Zapciul Hârlăului: Şpaga se măsura în vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă

miercuri, 15 mai 2013, 09:22
4 MIN
 Zapciul Hârlăului: Şpaga se măsura în vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă

Justiţie la „mica ciupeală“ practicată de un procuror-şef ieşean, care ani la rând a negociat soluţiile din dosare ca la tarabă. În rechizitoriul prin care fostul şef al Parchetului Hârlău a fost trimis în judecată apar detalii incredibile, care ştirbesc serios sistemul judiciar ieşean. DNA susţine în actul de acuzare că procurorul Ghenadie Ciobanu nu se dădea în lături de la nici un fel de şpagă. „Vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă“, scrie în rechizitoriu. Cea mai revoltătoare situaţie: depozitarea în sediul Parchetului, de către Ciobanu, a 1.000 de litri de vin. „Inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului de la Cotnari“, se menţionează în rechizitoriul DNA. Ciobanu a fost trimis în judecată acum doar pentru o faptă de corupţie, o mită de 200 de euro pentru o soluţie „cu dedicaţie“ dată unui şofer. Pentru vinul, carnea de porc şi ouăle primite, fostul procuror-şef este cercetat într-un alt dosar.

Faptele imputate fostului şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, trimis recent în judecată pentru luare de mită, par a fi desprinse dintr-o comedie. Ne-am obişnuit ca magistraţii certaţi cu legea să ajungă la ananghie pentru şpăgi în bani, bijuterii sau excursii în străinătate. Pentru fostul prim-procuror Ghenadie Ciobanu, lucrurile par să fi stat într-un mod diferit, el mulţumindu-se şi cu mult mai puţin pentru a şterge pe jos cu sistemul judiciar: ouă, sticle de vin, carne de porc etc. Toate aceste detalii terifiante pentru un sistem judiciar ce se vrea a fi corect apar scrise, negru pe alb, în rechizitoriul prin care Ghenadie Ciobanu a fost trimis recent în judecată de DNA. Actul de sesizare ce a ajuns deja în posesia judecătorilor a fost întocmit de doi procurori, respectiv Sorin Călin, şeful DNA Iaşi, şi Emilian Eva. Totul a ieşit la iveală după ce o patroană din Hârlău l-a reclamat pe Ciobanu că i-a cerut bani pentru a-l scăpa de dosar penal pe fratele său, care rănise pe şosea un copil de 12 ani.

Beciul de la Parchet

Ghenadie Ciobanu a fost trimis în judecată acum doar pentru o infracţiune de luare de mită, respectiv cea denunţată de patroana din Hârlău. După ce l-au luat la puricat însă, anchetatorii DNA au aflat şi alte detalii despre activitatea aşa-zis profesională a magistratului, care, potrivit rechizitoriului, a „uzat/abuzat de funcţie în scopul de a obţine avantaje materiale pentru sine“. „Deşi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obţinut în acest mod sunt modice (vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă) din actele dosarului rezultă că inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului vinicol Cotnari (de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui an şi l-a depozitat în garajul unităţii) şi «mica ciupeală» într-o veritabilă politică penală prin care a ajuns să negocieze cu părţile soluţiile din dosarele aflate în instrumentarea sa“, se menţionează în rechizitoriul întocmit de cei doi procurori DNA. Sorin Călin şi Emilian Eva nu s-au ferit să-l desfiinţeze pe Ghenadie Ciobanu în rechizitoriu, despre care au mai zis că îşi negocia spăgile „ca la tarabă“, dar şi că, prin faptele sale, a „afectat grav imaginea justiţiei.“ Pentru toate „micile atenţii“ imputate lui Ciobanu, dar şi pentru alte fapte grave de care este acuzat fostul şef al Parchetului de la Hârlău, cum ar fi abuz în serviciu sau fals intelectual, procurorii DNA au decis să continue verificările într-un alt dosar instrumentat pe numele magistratului.

200 de euro pentru muşamalizarea unui accident rutier

Ghenadie Ciobanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în luna aprilie, iar dosarul său se află pe rolul Curţii de Apel Iaşi. El este acuzat că, la începutul anului 2011, ar fi primit 200 de euro de la o femeie din Hârlău, administrator al unui restaurant pe care obişnuia să-l frecventeze, pentru a nu-l trimite în judecată pe fratele acesteia. Potrivit DNA, în vara anului 2010, F.C. a accidentat un copil în vârstă de 12 ani care mergea pe o bicicletă, acesta având nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale. Mai mult, şoferul era în stare de ebrietate, analizele medicale prelevate la acea vreme demonstrând că se urcase la volan cu o alcoolemie în sânge de aproximativ 2 la mie. Dosarul bărbatului a ajuns la Ghenadie Ciobanu.
În timpul cercetărilor, sora şoferului a mers la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, în biroul lui Ciobanu, pentru a-şi ajuta fratele. „Inculpatul i-a pretis suma de 1.000 de lei pentru a nu-l trimite în judecată, sumă pe care a negociat-o «ca la tarab㻓, au spus procurorii. Ulterior, femeia şi-a contactat fratele, care i-a înmânat 200 de euro, banii ajungând ulterior la Ciobanu, susţine DNA. După ce a luat şpaga, prim-procurorul a dat soluţie de scoatere de sub urmărire penală pe numele şoferului. Ghenadie Ciobanu a fost suspendat din funcţia de procuror în luna octombrie a anului trecut după ce, în prealabil, fusese revocat din cea de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău. În timpul cercetărilor, el s-a prevalat de dreptul la tăcere şi s-a considerat nevinovat.

Comentarii