De Business

Punem punctul pe știi

Invazia martisoarelor

sâmbătă, 28 februarie 2004, 00:00
2 MIN
 Invazia martisoarelor

Pe an ce trece, iesenii devin din ce in ce mai pretentiosi. Iar martisoarele nu fac exceptie de la aceasta tendinta. Daca lumea trece mai degraba plictisita pe linga mesele cu martisoare obisnuite, cei cu martisoare deosebite, cum ar fi cele artizanale sau din argint, abia fac fata solicitarilor. Acesti din urma vinzatori se vor intoarce acasa cu buzunarele pline, ei cistigind si cite 1,5-2 milioane de lei pe zi.
Investitia a fost amortizata intr-o zi
Martisoarele artizanale si cu adevarat deosebite au mare cautare, producatorii acestora putindu-se declara mai mult decit multumiti de efortul facut si de rezultatele obtinute.
Inca de miercuri, Mihaela Popescu, care este bibliotecara, dar are ca hobby producerea de diverse obiecte artizanale, ne-a declarat zimbind ca si-a amortizat investitia dupa numai o zi si ca va cistiga in trei zile echivalentul salariului pe o luna. Comercializeaza martisoare unicat, realizate artizanal, la un pret de 20.000 de lei.
Tot mare cautare au si martisoarele din argint, care se gasesc numai in magazine. La preturi de 25 – 80.000 de lei, cu greutate se mai gaseau ieri martisoare corespunzatoare semnelor zodiacale.
„Rar mai gasesc un martisor deosebit”
Exista insa si un motiv pentru care iesenii se declara plictisiti de oferta de martisoare: monotonia. Martisoarele comune, cu preturi variind intre 5.000 si 15.000 de lei, nu mai prezinta noutate, fiind considerate de acum banale de catre cumparatori.
Mariuca Negoiu, studenta la Litere, ne-a spus ca ” in fiecare an sint aceleasi modele: de tabla, cu flori sau cu scoici. Rar mai gasesc un martisor deosebit pe care sa vreau sa il cumpar. As cumpara niste martisoare doar ca sa le pastrez pentru mine, daca as gasi citeva frumoase”.
„Cumpar martisoare pentru ca fata mea se duce luni la scoala si trebuie sa le dea la colegi si la profesori, ca altfel as fi uitat de ele.”, ne-a marturisit Doina Belgescu, mama unei fetite in clasa a 8-a in timp ce cumpara 10 martisoare de la o taraba din Podu Ros.
Unii ieseni, mai economi, „scot de la naftalina” martisoarele de anul trecut si le reconditioneaza, punindu-le un canaf rosu nou cumparat. „Fac asa de mai multi ani ca doar nu am sa cumpar martisoare pentru nepotii mei in fiecare an”, ne-a spus Constantin Pipirid, pensionar.
Iesenii mai cred in efectul benefic pe care il are purtatul martisorului de 1 Martie. „Eu cred inca in vechiul obicei ca martisorul din piept iti aduce noroc si te fereste de cele rele. Bunica mea m-a invatat asa si eu vreau sa respect obiceiul in continuare. De 1 Martie voi purta cu siguranta martisor” ne-a declarat cu zimbind Daniela Merisor, educatoare. (Cristina STOIAN, Lucian LAZAR)

Comentarii