Vasile: „Vreau sa ajung ca Ronaldo”

Subtitlu

marți, 20 decembrie 2011, 21:51
6 MIN
 Vasile: „Vreau sa ajung ca Ronaldo”

Vasile are 17 ani si de cind se stie sta intr-un centru de plasament. Baiatul a fost abandonat la nastere de parintii pe care nu i-a cunoscut niciodata. Casa lui a fost mereu centrul de plasament. Acum este internat la Centrul de plasament "C.A. Rosetti" si de aproximativ sase ani joaca fotbal si tenis de masa. De citiva ani a ajuns in centru si sora lui, care fusese la un asistent maternal. Cei doi copii ramin in centru chiar si in timpul vacantelor, insa spun ca nu regreta nimic. Chiar daca nu are familie, Vasile a reusit sa se remarce prin sport, a adunat deja multe medalii la competitii si la tenis, si la fotbal. Lista donatorilor de azi va prezinta alte doua nume: primarul Gheorghe Nichita si Camera Notarilor Publici Iasi.

"Sint bunisor, dar am potential"

Desi practica atit fotbalul, cit si tenisul de masa, Vasile spune ca-i place mai mult primul dintre aceste sporturi. "Ma straduiesc mai mult la fotbal. Am vazut la televizor prima data si atunci nu-mi placea, dar am inceput sa joc cu prietenii si s-a schimbat asta. De la 11 ani joc fotbal si am ajuns sa fiu destul de bun. Sint atacant de felul meu, se intimpla sa dau si goluri multe, dar se mai intimpla si sa ratez. Mi-ar placea sa fiu ca Cristiano Ronaldo, dar trebuie sa mai lupt ca sa fiu ca el", spune adolescentul.

Vasile ar vrea sa continue cu fotbalul si dupa ce termina scoala si zimbeste la gindul ca un stadion intreg ar face valuri la aparitia lui pe teren. "Mi-ar placea sa fiu pe teren, nu in tribuna. Iubesc fotbalul pentru ca asa imi fac multi prieteni. Deocamdata sint bunisor, dar am potential", mai spune baiatul. A adunat la el in camera medalii atit de la fotbal, cit si de la handbal. Spune foarte sigur pe el insa ca nu se opreste aici, vrea foarte mult sa mai adune. Cel mai mult insa si-ar dori sa poata juca cu copii din alte centre. "Daca am avea un teren de sport mi-ar placea sa putem face echipe cu cei din alte centre si sa organizam campionate", a adaugat Vasile.

Abandonat de mic

Dupa cum se comporta, zici ca e un copil care a crescut inconjurat de dragostea unei familii. Vasile nu a avut insa parte de asa ceva. Parintii l-au abandonat la nastere si nu au mai vrut sa stie nimic de el. De altfel, nici in ziua de azi nu i-a cunoscut pe cei care i-au dat viata. In ultimii 17 ani, Vasile a trecut dintr-un centru de plasament in altul, insa a reusit sa se adapteze in fiecare. Si-a gasit o familie in cei din Centrul de plasament "C.A. Rosetti" si aici ar vrea sa ramina pina ce termina scoala. De citiva ani a venit si sora lui mai mica in centru. "Fata a stat intr-o familie de asistenti maternali si le spunea «mama si tata». Vasile nu intelegea atunci de ce nu poate sa le spuna si el asa. Cei doi copii ramin in centru si in timpul vacantelor, insa de obicei avem multe activitati si proiecte in acea perioada, asa ca le place sa petreaca timpul in centru", a declarat Maria Abalasei, sefa centrului.

De altfel, in timpul vacantelor de vara, copiii din centru mai fac excursii la caminul de batrini din Mircesti. "Le place sa mearga acolo pentru ca asa simt si ei ca au bunici, mai ales cei care nu au familia lor naturala. Incercam mereu sa facem activitati normale, ca intr-o familie, iar copiii sa aiba saptaminal o iesire, o activitate deosebita. Am avut surpriza ca cei care plecau in familie pe perioada verii sa-si doreasca sa stea in centru si sa participe la activitati", a mai spus sefa de centru.

Noi donatori

Lista donatorilor se imbogateste astazi cu inca doua nume. Astfel, Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi, a contribuit la construirea terenului de sport cu 1.000 de lei. "Salut orice initiativa de acest gen mai ales daca este in aceasta perioada de sarbatori, iar aceasta campanie este specifica acestei perioade din an. Este important sa nu uitam de cei din jur, mai ales cind este vorba de copii. E foarte bine ca astfel de initiative sa nu vina doar din partea Primariei, ci si din partea societatii civile. Oricum, vom include acest teren de fotbal in proiectul «Sport in cartiere», mai ales ca Iasul este anul viitor oras european al sportului", a declarat primarul. De asemenea, alti 2.000 de lei au venit din partea Camerei Notarilor Publici Iasi. "Am citit despre campanie in ziar si ni s-a parut o initiativa interesanta. Prin gestul nostru am vrut sa-i ajutam pe acesti copii sa li se indeplineasca visurile. Speram ca am reusit macar putin sa facem acest lucru", a declarat Anca Cozar, din partea Camerei Notarilor Publici din Iasi.

–– 

"Ziarul de Iasi" te indeamna: Doneaza! Ajuta!

1.000 de copii institutionalizati din Iasi au nevoie de 12.000 de euro pentru un teren de sport pe care nu il au, unde sa faca miscare, sa simta competitia, pasiunea, fair-play-ul. Cei care vor sa-i ajute pe copii pot face donatii in lei in contul RO07TREZ4065007XXX000512, codul SWIFT este TREZROBU, adresa fiind str. Anastasie Panu nr. 25. De asemenea, pentru donatii in euro se poate folosi contul RO32RNCB017503360643004, cod SWIFT este RNCBROBU, adresa filialei Iasi a BCR fiind str. Palat nr.11. De asemenea, se pot face donatii in echipamente sau alte materiale necesare construirii acestui teren de sport. Donatiile se pot face si la casieria DGASPC, strada Vasile Lupu nr. 57A, persoana de contact Marian Serbescu. "Ziarul de Iasi" va prezenta toate etapele acestui proiect, stadiul lucrarilor si modul in care vor fi cheltuiti banii strinsi in urma campaniei, pina in momentul in care acesta va fi inaugurat.

Lista donatorilor:
1.000 de lei – deputatul Petru Movila
1.500 de lei – Constantin Adascalitei, vicepresedintele CJ Iasi
2.500 de lei – Doru Tompea, presedintele Fundatiei Academice "Petre Andrei"
500 de lei – senatorul Dumitru Oprea
1.000 de lei – Gerard Jitareanu, rectorul USAMV
2.000 de lei – omul de afaceri Gabriel Mardarasevici
6.000 de lei – Directia Judeteana de Tineret si Sport, in echipamente sportive
400 de lei – Ciprian Paraschiv, coordonator regional DTS
4.000 de lei – SC Farmabiomed SRL, in plase de protectie
1.000 de lei – deputatul Cristina Dobre
500 de lei – Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi
1.000 de lei – Asociatia parintilor si elevilor de la Colegiul "Costache Negruzzi"
500 de lei – Camelia Gavrila, director al Colegiului "Costache Negruzzi"
1.000 de lei – Fiterman Pharma
1.000 de lei – Arcadia – spitale si centre medicale
100 de lei – Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon"
1.000 de lei – Mihaela Popa, senator PDL
10.000 de lei – Maricel Popa, patron Grup Omega-Tehnoton, in materiale de constructie
100 de euro – Radu Ionel Ursanu, director Directia Regionala de Posta Nord-Est
150 de lei – dr. Mihnea Hurmuzache, seful Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului de Boli Infectioase.
4.100 de lei – echipa manageriala a companiei Antibiotice
1.000 de lei – prof.dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii "Cuza Voda"
500 de lei – prof.dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF
1.700 de lei – echipa de volei Penicilina Iasi: Catalin Stirbu, antrenor principal, Puni Rares, antrenor secund, Tatiana Popa, capitan de echipa, Cristina Lungu, jucatoare, Alina Melinte, jucatoare, Mihaela Stanga, jucatoare, Andra Stresina, jucatoare
1.500 de lei – Gabriel Surdu, om de afaceri
1.500 de lei – firma Conest
800 de lei – Gabriela Vasilache, sefa AJOFM
400 de lei – Aurelian Manuta, SC Grup Cinci SRL Cadastru
3.000 de lei – Viorel Blajut, patronul Iasisting
200 de lei – o profesoara pensionara
1.000 de lei – Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi
2.000 de lei – Camera Notarilor Publici Iasi.

Comentarii