De Business

Punem punctul pe știi

Atac la „Antibiotice”

marți, 25 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Atac la „Antibiotice”

La sfirsitul saptaminii trecute s-au involburat apele la „Antibiotice SA”. Ioan Nani, directorul general, a fost acuzat intr-un ziar central ca „patroneaza” prin rude sau persoane apropiate doua societati, „Farma Service” si „Pharma” SA, care capuseaza fabrica de medicamente. Ministrul Sanatatii a raspuns printr-o declaratie in care a spus ca va trimite un control la fabrica ieseana.
In cadrul unei conferinte de presa desfasurate ieri, la care a participat toata conducerea fabricii, dar si reprezentantii sindicatului, Ioan Nani a demontat in totalitate acuzatiile ce i se aduc. El a declarat ca „Farma Service”, la care fratele sau figureaza cu 40% din capitalul social, nu a functionat niciodata, iar la cea de-a doua firma, nici o persoana din conducerea fabricii sau rude ale acestora nu detine actiuni. Nani a spus ca asteapta organele de control anuntate de ministrul Sanatatii, Ionel Blanculescu, sa clarifice acuzatiile.
„Farma Service”, activitate zero
„Farma Service” este o firma infiintata in anul 2000 la initiativa fostului director comercial de la „Antibiotice”, Constantin Acatrinei. Conform datelor de la Registrul Comertului, printre actionarii semnificativi se numara fostul director comercial si Dumitru Nani, fratele actualului director general de la „Antibiotice”, ambii cu cite 40% din actiuni. Numai ca, in conformitate cu datele transmise de Compatrimentul Bilanturi de la Directia judeteana de Finante Iasi, aceasta firma, de la infiintare si pina acum, a depus numai declaratii de inactivitate. Constantin Acatrinei spune ca „m-am hotarit sa fac aceasta firma deoarece aparuse o ordonanta prin care producatorii de medicamente nu mai aveau voie sa vinda direct in farmacii. Ca om care m-am ocupat de infiintarea retelei de distributie a fabricii ma vedeam disponibilizat, asa ca am venit in fata conducerii cu propunerea de a prelua distributia. Propunerea a fost respinsa si prin urmare am si uitat de «Farma Service». Abia dupa ce a aparut acest scandal am demarat formalitatile pentru a o radia”.
„Pharma” SA, infiintata de nevoie
Ordonanta 152 la care se refera Acatrinei a aparut in noiembrie 1999 si prevedea la articolul 49 ca producatorii romani de medicamente nu mai pot distribui direct in farmacii produsele lor (cu exceptia farmaciilor de spital), ci numai depozitelor autorizate de Ministerul Sanatatii. In aceste conditii, „Antibiotice” nu avea decit doua solutii. Fie sa-si distribuie medicamentele prin depozitele existente, fie sa se asocieze la o societate care sa se ocupe de distributia medicamentelor. Prima varianta nu a fost luata in considerare din start. Ioan Nani a explicat ca depozitele au fost privatizate, actionari majoritari devenind firme concurente fabricii din Iasi, fie din Romania, fie din strainatate. Din acest motiv si la vinzare erau preferate cu totul alte medicamente decit cele produse la Iasi.
„Numai in 1998 – 1999 din acest motiv vinzarile noastre au scazut de la 35 de milioane de dolari la 25 de milioane de dolari”, a spus Nani. Astfel, dupa ce Consiliul de Administratie a respins propunerea „Farma Service” de a prelua distributia de la „Antibiotice”, s-a optat pentru varianta infiintarii unei noi societati la care fabrica sa detina actiuni. In acest fel s-a infiintat in 2000 societatea „Pharma” S.A., externalizindu-se practic activitatea de distributie.
„Pharma” a preluat tot compartimentul de distributie
Noua firma a preluat cei 70 de salariati ce lucrau in compartimentul de distributie de la „Antibiotice”, iar capitalul social este distribuit in proportie de 30% fabricii de medicamente, restul de 70% fiind impartit intre fostii salariati de la distributie.
Fratele directorului general, Dumitru Nani, nu mai detine la aceasta firma nici o actiune, fiind doar angajat in functia de director comercial. Cele mai mari procente din cele 70% din actiunile de la „Pharma” distribuite salariatilor apartin lui Constantin Acatrinei (20%) si Ion Paduraru (25%), restul apartinind celorlalti salariati. „Nimeni din «Antibiotice», si nici rude ale celor de aici nu au actiuni la «Pharma». De asemenea, intre mine si domnul Acatrinei nu exista legaturi de rudenie”, a declarat Ioan Nani.
Deoarece s-a schimbat legea, „Antibiotice” va prelua „Pharma”
Constantin Nicuta, director economic la „Antibiotice” si reprezentant al fabricii in Consiliul de Administratie al „Pharma” S.A., a afirmat ca „la infiintare noi am vrut ca «Antibiotice» sa detina mai multe actiuni la «Pharma» insa nu ni s-a aprobat de catre Ministerul Sanatatii”. Ioan Nani a mai precizat ca „Antibiotice” are drept de veto in Consiliul de Administrare de la „Pharma” in cazul in care hotaririle ar contraveni intereselor fabricii.
Liderul de sindicat Vasile Stinga a tinut sa adauge si el ca „aceste atacuri nedrepte se rasfring nu numai asupra directorului general, dar si a fabricii”.
Ioan Nani a anuntat ca in luna august a acestui an Ordonanta de Urgenta 152 s-a modificat, permitind producatorilor romani sa distribuie medicamente direct in farmacii. „In aceste conditii asteptam completarea Consiliului de Administratie, deoarece acum nu avem reprezentant al Ministerului Sanatatii. Dupa aceea vom hotari cum procedam in asa fel incit «Antibiotice» sa devina actionar majoritar la «Pharma», a precizat Nani.

Solcanu: „Cred ca acest scandal este declansat de cineva”
Contactat telefonic aseara, liderul PSD Iasi, Ion Solcanu, ne-a declarat ca, dupa parerea sa, Ioan Nani este unul dintre cei mai competenti manageri, nu numai la nivel de Iasi, ci si la nivel de tara. „Eu cred ca acest scandal este declansat de cineva. Nu stiu daca deranjeaza fabrica de medicamente pe cineva pentru rezultatele pe care le are sau deranjeaza el ca persoana. Nu stiu, nu-mi dau seama. Ceea ce stiu eu este ca acest om a condus cu multa competenta aceasta unitate, ca a retehnologizat-o si a facut investitii la nivelul a 15 milioane de dolari”. (Ana PRODAN)

Comentarii