Zeci de elevi hoinăresc pe lângă şcoli în timpul orelor de religie. Ce e de făcut?

luni, 24 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Zeci de elevi hoinăresc pe lângă şcoli în timpul orelor de religie. Ce e de făcut?

Este cazul elevilor de alte confesiuni, care nu au ce să facă în timpul orelor de religie ortodoxă. Autorităţile şcolare spun că nu pot să pună aceste ore, la toate clasele, numai la începutul sau la finalul zilei.

Cazul elevei olimpice de la Bucureşti care a plecat de acasă la mănăstiri ridică o problemă mai veche şi printre părinţii ieşeni. Astfel, elevii care învaţă la şcolile ieşene şi sunt de altă religie decât cea ortodoxă se lo­vesc de o problemă mai veche: deoarece nu pot participa la ora de religie, aceştia ies din clasă şi aşteaptă să treacă cele 50 de minute pe holurile şcolii ori în curtea acesteia. O soluţie pentru aceştia nu a fost găsită încă. „Eu sunt turc, musulman. Chiar da­că soţia este româncă, şi bă­iatul, şi fetiţa respectă religia mea. La şcoală, copilul meu pleac­ă de la ora de religie de­oa­rece nu vreau să fie influenţat, la noi este mai strict. Profe­sorul îl învoieşte, ştie şi nu e nicio problemă“, explică  Burak Ozmur, tatăl unui băiat în clasa a II-a şi al unei fetiţe în grupa mică la grădiniţă. În şco­lile ieşene sunt tot mai mulţi copii musulmani, deşi sunt născuţi în România. Aceştia au unul dintre părinţi, de regulă tatăl, venit din Turcia ori din Ara­bia şi stabilit aici. Nu doar părinţii musulmani le interzic copiilor să participe la ora de re­ligie, ci şi părinţii budişti, cei din diferite secte religioase ori părinţii care nu aparţin niciunei confesiuni. Dacă într-o clasă de elevi sunt mai mulţi elevi de o altă religie anume, atunci există o soluţie, alta decât cea de a bân­tui pe holurile şcolii. „Acest aspect este destul de bine reglat în legislaţia noastră. Părinţii pot să depună o cerere prin ca­re să precizeze confesiunea, astfel există posibilitatea să se lu­creze la ore cu reprezentanţii confesiunii respective“, a explicat Camelia Gavrilă, şefa In­spec­toratului Şcolar Judeţean.

„Noi venim cu ideea unor alte activităţi în acest interval“

Întrebată ce fac elevii de alte confesiuni în timpul orei de religie, Gavrilă mărturiseşte că aici poate să fie o problemă. „Cei mai mari merg la bi­bliotecă, ori studiază, însă cei mici sunt mai neastâmpăraţi. Nu poţi să pui toate orele de religie la începutul orarului ori la sfârşit, nu pot avea mai multe clase religia cu acelaşi pro­fesor simultan. Noi venim cu ideea unor alte activităţi în acest interval, pentru copiii care nu sunt de religie ortodoxă“, a declarat Camelia Ga­vrilă.

Religia este una dintre disciplinele obligatorii trecute în orarul elevilor şi se face o singură dată pe săptămână, în­cepând de la clasa I până la clasa a XII-a. Cei care primesc „scutire“ pot să-şi încheie medii de 10 dacă fac proiecte ori refe­rate din alte domenii. La unele şcoli nu se pun note, iar media pe an se calculează cu o medie în minus. „Merg pe ideea că ore­le de religie nu au făcut rău niciodată, sunt ore de educaţie, însă nu trebuie nici să depăşim anumite limite“, încheie inspectorul şef. Discuţiile recente despre religia în şcoli au pornit în urma cazului cu fetiţa olimpică din Bu­cureşti dată dispărută şi găsită în tren, zilele trecute. Iulia Ionescu a fost dată în urmărire naţională în timp ce se ascundea la una din mănăstirile din Bucovina.

Comentarii