N

Vişniec: „este o reală bucurie” faptul că scriitorii importanţi ai Iaşului au ales să-mi premieze cartea (FOTO)

N

vineri, 25 aprilie 2014, 18:05
4 MIN
 Vişniec: „este o reală bucurie” faptul că scriitorii importanţi ai Iaşului au ales să-mi premieze cartea (FOTO)

\N

Scriitorul Matei Vişniec, câştigătorul de anul acesta, a subliniat că este o reală bucurie faptul că scriitorii importanţi ai Iaşului au ales să-i premieze cartea.

Premiul pentru cel mai bun volum de proză şi cele două premii pentru debut Ziarul de Iaşi s-au acordat în cadrul Galei Premiilor literare. Evenimentul, aflat la cea de-a XI-a ediţie, a avut loc în Aula George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi şi a reunit atât personalităţi marcante ale curturii ieşene, scriitori, profesori, reprezentanţi ai Bisericii, cât şi studenţi şi cititori fideli ai ziarului.

 

GALERIE FOTO I

 

Festivitatea a fost deschisă de către redactorul şef al Ziarului de Iaşi, Toni Hriţac, care a povestit că „reacţiile pe care le primim din ţară, dar şi din străinătate sunt bune. Alegerile juriului sunt în fiecare an cele potrivite, iar acest premiu ar trebui să fie un semnal şi pentru autorităţi, în demersurile lor, să ceară părerea oamenilor avizaţi din cultura ieşeană, când iau decizii privitoare la aceasta”.

 

GALERIE FOTO II

 

Preşedintele juriului, criticul Alexandru Călinescu a subliniat că romanul premiat anul acesta, „Negustorul de începuturi de roman” semnat de Matei Vişniec, este „cel mai bun, împlinit, reuşit”. „Premiul are un statut aparte, premiază un scriitor care s-a impus în două literature, cea românească şi cea franţuzească. Un caz fericit de perfectă adaptare în alt spaţiu literar şi lingvistic, fără a rupe legătura cu spaţiul de baştină. Romanul premiat este al cincilea roman pe care Vişniec l-a publicat şi cred că este cel mai bun, împlinit, reuşit. Acest roman conţine în fapt mai multe romane, este un roman cu mai multe sertare”, a precizat Alexandru Călinescu.

Marele premiu a fost înmânat de către rectorul Univerisităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Vasile Astărăstoae care a subliniat că „Noi sprijinim acest eveniment an de an şi atât în lumea literară, cât şi în cea medicală ne ghidăm după aceleaşi valori”. Matei Vişniec a subliniat că „este o reală bucurie” faptul că scriitorii importanţi ai Iaşului au ales să-i premieze cartea. „Eu am două familii, familia mea şi familia scriitorilor. Acest premiu este foarte important pentru mine deoarece e ca o altă recunoaştere. Eu am fost mereu navetist între două culturi, dar am rămas un locuitor al limbii române. Romane nu pot să scriu în franceză, doar piese de teatru, deşi am încercat. Romanul este pentru mine o altă formă de disciplină, de care am nevoie”, a mărturisit Matei Vişniec.

În cadrul galei, au fost decernate şi două premii pentru debut. Distincţiile au fost adjudecate de către scriitoarea Ana Ionesei pentru cartea de versuri „Maldororiana”, şi de Dragoş Zetu, pentru volumul „Povestirile lui Alice Munro”. „Tânăra Ana Ionesei este un poet format, care a citit mult şi asta se cunoaşte din poeziile ei. O felicit şi aştept de la ea şi alte cărţi publicate. Există un fel de pericol după prima carte când te opreşti şi te gândeşti ce ai mai putea scrie”, a spus poetul Emil Brumaru, membru al juriului. Premiul a fost înmânat Anei de către deputatul independent Viorel Blăjuţ, care a oferit premiul din partea grupului „Iaşisting”, unul dintre partenerii evenimentului. De prezentarea celuilalt premiant, Dragoş Zetu, s-a ocupat Codrin Liviu Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere şi membru al juriului, precizând că „nu am fost îndrumătorul de doctorat al lui Zetu, dar am fost familiarizat cu lucrarea sa şi la acea vreme nu credeam că lucrarea sa va avea ecou, ţinând cont de faptul că Alice Munro nu era cunosută la noi în ţară, nu era nici un rând scris. După câteva săptămâni de la apariţia tezei de doctorat în formatul unui volum, Alice Munro a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură. A fost o intuiţie extraordinară”, a declarat Codrin Liviu Cuţitaru. Premiul i-a fost înmânat de redactorul şef în numele companiei „Antibiotice SA”. În timp ce Ana Ionesei şi-a citit una dintre poeziile cuprinse în volumul premiat, autorul volumului „Povestirile lui Alice Munro” a mărturisit: „Cărţile academice nu se adresează publicului larg, ci unui public restrâns, iniţiat. În acest domeniu orice dovadă de recunoaştere e rară şi tocmai de aceea acest premiu este foarte important pentru mine”.

Din juriul Premiilor literare „Ziarul de Iaşi” mai fac parte scriitorii Bogdan Creţu, Valeriu Gherghel, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.

Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitoarea Florina Ilis cu romanul „Vieţile paralele”, iar premiul pentru debut i-a revenit lui Mircea Păduraru pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc”.

Partenerii evenimentului au fost Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Compania Antibiotice şi Iaşisting.

Comentarii