Virtuţile incredibile ale ceaiului: sinteza rezultatelor celor mai pertinente cercetări

marți, 11 februarie 2014, 12:42
2 MIN
 Virtuţile incredibile ale ceaiului: sinteza rezultatelor celor mai pertinente cercetări

Un mare număr de studii a arătat până acum avantajele consumului de ceai pentru sănătate, iar recent a apărut o sinteză a rezultatelor celor mai pertinente cercetări, informează passionsante.be.

În conformitate cu toate studiile, ceaiul trebuie să fie o băutură obligatorie în cadrul unei alimentaţii sănătoase. Revista ‘American Journal of Clinical Nutrition’ a consacrat un număr special virtuţilor ceaiului, punând în evidenţă cele mai convingătoare studii în acest domeniu.

Greutatea: Polifenolii şi cafeina din ceai favorizează creşterea consumului energetic şi oxidarea grăsimilor, ceea ce contribuie la menţinerea greutăţii. O analiză sugerează că un consum regulat de ceai înseamnă o cheltuială suplimentară de energie de 100 kcal în 24 de ore. Alte studii relevă că indicele masei corporale (BMI), proporţia talie-şolduri şi densitatea grăsimii corporale sunt mai bune la consumatorii de ceai.

Cancerul: Compuşii din ceai acţionează favorabil în privinţa riscului de a face cancer gastro-intestinal, pulmonar, de sân, piele sau prostată, datorită în principal proprietăţilor antioxidante. În plus, ceaiul sporeşte eficienţa chimioterapiei.

Bolile cardiovasculare: Un studiu italian arată că, la hipertensivi, consumul de ceai după o masă bogată în grăsimi stimulează fluxul arterial şi reduce semnificativ presiunile sistolică şi diastolică. În acest context, o ceaşcă de ceai pe zi are beneficii notabile.

Oasele: Polifenolii din ceai ameliorează calitatea şi rezistenţa osoasă, cu impact benefic asupra masei musculare. Flavanolii contribuie la menţinerea densităţii oaselor după menopauză, prin încetinirea pierderii osoase.

Creierul: Prin conţinutul în teanină (acid aminat) şi cafeină, ceaiul echilibrează starea de spirit, îmbunătăţeşte performanţa şi sporeşte atenţia şi concentrarea.

‘La scara unor comunităţi întregi, simplul fapt de a bea ceai periodic ar putea duce la reducerea considerabilă a numărului de boli cronice în lume’, se mai menţionează în articolul citat. (Agerpres)

Comentarii