N

Val ciudat de ulcere printre ieşeni, primăvara şi toamna

N

miercuri, 28 mai 2014, 01:50
2 MIN
 Val ciudat de ulcere printre ieşeni, primăvara şi toamna

\N

Apariţia lor acum îi miră pe medicii specialişti ieşeni

În ultimele zile, medicii din Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“ se confruntă cu tot mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu ulcer.

Cadrele medicale susţin însă că astfel de cazuri sunt mai rar înâlnite în această perioadă a anului, mai ales că ulcerul este o afecţiune cronică recidivantă, care se manifestă mai ales primăvara şi toamna. „Există mulţi pacienţi internaţi la secţia de Gastroenterologie, cu ulcer şi sângerări digestive, ceea ce este mai neobişnuit la timpul acesta.

Cazuri sunt în număr mare şi prezente în fiecare zi în urgenţe“, a precizat conf. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU – SMURD. Iar astfel de probleme, spun medicii specialişti, apar din cauza greşelilor de alimentaţie, a consumului de alcool sau de medicamente.

„Oamenii deţin puţine informaţii cu valoare protectivă, dar când e vorba să le respecte nu prea o fac. Oamenii apelează prea redepe la medicamente fără să consulte un medic. Cu trei, patru doze de aspirină aceştia ajung să complice situaţia“, explică prof. dr. Gheorghe Balan, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi. Pe lângă pastilele luate după ureche, pacienţii ajung să îşi complice boală din cauza consumului de alcool.

„Au fost două cazuri, doi pacienţi tineri, diagnosticaţi cu ulcer perforat (o ruptură în peretele stomac, ce permite alimentelor şi sângelui să se scurgă în abdomen, favorizând altfel apariţia peritonitei – n.r.) provocat de alcool şi care au avut nevoie de intervenţie chirurgicală. În ţări precum Marea Britanie, de exemplu, chirurgii nu se mai întâlnesc cu aşa ceva. Nu mai există această patologie, adică boala ulceroasă nu mai are asemenea complicaţii“, a adăugat dr. Cimpoeşu. Iar lucru acesta se datorează prevenţiei.

Când boala debutează, oamenii încep un tratement şi au disciplină nutriţională, urmează un regim stabilit. Medicii spun însă că românii mai uită că suferă de această afecţiune. „Ulcerul gastroduodenal se traduce prin dureri abdominale, sub formă de arsuri, şi are o evoluţie episodică. Bolnavii uită repede după ce au trecut printr-un eveniment. Uită de regim, iar când probleme apar, nu mai apelează la linguriţa de bicardonat ca altă dată, ci la medicamente“, a continuat dr. Balan.

Totodată, există şi câteva sfaturi pe care puteţi să le urmaţi atunci când suferiţi de ulcer gastroduodenal: luaţi mase la ore fixe, de cinci-şase ori pe zi, reduse cantitativ; mâncaţi ori de câte ori apare durerea; reţineţi alimentele care v-au făcut rău în trecut şi ocoliţi-le de fiecare dată; evitaţi medicamentele care cresc aciditatea gastrică, precum Aspirina, Vitamina C sau pastilele antireumatice. Conform statisticilor, ulcerul afectează una din zece persoane.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii