„Ziua Beţivilor”, faţa mai puţin cunoscută a lui 1 Mai muncitoresc

luni, 01 mai 2017, 10:20
2 MIN
 „Ziua Beţivilor”, faţa mai puţin cunoscută a lui 1 Mai muncitoresc

 Prima zi de mai e cunoscută din istoria recentă drept 1 Mai muncitoresc, iar din cea veche drept Armindeni sau (şi nouă ne-a venit greu să credem) "Ziua Beţivilor"; asta arată că e mai tare decât 9 martie, cea cu 40 de pahare!

Sărbătoarea de Armindeni este dedicată agriculturii; în condiţiile actuale, cu îngheţ, Guvern şi dăunători, singura şansă a agriculturii româneşti rămâne respectarea unor ritualuri străvechi…
Se spune că sărbătoarea era celebrată din vremea dacilor; pesemne că Zalmoxe le dădea zi liberă, iar cei mai viteji dintre traci ieşeau la iarbă verde pe pături de mânz şi viezure, beau zer şi mâncau brânză şi barză la grătar. În dimineaţa de 1 mai oamenii se spală cu rouă, să fie sănătoşi; îi sfătuim pe cei convinşi că roua e mai bună decât sistemul sanitar românesc să fie atenţi: 1 mai pică poimâine, iar oamenii muncii s-au adunat la iarbă verde încă de ieri, deci e posibil ca aia de pe jos să nu fie rouă, mai ales dacă în zonă nu-s grupuri sanitare…
1 Mai este cunoscută în popor şi drept "Ziua Boilor", în care boii sunt lăsaţi liberi, fără a fi puşi la muncă, să nu se îmbolnăvească. În zilele noastre, mulţi dezleagă boii ca să dea de băut de ziua lor; alţii, născuţi în această zi, se închid în case şi nu răspund la telefon, să nu le ureze cineva "La mulţi ani, boule!". 1 Mai se mai numeşte şi "Ziua pelinului": bărbaţii pun pelin şi în vin, chipurile pentru a-i lecui de excese pe cei care abuzează; tocmai am citit pe Wikipedia că pelinul se pune, de obicei, în vinul borşit, să-i ascundă acreala şi mirosul, deci datina pare lansată de fabricanţii de vin la pet.
 
Pelin Popescu Tăriceanu

Comentarii