De Business

Punem punctul pe știi

6.000 de vinatori pe urmele iesenilor

Subtitlu

duminică, 28 octombrie 2007, 18:38
8 MIN
 6.000 de vinatori pe urmele iesenilor

S-a ajuns pina acolo incit la fiecare 18 angajati, in medie, exista un agent de pensii. „Meseria" a devenit una din cele mai banoase. O singura semnatura aduce agentului minim 70 RON. Cistigul unui agent razbatator poate urca pina la 100.000 euro in patru luni. 

 

„Razboiul" pentru cele doua procente din cei 7% din salariile iesenilor alocate pentru pensie a ajuns, se pare, la apogeu. Cele 17 fonduri de pensii au aruncat in lupta tot arsenalul, recrutarea de agenti fiind in toi.

Dupa criteriile de angajare anuntate de fonduri, orice tinar de peste 18 ani poate deveni agent. Tot ce are de facut un agent de pensii este sa alerge dupa angajatii cu virsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani pentru a obtine acordul lor de adeziune la un fond de pensii private. Fuga lui se plateste bine, fiecare semnatura aducindu-i in buzunar cel putin 70 de lei. Si are si dupa cine alerga, deoarece, potrivit reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), in Iasi sint peste 110.000 de angajati eligibili pentru fondurile de pensii, din care mai bine de jumatate sint obligati sa adere la un fond de pensii.

Cu alte cuvinte, in judet, miza este destul de mare. Pe masura este si goana brokerilor de pensii private pentru racolarea de agenti. Ziarele cu mica publicitate au fost pline de anunturi de „racolare" a agentilor de pensii. Site-urile de internet de recrutare de forta de munca au fost si ele asaltate de anunturile brokerilor de pensii.

Majoritatea criteriilor de angajare pentru un astfel de post solicitate de brokerii de pensii sint identice. Singurele diferente le reprezinta ofertele financiare. Cele mai generoase oferte ajungeau chiar si la 100.000 de euro pentru formarea unei echipe de agenti de pensii care sa adune in patru luni circa 10.000 de semnaturi. O suma destul de frumusica, tinind cont ca munca persoanei in cauza consta doar in formarea si mobilizarea unei echipe de agenti.

Reporter incognito

Un reporter al „Ziarului de Iasi" a trimis CV-uri la finele lunii septembrie la mai multe societati de brokeraj. Raspunsurile au fost destul de prompte. A doua zi dupa ce CV-ul era trimis pe adresa de mail mentionata in anunt, reporterul a si fost sunat pentru a se angaja ca agent de pensii.

„Bataia pentru stringerea de adeziuni va fi foarte mare. Daca doriti sa intrati in sistem, va trimitem oferta noastra pe mail", a spus Alexandra Lapugeanu, reprezentant al companiei Prima Pensie Fond de Pensii SA.

La scurt timp de la convorbirea telefonica a aparut si un mail cu detaliile despre meseria de agent de pensii si comisioanele ce se pot obtine. „Conform contractului de agent de marketing, fiecare act individual de aderare va fi remunerat cu 70 RON. Pentru performante ridicate, comisionul se negociaza. In cazul in care agentul de marketing atrage minimum cinci agenti de marketing, care vor incheia minimum 20 de acte individuale de aderare lunar, acesta va fi remunerat suplimentar cu 5 RON pentru fiecare act individual mentionat anterior", isi prezenta oferta financiara Prima Pensie Fond de Pensii SA.

Concret, daca agentul in cauza inregistra 20 de contracte ar fi cistigat 1.400 de lei. La acest cistig se mai adauga inca 500 de lei daca si agentii din subordinea sa mai incheie fiecare cite 20 de adeziuni.

Cu alte cuvinte, pentru 20 de contracte incheiate de agentul in cauza si alte 100 de adeziuni strinse de cele cinci persoane din subordine, cistigul total se ridica la 1.900 lei.

100.000 euro in patru luni

O oferta financiara prompta a venit si din partea unui reprezentant al societatii Destine Broker de Pensii Private. „Noi stringem adeziuni pentru trei dintre cele mai bune fonduri de pensii. Si acest lucru este un mare avantaj. Comisionul pleaca de la 80 de lei pentru pentru fiecare semnatura daca incheiati cinci contracte, si poate ajunge chiar si la 150 lei pentru un numar mai mare de adeziuni. Daca doriti, ar trebui sa va grabiti deoarece trebuie sa depunem documentele la Bucuresti sa va inregistram ca agent de pensii", a spus reprezentantul iesean al Destine Broker de Pensii Private.

Reporterul „Ziarului de Iasi" a cerut un timp de gindire pentru a analiza oferta, insa la doua zile a fost contactat iar de reprezentantul Destine Broker de Pensii Private. „Nu stiu daca v-ati gindit, insa vreau sa va spun ca vom lucra pentru cinci fonduri de pensii private si comisioanele pentru fiecare contract incheiat vor fi mai mari. Va ginditi si ma anuntati", a mai spus reprezentantul Destine Broker de Pensii Private.

Potrivit anunturilor de pe internet, unele societati de brokeraj ofereau comisioane mult mai mari. De exemplu, in unul dintre anunturile postate pe www.ejobs.ro se oferea posibilitatea de a cistiga minim 3.000 de euro pe luna din stringerea de adeziuni.

Cea mai mare suma oferita unui agent de pensii era de 100.000 euro. „Ce va trebui sa faceti? Sa selectati si sa coordonati o echipa de brokeri pentru pensiile private obligatorii. Sa inscrieti in medie 10 brokeri/zi in toata echipa dumneavoastra timp de patru luni. Toata echipa dumneavoastra sa aiba 10.000 de contracte semnate in cele patru luni", se arata in cea mai generoasa si atractiva oferta postata pe internet.

Cu alte cuvinte, pentru a cistiga 100.000 de euro, trebuiau cooptati in echipa zilnic cite zece brokeri, adica in total circa 1.200 de brokeri in patru luni, care, in total, sa fi strins 10.000 de adeziuni.

230.000 de agenti de pensii

Toate aceste oferte au stirnit atentia multor persoane dornice de a inregistra un cistig suplimentar.

Potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere si a Sistemul de Pensii Private (CSSPP), in prezent, la nivel national, sint inregistrati aproximativ 230.000 de agenti de pensii private, care ar putea stringe adeziuni de la circa 4,15 milioane de angajati cu virsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.

Cu alte cuvinte, un simplu calcul matematic arata ca fiecare agent de pensii ar putea stringe adeziuni de la 18 angajati. „La nivelul judetului Iasi, potrivit estimarilor noastre, sint circa 68.000 de angajati cu virsta intre 18 si 35 de ani si in jur de 42.000 cu virsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani", a explicat Dermidie Nita, inspector sef adjunct in cadrul ITM Iasi.

Daca aplicam si la Iasi media nationala de un agent de pensii la fiecare 18 angajati, se poate spune ca la nivelul judetului activeaza peste 6.000 de agenti de pensii private.

„Ochesti firmele cu angajati tineri"

Potrivit agentilor de pensii din sistem, stringerea de adeziuni pentru un fond de pensii private nu este o munca dificila. Dupa cum sustin acestia, in primul rind se adreseaza angajatilor cu virsta pina in 35 de ani.

„Nu este dificil deloc, pentru ca acestia sint obligati sa opteze pentru un fond de pensii private. Important este sa reprezinti un fond de pensii de notorietate. Trebuie sa le prezinti incredere potentialilor clienti. Ochesti in special firmele cu angajati tineri. Este suficient pentru inceput sa inchei o adeziune cu un singur angajat de la acea firma, deoarece respectiva persoana transmite si colegilor ce fond de pensii a ales si le ofera acestora si un contact al persoanei cu care a semnat contractul de adeziune", a explicat un agent de pensii, care a vrut sa ramina anonim.

El a mai precizat ca inca mai usor se obtine acordul angajatilor cu virsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, chiar daca acestia nu sint obligati in prezent sa opteze pentru un fond de pensii private. „Acesti angajati sint mult mai responsabili. Au deja o familie, au copii, si e normal sa se gindeasca pe viitor la o pensie. In schimb, tinerii angajati nu pun mare accent pe acest lucru. Din acest motiv trebuie sa le prezinti incredere si sa-i convingi ca este tot in folosul lor", a mai precizat agentul de pensii.

Care este miza acestui razboi?

Comisioanele oferite de fondurile de pensii catre agenti vor fi recuperate cu usurinta, miza reprezentata de contributiile la fondul de pensii obligatorii fiind imensa.

Astfel, piata totala teoretica vizata in acest moment este aproximata la circa 4,2 milioane de persoane eligibile, care au sub 45 de ani si platesc contributii sociale de pensii.

Contributiile care vor fi virate anul viitor catre fondurile private de pensii se vor cifra asadar intre 180 si 400 milioane euro, in functie citi vor opta dintre cei cu virste peste 35 de ani. Aceasta, numai in primul an de aplicare a reformei din domeniul pensiilor. Trebuie luat in calcul si faptul ca aceasta cifra va creste in urmatorii ani.

Din cele 9,5 procente din leafa care reprezinta contributia actuala a salariatului la pensia de stat, anul acesta doar 2 procente vor fi directionati catre un fond de pensii privat. Acest procent va creste insa anual cu cite jumatate de procent, pina la limita de 6 procente din cele 9,5, contributia la fondurile de pensii private urmind astfel sa se tripleze in urmatorii opt ani. Adica miza ar ajunge la 200 – 1.200 milioane euro.

Mai mult, insa: in urmatorii 20 de ani, cei care s-au inscris la un fond de pensii privat vor continua sa munceasca, fondurile de pensii urmind practic doar sa incaseze, fara a avea pensii de platit. Insa, in acest interval, numarul celor care vor contribui la fondurile de pensii va creste an de an, pe masura ce se vor angaja cei aflati acum sub 18 ani.

Practic, pina in 2028, incasarile fondurilor de pensii s-ar putea apropia la nivelul tarii, la o aproximare sumara, de cifra de 10 miliarde euro. Cit priveste Iasul, proportional cu populatia activa a judetului in raport cu cea din tara, va rezulta ca „miza" locala este de circa 250 milioane de euro.

O suma fabuloasa, daca ne gindim ca aceasta reprezinta circa doua bugete si jumatate de venituri anuale ale Primariei Iasi, la nivelul de anul trecut, sau cit valoare aproximativa a circa 10 cladiri precum cea a Universitatii „Petre Andrei".

ING, primul fond care isi face curatenie in „armata" de agenti

Arbitrul pensiilor private a retras vineri avizul a 41 de agenti de marketing ai ING Fond de Pensii si a dispus radierea din Registrul agentilor si inscrierea acestora in baza de date cu persoane care au interdictie pentru a mai desfasura activitati de marketing.

Agentii ING au fost acuzati de falsificarea actelor de aderare, obtinerea semnaturii participantului sub presiune, oferirea unor parti din comisioanele aferente activitatii de marketing, semnaturile au fost obtinute prin intermediar sau nu sint ale viitorilor participanti, iar avizele agentilor au fost retrase la solicitarea ING.

„Noi am cerut retragerea avizului de functionare a agentilor deoarece am constatat fraude in realizarea procesului de aderare a persoanelor la fondul de pensii ING si am anuntat Politia", a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

Reteaua companiei ING numara 42.800 de agenti de marketing autorizati, cel mai mare numar de consultanti recrutati de un administrator de pensii private.

Comentarii