de daune, în cazul unor demiteri nefundamentate.

În urma votului de astăzi, exprimat de Consiliul de Administraţie al Maternităţii „Elena Doamna“, decizia formală va fi luată de Consiliul Judeţean. „Aştept finalizarea anchetei şi de către Poliţie, pentru a afla şi partea legală din punctul lor de vedere, şi abia apoi avem fundamentarea completă a deciziilor Consiliului Judeţean. Mă aştept ca acela care primeşte o decizie nefavorabilă să se îndrepte în instanţă, loc în care trebuie să avem toate dovezile de partea noastră“, a precizat zilele trecute preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.

Cei mai optimişti rămân însă angajaţii spitalului. Ei speră ca în urma protestelor organizate în aceste zile în curtea instituţiei şi a mesajelor de susţinere conducerea unităţii să nu fie demisă. „Sunt încrezătoare, şi cred că această comisie va vedea adevărata faţă a lucrurilor şi că nu această conducere este vinovată de acest incident“, a conchis Luminiţa Buzea, liderul de sindicat al maternităţii.

Comentarii