De Business

Punem punctul pe știi

Iasul, jucator pe piata gazelor

vineri, 30 aprilie 2010, 20:33
3 MIN
 Iasul, jucator pe piata gazelor

Exploatarea gazelor naturale din judetul Iasi a intrat in linie dreapta. Punga de gaz  descoperita in 2006 de catre Compania SNGCM Romgaz urmeaza a fi legata de magistrala nationala de transport gaze.

Conducerea Primariei Halaucesti, unde s-au forat primele doua puturi din judetul Iasi, spune ca Romgaz a finalizat forajul la punctele de extractie. "Primul put a fost finalizat in cursul anului 2006, iar cel de-al doilea a fost finalizat in prima parte a anului 2009. In prezent, salariatii companiei Romgaz lucreaza la legarea celor doua puturi de magistrala de gaz nationala si va incepe exploatarea. Cele doua puturi, denumite Mircesti 1 si Halaucesti 2 au fost legate intre ele deja", a spus Anton Iosif, primarul comunei Halaucesti.

Potrivit sursei mentionate, punga de gaz a fost localizata la o adincime mare. Forezele au gasit gaz la o adincime de 1.100 de metri linga localitatea Mircesti si la 850 de metri in perimetrul localitatii Halaucesti. "Inginerii care au forat au spus ca vor mai fi amplasate si alte puturi. Deocamdata compania duce lipsa de bani", a mai spus primarul.

Secret de stat

Potrivit edilului din Halaucesti, exploatatia de gaz descoperita in localitate este insemnata. "Presiunea de gaz descoperita este foarte mare. Imediat dupa ce au forat putul din Halaucesti, aproximativ o luna expertii au verificat presiunea gazului si era imensa. Au dat drumul la gaz, iar flacara se inalta la aproape 50 de metri deasupra pamintului. Pur si simplu, timp indelungat s-a auzit un huruit imens cit timp a fost dat drumul la gaze", a mai precizat primarul Anton Iosif.

Contactati de "Ziarul de Iasi", reprezentantii Romgaz au refuzat sa ofere detalii despre exploatarea din judet invocind secretul de stat. Expertii Romgaz au inceput prospectiunile in zona Moldovei inca din anii 2000, zona de la Mircesti – Halaucesti fiind parte din perimetrul de explorare RG05 Moldova Sus, suprafata concesionata de catre Romgaz SA de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Compania Romgaz opereaza pe teritoriul tarii peste 150 de zacaminte comerciale amplasate in Transilvania, Moldova si Muntenia.

Bani putini pentru proprietari

Descoperirea companiei Romgaz din Halaucesti nu se regaseste si in buzunarele proprietarilor de terenuri sub care a fost descoperit gazul. Ei s-au ales doar cu citiva lei. Asta deoarece legea spune ca resursele subsolice apartin statului si sint gestionate de ANRM. 

Stefan Girleanu, de 80 de ani, din Halaucesti, pe terenul caruia a fost amplasat unul dintre puturile de gaz, se plinge ca nu a primit decit 241 de lei de la companie. "Din aceasta suma, 220 lei reprezinta valoarea despagubirilor pentru recolta de pe cei 47 de ari distrusa de utilajele care au sapat putul, iar 21 de lei reprezinta plata pentru faptul ca pe terenul meu trece conducta sondei care face legatura de cea de-a doua sonda, de linga Mircesti", se plinge proprietarul terenului.

Acesta spune ca, deocamdata nu a incheiat niciun act cu reprezentantii companiei de gaz privind folosirea terenului. "Am incheiat de vreo doua ori contracte, dar au spus ca nu au fost bune si au fost anulate. De asemenea, mi-au spus ca vom face un alt contract, dar la momentul cind va fi legata sonda de magistrala. Din cite stiu eu, acest lucru se va intimpla foarte curind", a mai adaugat batrinul.

Nici cel de-al doilea proprietar de teren pe care a fost amplasata cealalta sonda de exploatare nu este multumit de banii platiti de companie. "Nu mi-au dat decit 650 de lei pentru ca mi-au distrus productia de pe terenul pe care au amplasat putul, 157 de lei pentru faptul ca va trece pe terenul meu conducta de gaz care o va lega de alte conducte si 96 de lei pentru inchirierea anuala a terenului pe care se afla putul", a spus si Aurica Giurgica.

Potrivit acesteia, anual, va primi 96 de lei din partea companiei pentru dreptul de folosinta a terenului. "Am incheiat un act la notariat prin care este specificat ca primesc anual suma de 96 de lei pentru cei 24 de metri patrati pe care a fost amplasata constructia. Mi se pare o bataie de joc", considera Aurica Giurgica.

Comentarii