De Business

Punem punctul pe știi

Cum sa cistigi bani in 2004

luni, 05 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 Cum sa cistigi bani in 2004

La inceput de an, cu mic cu mare ne intrebam in ce sa investim agoniseala mai mica sau mai mare de bani astfel incit la sfirsitul anului sa avem parte de un cistig cit mai mare. Cum nu am dorit sa apelam la serviciile vreunei mame Omida pentru a va oferi citeva „ponturi” de plasare a banilor, ne-am gindit ca cel mai bine ar fi sa-i intrebam pe citiva specialisti din Iasi cum isi vor plasa economiile, in acest an. Le-am pus la dispozitie fiecaruia posibilitatea de a investi 100, 250 si 500 milioane de lei.
Majoritatea specialistilor contactati de noi spun ca ar trebui sa va indreptati atentia spre piata imobiliara, achizitionind case sau terenuri, deoarece pretul lor va fi in continuare in crestere. De asemenea, o atentie deosebita ar trebui acordata investitiilor in actiuni, mai ales in cele din domeniul petrolului, gazelor naturale, constructiilor sau medicamentelor. Nu trebuie insa sa neglijati nici plasarea banilor in valuta, in depozite bancare sau obligatiuni de stat. In aceasta situatie trebuie insa sa urmariti cu atentie cum va gestiona guvernul impreuna cu Banca Nationala politica dobinzilor, avind in vedere ca anul acesta este unul electoral. Este de asteptat ca guvernantii sa scape din friu cheltuielile, in special cele sociale, ceea ce ar putea duce la cresterea inflatiei, care va afecta randamentul depozitelor bancare. Nu in ultimul rind, nu trebuie neglijat potentialul deschiderii unor mici afaceri, cum ar fi spalatoriile auto. Caci masinile, este clar, se inmultesc vazind cu ochii.
Vasile Cocris, decan al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi
„Indiferent de suma, fie 100, 250 sau 500 de milioane de lei, eu as opta pentru urmatoarele investitii: o patrime de suma as plasa-o in dolari, o patrime in euro, iar restul in titluri de stat. Ma gindesc in special la obligatiuni municipale, cum vor fi cele emise de Primaria Iasi, certificate de trezorerie sau bonduri, deoarece acestea, pe linga faptul ca au risc scazut, asigura si cistiguri destul de bune. Dupa parerea mea, si moneda americana va avea in viitor o evolutie mai buna decit anul 2003, deoarece economia SUA este in continuare destul de puternica”.
Gheorghe Plesu, presedinte „THG Invest”, societate de valori mobiliare
„Avind ?n vedere actualul trend de pe piata bancara, de scadere a dobinzilor pentru depozitele ?n lei, precum si nivelele foarte reduse de remunerare a depozitelor ?n valuta, a devenit imperios necesara gasirea unor alternative de investitie pentru economiile disponibile. Una dintre ele este plasarea economiilor in actiuni. La momentul actual, printre emitentii cu potential ridicat de randament pe termen de 6-12 luni sint: Antibiotice Iasi, SIF Banat-Crisana Arad, Turbomecanica Bucuresti, Siretul Pascani, Impact Bucuresti (emitentii listati la Cota Bursa de Valori Bucuresti) si Banca Comerciala Carpatica Sibiu, Rompetrol SA Bucuresti, Socep Constanta, UPET Tirgoviste (emitenti ?nscrisi pe RASDAQ).
Marius Alexa, administrator la firma de consultanta „Kapital”
„Recomandarea mea, indiferent de suma, este de a se investi in bunuri imobiliare, care se vor bucura de o crestere consistenta inca 5 ani de acum incolo, cel putin. Asta in conditiile in care nu se doreste pastrarea unui grad de lichiditate crescut. O alternativa – atunci cind se detin sume mici – o constituie plasamentele la bursa de valori in companii din urmatoarele domenii: constructii, medicamente si petrol. Randamentele depozitelor bancare in lei sau in valuta vor depinde de felul cum va fi gestionat uriasul deficit al balantei de plati externe si a ratei inflatiei in anul electoral. In Romania aceasta este o mare necunoscuta”.
Victorel Lupu, director general la Directia Judeteana de Finante Iasi
„Cu 100 de milioane de lei nu se pot face prea multe; eu as opta sa-i investesc in titluri de stat, care au un grad de risc zero, sau la banci. Depozitele de pina la 100 de milioane de lei sint garantate de catre stat. Daca as dispune de economii de 250 de milioane de lei cred ca as opta pentru o asociere cu unul sau doi oameni de afaceri si i-am investi in comert, in special cu produse alimentare, care asigura un grad mare de rotatie a sumelor investite. Daca as detine 500 de milioane de lei, cred m-as indrepta spre comertul cu produse IT. Consider ca este un domeniu de viitor. De asemenea, cred ca si investitiile in terenuri, fie ele si cele de la tara, vor aduce cistiguri frumusele in viitor”
Constantin Filip, director sucursala Banc Post Iasi
„Nu prea vad niste oportunitati deosebite pentru anul viitor. Atita timp cit marile unitati economice nu functioneaza, nici micile intreprinderi nu prea gasesc oportunitati de dezvoltare. Totusi, cred ca merita o atentie deosebita investitiile imobiliare, in terenuri sau apartamente, in cazul in care dispuneti de o suma mai mare. De asemenea, iesenii si-ar putea orienta economiile spre afaceri cum ar fi: spalatoriile auto, statii de benzina mobile sau in domeniul papetariei. Cum orasul nostru este unul cu specific studentesc, cred ca in ultimul domeniu amintit se poate cistiga inca ceva bani”
Mihai Motrescu, expert contabil, doctor in economie
„In cazul in care as avea o suma de bani disponibila, i-as investi in actiuni ale noii societati mixte care se creeaza intre Gazprom si Distrigaz, in cazul in care va fi emisiune publica de actiuni. De asemenea, as urmari si actiunile firmelor din domeniul gazelor si al perolului. Acestea au un grad foarte mare de crestere pe viitor”. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii