USL, pe moarte şi la Iaşi. Compromisuri şi păreri de rău pentru ultimii ani

sâmbătă, 22 februarie 2014, 02:50
5 MIN
 USL, pe moarte şi la Iaşi. Compromisuri şi păreri de rău pentru ultimii ani

Preşedintele social-democraţilor din Iaşi, Gheorghe Nichita, a vorbit primul despre compromisurile pe care partidul le-a făcut atât la nivel naţional, cât şi local pentru buna funcţionare a alianţei. Primarul a declarat că PSD a cedat liberalilor inclusiv scaunul de preşedinte al CJ pe care Cristian Adomniţei nu l-ar fi câştigat niciodată fără sprijinul social-democraţilor. „Aşa cum la nivel naţional am făcut o serie întreagă de compromisuri, ca să avem un USL puternic, şi în judeţul Iaşi am făcut foarte multe compromisuri noi, PSD. Am acceptat paritatea pe liste la alegeri şi la nivel naţional şi am acceptat-o la nivel local. Am cedat CJ-ul. Nu ajungea domnul Adomniţei preşedinte CJ nici în ruptul capului dacă nu cedam noi. Azi nu era preşedinte la CJ, spun foarte clar treaba asta, şi o ştiu şi ei. Pentru că, în decursul istoriei, tot timpul am reuşit să luăm la vot CJ“, a declarat Gheorghe Nichita. În opinia acestuia, alianţa din cadrul Consiliului Local este una funcţională, în care aleşii locali din PSD şi PNL, precum şi viceprimarii comunică atunci când au divergenţe de opinie. În cazul consilierilor judeţeni, „au fost răbufniri mai mari ale preşedintelui, şi înţeleg. Este mai tânăr, vrea să-şi impună punctul de vedere, dar trebuie să ţii seama şi de consilieri“, a opinat primarul Nichita. De la reînfiinţarea CJ în 1992, instituţia a fost condusă timp de 16 ani de reprezentanţi ai PSD.
Aprecierile lui Nichita au fost contrate de Adomniţei, acesta invocând rezultatele ultimelor alegeri locale. „În municipiu, am obţinut cu 2.000 de voturi mai multe decât Nichita, iar în judeţ, eu, ca persoană, am depăşit scorul USL cu 1.000 de voturi. Dacă e vorba de cifre, astea arată clar cine pe cine a tras în sus. Nu ştiu cine cui a făcut o favoare. Constat însă cu tristeţe o aroganţă care nu-şi are locul în proiectele noastre. Eu prefer să iau ce a fost bun de la USL. Nu mă veţi vedea înjurând proiectele asumate sub sigla USL în 2012. Până în 2012, colegii domnului primar au condus CJ şi au avut timp să demonstreze ce ştiu să facă. Chiar primarul a avut până acum 11 ani să demonstreze ce poate face. Eu cred că trebuie să manifestăm mai multă înţelepciune ca oricând acum, spre binele Iaşului“, a replicat Adomniţei.

Dueluri europene

Criticile aduse de primar partenerului de alianţă au vizat şi proiectele europene. Preşedintele PSD Iaşi a declarat că Adomniţei „este total pe dinafară“, referindu-se la declaraţiile anterioare ale liberalului despre fondurile care au fost atrase prin Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere. „Banii pe care i-am adus noi pentru Polul de Creştere erau bani pentru Iaşi. Ce-am făcut bine este că am extins documentaţia ca să facem acel Plan Integrat astfel încât să ajutăm şi celelalte comunităţi din jur. Acum, el răstălmăceşte că am luat banii zonei metropolitane şi i-am adus în municipiu. E total pe dinafară. E total politician, nu e administrator. Să nu mai facă confuzia asta, că mă face să dau documente“, a ameninţat Nichita, care s-a referit şi la proiectul privind managementul integrat al deşeurilor. Conform edilului, Primăria a făcut toate demersurile pentru obţinerea finanţării europene şi demararea proiectului, şi că preşedintele CJ „nu are niciun merit acolo“. Adomniţei a solicitat în mai multe rânduri în mod public ca cel puţin 30 de milioane de euro din cele 130 de milioane de euro ce vor reveni polului de creştere Iaşi să fie alocate unor proiecte de interes pentru comunele din Zona Metropolitană, respectiv construirii parcului industrial de la Leţcani şi a centurii uşoare a municipiului. „Banii pentru polul de creştere vizează întreaga Zonă metropolitană, nu doar municipiul. Dacă este vorba de hârtii, pot aduce, fără probleme. Presupun că domnul primar nu le-a prezentat, pentru că ştie că am dreptate“, a spus Adomniţei.

„Trebuie să colaborăm“

În ciuda replicilor dure, şeful PSD Iaşi a făcut apel la colaborare în cadrul USL Iaşi pentru bunul mers al proiectelor europene. „Eu aş face un apel pentru proiectele Iaşului şi pentru faptul că este în proces de modernizare atât la nivelul municipiului, cât şi la nivelul judeţului, trebuie să colaborăm. Sunt dispus să trec deoparte chestiunea de partid în favoarea proiectelor. PSD rămâne un fidel al USL şi voi râmâne în continuare într-un dialog permanent cu cei de la PNL să putem susţinem în continuare şi politic proiectele“, a accentuat Nichita. Aceeaşi disponibilitate de colaborare a fost afişată şi de preşedintele CJ. Acesta a avertizat însă PSD că, dacă intenţionează schimbarea majorităţii actuale în CL şi CJ, îi va fi mult mai greu să colaboreze cu celelalte partide decât cu PNL. „Cu sau fără PSD, cu sau fără majorităţi, eu la CJ fac ce trebuie. Dacă apare un blocaj, cei care îl provoacă vor trebui să explice ieşenilor de ce se întâmplă asta. Să spună ei Iaşului că nu cred că ne trebuie locuri de muncă sau dezvoltare. Singurii la judecata cărora mă duc sunt ieşenii. S-ar putea ca suma concesiilor pe care ar trebui să le facă PSD către vreo majoritate de strânsură să fie mai mare decât ce aveau de oferit PNL“, a avertizat Adomniţei.

Comentarii