Vrea 2 milioane de euro de la stat pentru că un procuror l-a lăsat fără nevastă şi i-a distrus viaţa

marți, 19 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Vrea 2 milioane de euro de la stat pentru că un procuror l-a lăsat fără nevastă şi i-a distrus viaţa

Statul riscă să piardă alţi bani din cauza „Dosarului Zahărului“. Un alt inculpat din faimosul dosar, achitat în 2012, a dat în judecată statul român. Corneliu Petriu solicită două milioane de euro pentru că perioada de puşcărie nemeritată i-a distrus viaţa.

Lista inculpaţilor din „Do­sarul Zahărului“ care cer daune de la statul român se măreşte pe zi ce trece. După ce doi ie­şeni au câştigat deja despă­gu­biri totale de aproximativ un milion de lei, iar alţi doi au dat în judecată statul luna trecută, acum un alt inclpat-achitat din celebrul dosar instrumentat de procurorul Gheorghe Şuhan vrea despăgubiri. Potrivit unei cereri adresate Tribunalului Iaşi, Corneliu Petriu solicită statului două milioane de euro: un milion de euro daune mo­rale şi unul drept despăgubiri materiale.
În cererea de chemare în judecată adresată magistraţilor ieşeni, Corneliu Petriu spune că în anii anteriori arestării sale a lucrat în mai multe ţări. El susţine că a muncit ca translator în Republica Guineea, după care a urmat câteva cursuri în SUA şi a lucrat pe o croazieră de lux. La Iaşi, era proprietar al unui imobil situat pe strada Stejar, în Tătăraşi. În 1999, Pe­triu s-a întors în Iaşi şi a intrat în afaceri. A închiriat un birou din acel imobil lui Vasile If­todie, considerat capul aşa-zi­sei reţele din „Dosarul Zahă­rului“, după care s-a asociat cu acesta într-o firmă ce avea ca obiect de activitate comerţul cu băuturi alcoolice.
„În tot acest timp în care am fost asociat cu numitul Iftodie Vasile am desfăşurat ac­tivităţi licite, am plătit taxe şi impozite, comisioane bancare şi am considerat că pot trăi onest şi decent pe terito­riul statului român. Această im­presie a început să se schim­be în toamna anului 2001, când au început cerce­tările în faimosul «dosar al zahărului»“, a arătat Petriu în cererea de chemare în judecată.
După ce au început cerce­tările în dosar, pe 06.02.2002, la sediul firmei sale a fost efectuată o percheziţie în timpul căreia au fost ridicate toate documentele contabile ale societăţii, paralizându-se astfel activitatea acesteia. Pentru susţinerea firmei, Petriu spune că luase mai multe împrumuturi de la bancă, iar în momentul arestării sale banca i-ar fi executat silit imobilul de pe strada Stejar. De asemenea, soţia sa ar fi divorţat de el, iar părinţii au decedat. „Timp de 11 ani am fost supus unui oprobriu public constant, toţi prietenii mei şi toţi cunoscuţii mei începând să mă evite, totul culminând cu decesul părinţilor mei şi cu divorţul din 2005“, a mai precizat Petriu.
Luna trecută, alţi doi oa­meni de afaceri, Bebi Roman­ţov şi Vasile Iftodie, achitaţi în „Dosarul Zahărului“, au dat în judecată statul român şi cer, în total, 9,6 milioane de euro. Alţi doi ieşeni, Eduard Păvăloaia şi Neculai Paraschiv, au ob­ţinut, laolaltă, în jur de un mi­lion de lei. Controversatul „Dosar al zahărului“, făcut se pare în mare pripă, după cum se constată acum, i-a adus însă la vremea lui avansarea la DNA Bucureşti procurorului ieşean Gheorghe Şuhan. Acum, Şuhan este un „pensionar de top“, având vreme de mai mulţi ani cea mai mare pensie din Iaşi: circa 170 milioane lei vechi pe lună.

Comentarii