De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii care lucreaza in Spania cistiga in medie 1.200 de euro

joi, 05 octombrie 2006, 20:02
2 MIN
 Iesenii care lucreaza in Spania cistiga in medie 1.200 de euro

Iesenii care muncesc in Peninsula Iberica s-au lasat de cules capsuni. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Munca din Spania prezenti ieri la Iasi, cei mai multi din angajatii romani care lucreaza oficial in strainatate se ocupa de menajul spaniolilor. „Primul serviciu pe care il au 90% dintre femeile care ajung in Spania este in domeniul casnic, in casa sau curte. Aceasta inseamna totodata si ingrijirea persoanelor“, ne-a declarat dr. Alberto Oliet, inspector de munca si profesor de Stiinte Politice Inspectia Muncii Spania. Acesta a adaugat ca pe locul doi in topul preferintelor iesenilor plecati la munca in Spania se afla domeniul constructiilor, urmat la mica distanta de agricultura. „Sint insa destule solicitari si in domeniul transporturilor unde, unele persoane au devenit chiar proprietari de afaceri. Domeniul hotelier, incluzind restaurante si baruri, atrage de asemenea o buna parte din forta de munca din Romania“, a detaliat Oliet. Reprezentantul Inspectoratului de Munca din Spania a mai precizat ca salariul mediu pe care il cistiga iesenii care muncesc cu carte de munca in tara sa natala se ridica la aproximativ 1.200 de euro pe luna.
„Persoanele care nu au acte muncesc citeva ore in plus insa cistiga mai putin. Din pacate, este o competitie neloiala care ii afecteaza si pe tinerii spanioli care abia intra pe piata fortei de munca“, a explicat Arsenio Fernandez, consilier de pre-aderare si inspector de munca la Inspectia Muncii Spania. Acesta a adaugat ca, in prezent, lucreaza in Spania aproximativ jumatate de milion de romani, dintre care doar circa 300.000 de persoane muncesc legal.
Vizita oficialilor spanioli la Iasi a fost prilejuita de lansarea oficiala de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a unui ghid al relatiilor de munca la care cele doua tari au lucrat in parteneriat. „Ghidul relatiilor de munca este conceput intr-un limbaj accesibil tuturor cetatenilor. Incercam sa punem capat astfel tendintelor de a promova legi cu limbajul cel mai obscur pe care sa-l intelegem numai noi“, a specificat Gabriela Radu, sefa directiei control relatii de munca la Inspectia Muncii Romania. Patronii ieseni interesati de legislatia muncii pot procura gratuit manualul de la sediul ITM Iasi sau il pot consulta pe pagina de internet la adresa www.inspectiamuncii.ro/ghid.

Comentarii