De Business

Punem punctul pe știi

Cel mai de succes contabil din Iasi e un inginer mecanic

luni, 27 octombrie 2003, 00:00
3 MIN
 Cel mai de succes contabil din Iasi e un inginer mecanic

Cind a inceput activitatea nu avea un calculator personal si nici bani sa-si cumpere unul. Acum, dupa zece ani, timp in care a creat unul din cele mai cunoscute programe de contabilitate din tara, conduce 20 de programatori si cistiga de pe urma acestui program aproximativ 1,5 miliarde de lei pe an. Insa, Mihai Harpa, creatorul programului Mentor, care mai apoi s-a transformat in WinMentor, nu este nici economist si nici informatician, asa cum v-ati fi asteptat. El este de profesie inginer mecanic, mai exact absolvent de TCM. Pina sa devina propiul sau stapin a lucrat mai intii la Vaslui si apoi la CUG, actuala „Fortus”. S-a decis sa intre in afaceri in momentul in care fratele sau Traian si-a vindut garsoniera si s-a hotarit sa isi faca o firma de confectii impreuna cu un prieten comun, Radu Biluta.
„Mi-a oferit un 386”
„In 1993, cind fratele meu si-a vindut casa, m-am gindit sa intru si eu afaceri cu el. Traian vroia sa faca o firma de confectii, iar eu speram sa dezvolt un program de contabilitate. La vremea aceea nu aveam nici calculator si nici bani sa imi cumpar unul. Asa ca m-am dus la Arian Mares de la «Open Systems» si i-am cerut un calculator, spunindu-i ca am sa-i dau si lui programul gratis. Cu toate ca nu ma cunostea mi-a oferit un 386 cu o memorie RAM de 4 Mega, pe care il am si acum”, si-a inceput povestea Harpa.
WinMentor a ajuns la varianta 295
Primul punct de lucru al firmei deschise de cei trei a fost intr-o camera de camin inchiriata de la SUT. Cum activitatea s-a extins firma, in scurt timp cei trei prieteni au fost nevoiti sa mai inchirieze inca o camera. Biroul lui Mihai Harpa, unde lucra la programul Mentor, era situat in una din cele doua camere, calculatorul fiind asezat pe o masa de bucatarie. Primul program realizat de catre Mihai a fost vindut unei firme din Ploiesti in anul 1993. „Atunci am cistigat 850.000 de lei, cred ca erau vreo 400 de dolari, ceea ce mi s-a parut enorm de mult la vremea aceea”, apreciaza acum Harpa.
Acest program, care era compatibil cu sistemul de operare DOS, a fost comercializat pina in anul 1999, cind societatea ieseana a dezvolatat un nou program pentru Windows, denumit WinMentor. Din 1999 si pina in prezent acest program a ajuns la varianta cu numarul 295. „Odata ce un client cumpara un produs de la noi, urmatoarele variante i le oferim gratis”, afirma creatorul WinMentor. In Iasi acest produs detine aproximativ 30% din piata, conform, declaratiilor acestuia.
50 de angajati
Alaturi de program, firma mai produce confectii pentru firmele de publictate: geci personalizate, imbracaminte specifica si broderie. Aceasta este realizata atit pentru a fi aplicata pe confectiile destinate firmelor cit si pentru societatile din afara, in sistem lonh. Anul trecut firma „T.H. Invest” a realizat venituri totale de 7 miliarde de lei cu 50 de angajati.
Harpa nu corespune cu ideea de patron pe care si-au facut-o cei mai multi romanii: mic, chel, cu bani multi, vila si Mercedes la poarta. Cind l-am vizitat l-am gasit intr-un biroul alaturi de angajatii sai, asezat in fata unui calculator. Cum era imbracat in blugi si o camasa obisnuita nu am banuit initial ca el ar fi patronul firmei. „De cind ne-am facut sediul acesta nou, in care am investit 200.000 de dolari, nu mai stau singur in birou. Imi palce mai mult sa ma aflu in mijlocul angajatilor mei, iar lucrul devine mult mai eficient in aceste conditii”, spune el.
Cu toate ca a deschis afacerea in 1993 a continuat sa conduca Dacia pina in 1998, cind a schimat-o cu un Renault Laguna. Nu neaparat din dorinta de a avea un automobil strain, ci mai ales pentru a-si consolida imaginea in fata partenerilor de afaceri. „Cind ajungi pe o anumita treapta sociala nu mai poti sa te prezinti la o intilnire de afaceri cu Dacia. Practic, partenerul de afaceri isi face prima impresie despre tine in functie de masina din care cobori”, afirma Mihai Harpa. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii