De Business

Punem punctul pe știi

Dobinzile bancare se negociaza ca la piata

miercuri, 11 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Dobinzile bancare se negociaza ca la piata

„Iti mai las din dobinda, ca ne cunoastem”. Cam asa suna negocierile dintre bancheri si patroni. Fie ca este vorba de acordarea de credite sau de constituirea de depozite, putina tocmeala cu banca nu strica. Chiar si persoanele fizice care dispun de sume foarte mari pot obtine unele facilitati din partea bancilor. Concurenta din ce in ce mai apriga a schimbat foarte mult peisajul bancar romanesc fata de cel de acum citiva ani. Astfel, pentru orice institutie, fie ea mare sau mica, lipsa de flexibilitate o condamna la pierderea clientilor. O bonitate buna, calitatea de client vechi, rulajele mari, volumul creditelor sint atuuri ale agentilor economici care pot determina o banca sa faca reduceri de citeva procente la dobinzi, fata de cele standard.
Limitele de negociere sint foarte largi
Nici bancile si nici clientii acestora nu doresc sa faca publice marjele intre care se negociaza dobinzile la credite sau la depozite. „Tot ce pot sa va spun este ca discutia incepe de la procente care sa asigure o rentabilitate minima a bancii, insa si a clientului. Limitele de negociere sint foarte largi si sint diferite de la client la client, in functie de anumite criterii pe care le indeplineste agentul economic”, a declarat Dumitru Virtu, directorul sucursalei Iasi a BRD.
Performantele economice ale intreprinderii, volumul creditelor, perioada de rulaj, felul in care face platile (numerar sau prin sisteme de plata electronice), vechimea ca si client al respectivei banci, istoricul relatiilor cu banca, dimensiunea afacerii sau renumele firmei, cit de mult doreste institutia financiara sa-l aiba de client sint doar citeva dintre aspectele pe care le iau in considerare toate bancile inainte de a demara negocierea cu un agent economic.
„Fata de acum cinci ani, lucrurile s-au schimbat complet”
In general, agentii economici foarte mari obtin de la bancile mari, ale caror clienti sint, conditii destul de avantajoase pentru ei. „Este o placere sa lucrezi in prezent cu unele banci. Daca acum cinci ani era dificil sa obtii un credit, acum lucrurile s-au schimbat complet”, a spus Ioan Nani, directorul general de la „Antibiotice”, societate pe care orice banca si-ar dori sa o aiba drept clienta.
El a adaugat ca in general, agentii economici foarte mari, care au nevoi de finantare mari, prefera sa lucreze cu banci puternice, capabile sa le asigure urgent sumele mari de care au nevoie. Agentii economici din categoria celor mici si mijlocii se indreapta in general catre bancile de dimensiuni mici si medii.
Aici multi dintre ei, daca nu obtin o dobinda convenabila la o banca, se indreapta catre o alta. Catalin Ursu, directorul Bancii Romanesti Iasi, a explicat insa ca „acum foarte putini agenti economici mai lucreaza cu o singura banca, preferind doua sau chiar trei. In general, se ofera nu numai reduceri de dobinzi dar si servicii integrate”.
Oferta speciala pentru VIP-uri
Daca in privinta agentilor economici, aproape totul este negociabil, pentru persoanele fizice lucrurile stau cu totul altfel.
De exemplu Carmen Chidovat, director la sucursala din Iasi a Bancii Ion Tiriac, a spus ca aici nu se negociaza dobinzile la credite sau depozite cu persoane fizice.
La „Banca Romaneasca”, negocierea cu persoanele fizice se practica numai in cazuri exceptionale, pentru cei cu foarte multi bani.
Nici BRD nu negociaza cu aceasta categorie de clienti „pentru a nu se crea suspiciuni”, spune Dumitru Virtu. „Practicam insa un alt tip de politica. Pentru VIP-uri avem un compartiment special precum si produse speciale. De exemplu, pentru cei cu depozite mai mari de 500 de milioane de lei, care pot fi considerati oameni cu foarte multi bani practicam dobinzi mai mari”, a explicat Virtu. (Ana PRODAN)

Comentarii