De Sănătate

Punem punctul pe știi

Zeci de copii au ajuns la spital muşcaţi de căpuşe

Medicii spun că cei mai mulţi ajung la spital după ce au ieşit cu părinţii la iarbă verde.

miercuri, 26 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Zeci de copii au ajuns la spital muşcaţi de căpuşe

La Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi a început sezonul căpuşelor, de la începutul lunii aprilie ajungând în medie câte un copil pe zi în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) cu câte o căpuşă. De la începutul lunii şi până acum au fost înregistrate 18 cazuri, medicii spunând că este un număr mare, urmând ca până în luna septembrie să fie înregistrate cazuri în mod constant. 

„Au fost cazuri de copii care au ajuns la spital cu căpuşe inclusiv la nivelul scalpului, în special copii care interacţionează cu animale prin parc, în locuri cu iarbă. În general animalele atrag căpuşele, iar copilul printr-o joacă apropiată o poate lua cu mare uşurinţă. Marea majoritate vin după weekenduri, când ies, spre exemplu, cu părinţii la iarbă verde, observând prezenţa căpuşelor când celor mici li se face seara duşul. Acum este sezonul lor, fiind un sezon cu umiditate şi căldură, după ce au fost amorţite peste iarnă“, a precizat dr. Tamara Soalnge Roşu, medic şef UPU de la Spitalul de Copii.

 Medicii recomandă părinţilor să verifice pielea copiilor în fiecare seară înainte de culcare, iar dacă observă că există o căpuşă să se adreseze direct medicilor, dacă nu au mai scos căpuşe. Căpuşele trăiesc prin parazitarea unui organism, din care continuă să se hrănească. Adesea nu există simptome ale muşcăturii decât la nivel local, dar în cazul unei alergii muşcătura de căpuşă se poate manifesta prin durere puternică, o umflătură în zona afectată, chiar şi o erupţie sau o senzaţie de arsură. Insectele însă pot transporta mai multe boli: babesioza, cunoscuta boală lyme, encefalita sau febra hemoragică numărându-se printre cele mai grave.
 
  

Comentarii