De Business

Punem punctul pe știi

O firma la fiecare cinci case

Subtitlu

duminică, 15 ianuarie 2012, 17:54
3 MIN
 O firma la fiecare cinci case
Catunul tiganesc Zanea, locul cu cei mai multi patroni pe metru patrat

 Miroslava, Tomesti si Ciurea detin primele pozitii in topul comunelor cu cei mai multi agenti economici. Datele oferite de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi arata ca in fiecare comuna, din cele mentionate, exista sute de societati comerciale, si persoane fizice ce desfasoara activitati comerciale (PFC) sau zeci de intreprinderi familiale. Primarii comunelor aflate in discutie nu s-au aratat impresionati de cifre si sustin ca zilnic primesc cereri de la autoritatile locale in care li se cer informatii despre societati, acestea figurind cu datorii sau fiind in prag de executare silita.

O firma la 13 persoane

In Miroslava numarul agentilor economici a ajuns la 812. Reprezentantii DGFPJ Iasi au numarat 504 SRL-uri, 174 PFC-uri si 34 intreprinderi familiale (IF) restul fiind diferite forme de forme juridice. La un numar total de 10.853 de locuitori si 4.339 de locuinte, rezulta ca in Miroslava exista o firma la 13 persoane sau la 5 case. Aflindu-se pe primul loc in clasament, comuna se afla in plin proces de dezvoltare primarul sustinind ca in citiva ani nu exlude varianta de a intrece Iasi. „Ce se construieste in Iasi in afara de cladiri de birouri si apartamente? Din ce o sa traiasca? Din taxe si impozite platite pentru locuinte? Fara agenti economici si fara productie nu se poate. Noi o sa ne dezvoltam in continuare si in 3-5 ani de zile depasim Iasul. Daca toti cei 812 agenti economici au sediul aici inseamna ca toate taxele si impozite pe cladiri, masini, terenuri si pe venituri ajung in bugetul local. Avem si noi firme care au ajuns in faliment sau nu si-au platit impozitele dar peste tot exista asa ceva“, a recunoscut Dan Nita primarul comunei Miroslava. Locul secund este ocupat de catre Tomesti cu 758 de agenti economici. Tinind cont ca populatia comunei se ridica la 11.474 de locuitori si 4.057 de locuinte, rezulta ca iesenii din Tomesti au cite o firma la 15 locuitori sau cite una la 5 locuinte. „Poate ca avem atite firme dar la bugetul local nu se resimte. Primim zilnic cite o instiintare de la Finante ca nu stiu ce firme sint in executare silita si ni se cer informatii despre ele. De unele dintre ele nu am auzit niciodata. Multi si-au facut firme cu sediul in Tomesti si cam atit“, a specificat Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti.

Polul problemelor

La Ciurea „polul economic“ i-a adus primarului numai batai de cap. Cu 729 de agenti economici din care 479 de SRL-uri, 140 de PFC-uri, 35 de IF-uri, 6 SA-uri, 3 Regii Autonome si restul sub diferite forme juridice, Ciurea se situeaza pe locul trei  in topul comunelor cu cei mai multi agenti economici. Desi cifrele arata ca exista o fimra la 14 locuitori sau la 6 locuinte, primarul declara ca Primaria este afectata de acestea. „Isi infiinteza firmele, le inregistreaza si apoi le falimenteaza. Avem numai probleme mai ales cu cele din Zanea, cartierul tiganesc, pentru ca inregistreaza debite la bugetul local. Aceste firme primesc foarte multe amenzi, avem foarte multa corespondenta cu cei de la ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) pentru ca ne solicita informatii despre aceste firme, cine l-au inregistrat, ce active au, sedii, si asa mai departe“, a spus Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea. Potrivit acestuia firmele din comuna se impart in mod egal intre cele detinute de cei de etnie roma si de romani. „Cei de etnie roma si-au facut firmele pentru activitati comerciale ambulante si multi fac comert cu fier vechi. Il cumpara si-l vind. Multe firme au fost facute pentru recuperari de TVA. Sint multe probleme aici. Acum incercam sa-i tinem aproape si nu le mai eliberam nimic pina nu-si platesc datoriile catre stat. Doar in cazuri extreme cind este vorba de o adeverinta pentru spital sau ceva de genul le mai eliberam documente, in rest nu. Incercam sa le esalonam datoriile“, a adaugat Lupu. Acesta a adaugat ca exista solutii pentru remedierea situatiei dar nu este de competenta autoritatilor locale din Ciurea. „Registrul Comertului ar trebui sa faca o selectie atunci cind inregistreaza firme. Cei din Zanea fac o firma o falimenteaza si apoi isi fac alta. Ceilalti, rominii au AF-uri sau IF-uri si desfasoara activitate in domeniul agricol. Asa au mai reusit sa treaca peste criza financiara“, a mentionat Lupu.

Comentarii