VIP-uri din Iaşi care se bucură de graţiere. Partidul condus de un infractor îi scapă de puşcărie pe politicieni, criminali sau violatori

joi, 19 ianuarie 2017, 03:01
6 MIN
 VIP-uri din Iaşi care se bucură de graţiere. Partidul condus de un infractor îi scapă de puşcărie pe politicieni, criminali sau violatori

Proiectul de ordonanţă privind graţierea colectivă ar putea şterge cu buretele mai multe infracţiuni imputate unor politicieni, universitari sau foşti şefi de instituţii din Iaşi. În cazul în care va fi adoptată în forma propusă, graţierea va scăpa în totalitate sau parţial de necazurile penale personaje precum Gheorghe Nichita, Cristian Adomniţei, Victor Chirilă, Relu Fenechiu, Dumitru Pantazi sau Florin Constantinescu. Pe lângă aceştia, guvernul PSD vrea să îi scape de condamnări şi pe cei care, de pildă, s-au urcat beţi la volan şi au ucis oameni nevinovaţi pe şosea. În dezbatere a fost pus şi proiectul privind modificarea Codului Penal şi de Procedură penală care, dacă va fi adoptat, va putea exonera funcţionarii ce comit abuz în serviciu cu prejudiciu sub 200.000 de lei.

Miroase a libertate în puşcăriile din Ro­mânia după ce Guvernul PSD a făcut ieri primele demersuri concrete privind adop­tarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru graţierea colectivă a mai multor categorii de infractori. Ministerul Justiţiei a publicat ieri proiectul privind graţierea colectivă, acesta fiind pus în dezbatere publică după ce preşedintele Klaus Iohannis a mers la Guvern, pentru a se asigura că proiectul nu va fi pus pe ordinea de zi pe ascuns, chiar de ieri, fără o dezbatere publică în prealabil. La doar câteva ore după ce preşedintele României a cerut analizarea minuţioasă a acestor proiecte, Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache, a publicat pe site un draft al proiectului privind graţierea, pre­cum şi unul privind modificarea Co­dului de procedură penală. Dacă cele două acte normative vor fi adoptate în forma prezentată spre dezbatere publică, acestea vor scăpa de condamnari, în unele cazuri chiar de puşcărie, mai multe persoane pu­blice din Iaşi ce a fost condamnate sau care sunt judecate sau cercetate în diverse dosare penale.

Ce conţine proiectul 

Potrivit proiectului, vor fi graţiate în totalitate mai multe pedepse de până la 5 ani de închisoare, printre infracţiunile „eligibile“ pentru graţiere numărându-se toate formele de abuz în serviciu, infracţiunile privind interesele Uniunii Europene, toate formele de fals, toate formele de infracţiuni rutiere etc. Cu alte cuvinte, toate persoa­nele care au fost condamnate cu pedepse sub 5 ani pentru aceste pedepse, care sunt judecate sau cercetate, scapă definitiv de pedeapsă. Graţierea se aplică inclusiv pentru infracţiunile nedescoperite, comise până la data intrării în vigoare a ordonanţei de graţiere, au explicat specialişti în Drept pentru „Ziarul de Iaşi“. „Prevederile acestui act normativ de graţiere se aplică tu­turor faptelor penale comise până la data de 18.01.2017. Acest aspect este prevăzut în art. 6 al proiectului Ordonanţei de Ur­genţă privind graţierea. Cu alte cuvinte, măsura se va aplica pedepselor pro­nunţate deja, infracţiunilor în curs de urmărire penală sau judecată la acest moment, chiar şi celor care încă nu au fost descoperite de organele statului până la 18.01.2017, dar care sunt descoperite, judecate şi sancţionate ulterior“, ne-a explicat avocatul Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi. Exemplu: dacă o persoană a primit 5 ani de închisoare după ce s-a urcat beat la volan şi a ucis un copil pe trecerea de pietoni iese din puşcărie.

Beneficii vor avea şi infractorii care au pedepse mai mari de 5 ani, indiferent de natura infracţiunilor pentru care au fost condamnaţi, dacă au peste 60 de ani, au întreţinere un copil de până la 5 ani, precum şi în cazul gravidelor. În cazul acestora, pedeapsa se va înjumătăţi. Exemplu: un criminal care execută 20 de ani de puşcărie, dacă are acasă un copil sub 5 ani, poate să ajungă cu pedeapsa la jumătate.

Modificări şi la Codul de Procedură Penală 

Cel de-al doilea proiect, cel privind modificarea sau introducerea unor articole în Codul de Procedură Penală, a stârnit la rândul său mai multe controverse, cele mai dure critici venind din partea DNA. Cele mai importante modificări sunt cele privind infracţiunea de abuz în serviciu şi privind denunţul. Astfel, abuzul în serviciu va fi incriminat doar în cazul în care prejudiciul este peste 200.000 de lei, iar denunţătorii vor beneficia de facilităţile prevăzute de legislaţie doar dacă denunţă fapte penale la cel mult 6 luni de la comiterea lor. „Fracţionarea unor achiziţii publice în mai multe contracte cu valoare sub limita de 200.000 lei împiedică tragerea la răs­pundere penală pentru un eventual abuz în serviciu. Totodată, faptele săvârşite în materia achiziţiilor directe, al căror prag este de 30.000 euro, ar rămâne în afara răspunderii penale“, a transmis aseară DNA, care a mai precizat că modificarea ar­ticolului privind denunţul va îngreuna aflarea unor fapte penale ce au fost să­vârşite înainte de iulie 2016. 

Un profesor universitar din Iaşi, specia­list în Drept, ne-a precizat ieri că dacă OUG privind modificarea codurilor va fi adoptată, şi implicit va intra în vigoare, aceasta poate avea efecte şi în eventualitatea în care va fi ulterior abrogată, fie ca urmare a unei decizii a Curţii Constitu­ţionale, fie  – deşi puţin probabil, din cauza presiunii publice. Motivul: „În afara de situaţia dosarelor finalizate prin decizii definitive, această lege poate fi invocată ca fiind mai favorabilă de inculpaţi – chiar şi în eventualitatea unei abrogări, pentru că ea a fost în vigoare, la un moment dat, în perioada ce a curs de la comiterea faptei până la finalizarea procesului. E vorba de aplicarea legii mai favorabile“, ne-a explicat specialistul. 

Cine beneficiază de la Iaşi 

Un loz câştigător la loteria infracţiunilor ce vor fi graţiate au „tras“ cei care sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Iar cel mai celebru inculpat cu această infracţiune pe răboj este Gheorghe Nichita. Dacă proiectele menţionate vor fi adoptate în forma pusă în dezbatere publică, acesta va scăpa de toate infracţiunile imputate în dosarul „Amanta“, acestea urmând a fi graţiate. Nichita este acuzat de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, pentru care pedeapsa maximă ar urma să fie redusă, tot prin proiectul publicat ieri, la maximum 3 ani – cuantum de pedeapsă pentru care se aplică graţierea. Singura infracţiune care ar putea să îi dea dureri de cap fostului primar al Iaşului este luarea de mită imputată în dosarul UTI, infracţiune pentru care nu se aplică graţierea. Însă şi în acel caz Nichita are motive de bucurie: ipotetic, dacă va primi peste 5 ani de închisoare, pedeapsa îi va fi redusă cu jumătate (pentru că are peste 60 de ani), iar dacă va primi sub 5 ani, îi va fi graţiată. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, este acuzat de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului, ambele pedepse având maximum prevăzut de lege la 5 ani şi ambele încadrându-se în categoria celor ce vor fi graţiate. Acelaşi lucru se va aplica în cazul tuturor funcţionarilor implicaţi în dosarul „Albumul“.

Relu Fenechiu care în prezent execută 5 ani de puşcărie pentru complicitatea la abuz în serviciu va fi şi el, cel mai probabil, pus în libertate după ce OUG va intra în vigoare. El ar mai putea răspunde, în funcţie de modul în care justiţia îi va interpreta situaţia juridică, pentru faptele pentru care a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni, în dosarul mitei de aproape 1 milion de euro, pe care a recunoscut-o. Vasile Astă­răstoae, fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, condamnat la un an de închisoare cu suspen­dare pentru conflict de interese va scăpa şi el de pedeapsă. Mai mult, graţierea i se va aplica şi în eventualitatea condamnării în dosarul în care este judecat la Suceava pentru abuz în serviciu. Fără condamnare va rămâne şi Dumitru Păduraru, cel care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a cerut unei studente să facă sex cu el. Dacă OUG propus de PSD va intra în vigoare, mai pot dormi liniştiţi, printre alţii, şi primarul Paşcaniului, Du­mitru Pantazi, fostul senator Florin Con­stantinescu, fostul şef al Poliţiei Hârlău, Dumitru Simionescu, fostul consilier ju­deţean Liviu Bulgaru, fostul consilier ju­deţean Narciza Nedelcu, fostul primar din Târgu Frumos Ionel Vatamanu, fostul de­putat Anghel Stanciu, şi mulţi alţii. 

În privinţa celor care vor ieşi efectiv din Penitenciarul Iaşi, Pompiliu Dima, directorul unităţii, ne-a precizat că până ieri nu fusese realizată o analiză în acest sens.

Comentarii