De Business

Punem punctul pe știi

Moldova ii fruncea la consumul de mamaliga

joi, 03 iulie 2008, 19:26
2 MIN
 Moldova ii fruncea la consumul de mamaliga

Moldovenii au batut recordul la nivel intregii tari privind consumul de malai. Anul trecut, in Regiunea de Nord-Est, s-a consumat atita malai incit, cantitatea ar putea incapea intr-o garnitura de tren formata din 1.998 de vagoane a cite 56 de tone fiecare. Daca ar fi puse cap la cap, aceste vagoane s-ar intinde pe o distanta de aproximativ 29 de kilometri.

Potrivit Institutului Judetean de Statistica (IJS) Iasi, consumul mediu lunar pe cap de locuitor de malai a fost anul trecut in Moldova de 2,5 kilograme, dublu fata de consumul la nivel national. Raportat la numarul de locuitori ai intregii Regiunii de Nord Est si la un singur an de zile, rezulta un consum anual de peste 111.900 de tone de malai.

Daca luam in calcul faptul ca la prepararea unei mamaligi se foloseste in medie jumatate de kilogram de malai, atunci putem spune ca anul trecut in zona Moldovei s-au consumat 56 milioane de mamaligi, ceea ce inseamna ca fiecare locuitor a mincat cel putin una pe luna. In conditiile in care pretul mediu al unei pungi de malai de un kilogram a fost anul trecut de aproximativ 2 lei, atunci moldovenii au cheltuit circa 223 milioane lei, adica 61 milioane de euro pentru acest produs.

Calculul sta in picioare numai daca excludem consumul din productia proprie. Potrivit datelor furnizate de IJS Iasi, locul secund la consumul de malai este ocupat de Regiunea de Sud-Est, unde consumul mediu lunar pe cap de locuitor a fost anul trecut de 1,63 de kilograme de malai.

La polul opus si facind parte din categoria "consumatori de piine" se claseaza bucurestenii cu un consum de 450 de grame de malai si banatenii cu cel mai mic consum la nivel national pe cap de locuitor de 378 de grame de malai. Cu toate acestea moldovenii detin primul loc si la consumul de brinzeturi si smintina cu 1,57 kilograme pe cap de locuitor, la consumul de oua un moldovean consumind 13 oua intr-o luna si la consumul de ulei cu 986 de mililitrii pe luna.

Comentarii