Urmaşii viteazului Gerula

vineri, 31 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Urmaşii viteazului Gerula

* Am mai spus-o şi cu alte ocazii: nu ne uităm la posturile lui Voiculescu sau Ghiţă, nici la B1TV, că ştim ce vom auzi (ţinem televizorul mai mult pe Realitatea, post devenit mai liniştit şi neutru în ultima vreme). Am ajuns să nu ne mai uităm prea mult nici la History, fiindcă, la fel ca istoria, şi emisiunile se repetă. Poate aţi remarcat că sunt şi legate între ele: nişte cetăţeni licitează pentru marfa din depozite abandonate (Războiul Depozitelor), iar alţii umblă prin profunde zone rurale, după ciuveie (American Pickers); ei profită, uneori, de serviciile unui meşter iscusit (Rick, cel din serialul "Restaurări"), pentru a transforma vechiturile în marfă vandabilă, pe care, deseori, o mărită prin casele de amanet ("Aşii Amanetului" – mai multe seriale paralele, că ideea a făcut pui); se descoperă, astfel, că unele obiecte care păreau a fi simple ciurucuri au mare valoare! De fapt, nimic nou, nu-i nici o mare brânză, că şi la noi se mai întâmplă chestii asemănătoare, parcă rupte din emisiunile de pe History; doar că se lasă cu scandal. Ce, a stat vreun procuror să se intereseze care e preţul de colecţie al unui vechi transformator? Dacă era vintage?
* Micile fapte de viaţă curentă, bune sau rele, se pierd, în ultima vreme, prin zăpadă, nu se mai văd prea bine din cauza viscolului şi se micşorează (măcar ca importanţă) de la ger. Vestea bună în toată afacerea asta este că azi e ultima zi de ianuarie, mai avem o lună de iarnă (cea mai mică) şi vine, vine primăvara, cu alaiul ei de flori şi cu facturi mai mici la întreţinere, cu corolele multicolore ale umbreluţelor de la terase şi cu veselia sa caracteristică. Aşadar, să fim optimişti şi să nu ne mai gândim atât de mult la ştirile din ultima vreme sau, dacă se poate, să căutăm să vedem partea lor frumoasă. Cu riscul de a ne repeta, spunem că şi în situaţia traficului feroviar există aspecte pozitive: iată, ne putem lăuda în toată Europa că, la fel ca japonezii, avem trenuri suspendate!
* Că tot am pomenit despre căile ferate: o altă veste bună este că mulţi români care au plecat la drum cu trenuri nesuspendate şi şi-au luat cu ei nişte bidoane sau peturi, să nu se plictisească, au ajuns la destinaţie cu mare întârziere, ce-i drept, dar complet treji, ca nişte luptători pentru cauza abstinenţei. Din câte se pare, totuşi, n-a fost vina lor, ci doar a garniturilor de la geamurile din compartimente: după primul sfert de ceas, lichidele din bidonaşe sau peturi au îngheţat bocnă şi nu s-au putut consuma, oricât s-au căznit bieţii oameni să le spargă sau să le topească deasupra unui foc din perdele cu sigla CFR…
* Televiziunile s-au întrecut în imagini cu reporteri dârdâind şi clănţănind din dinţi prin troiene, dar au uitat să se aplece tocmai asupra micilor fapte de viaţă care, împreunate, constituie tabloul existenţei noastre. Nimeni nu a pomenit, în această perioadă geroasă, despre situaţia pacienţilor din spitalele fără fonduri pentru încălzire: de exemplu, un moş căruia i se administra o clismă s-a pomenit cu furtunaşul lipit acolo după ce lichidul i-a îngheţat. A fost lăsat să plece acasă cu respectivul furtun (aflat pe inventar) doar după ce a lăsat garanţie ceasul şi buletinul. În acelaşi spital, frigul a stârnit invidii în rândul personalului sanitar: cei invidiaţi sunt medicii chirurgi, ginecologi şi proctologi, singurii care au cum să-şi încălzească mâinile.
* Glumim ce glumim, dar situaţia nu-i de glumă, măcar până pe miercuri, încolo, când se mai crapă gerul şi se mai încălzeşte. După aia vin Sfântul Haralambie, Valentine’s Day şi Dragobetele, cu agitaţia caracteristică, apoi începe primăvara! Un week-end călduros şi frumos să avem cu toţii!

Comentarii