Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

OPC: Ai semnat, te-ai ars!

Protectia Consumatorului din Iasi s-a predat in fata bancilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Barbatul, care s-a adresat Protectiei Consumatorului, sustine ca nu intelege cum a calculat banca majorarea deoarece nu se bazeaza pe un indicator independent, ci pe unul propriu si neclar. CJPC si-a insusit insa pozitia bancii si i-a transmis reclamantului ca, odata ce a fost semnat un contract, nu ar mai fi nimic de facut. 

     

    Protectia Consumatorului se declara invinsa in fata contractelor bancare cu dobinda variabila. Chiar daca nu recunoaste in piata publica ca s-a predat pur si simplu in fata bancilor, asa se poate citi din raspunsurile la reclamatiile iesenilor. Institutia, finantata din taxele si impozitele platite de contribuabili si care are ca scop protejarea consumatorilor, ii lasa cu ochii in soare pe clientii institutiilor financiare ale caror rate cresc semnificativ peste noapte din cauza dobinzilor calculate de banca pe baza unor indicatori stabiliti unilateral si nu in functie de unii obiectivi si independenti.

    Cazul, pe scurt

    "Ziarul de Iasi" va prezinta astazi raspunsul sec dat de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Iasi la sesizarea depusa de ieseanul Teodor S., in urma cu o luna jumatate, in care barbatul atragea atentia asupra faptului ca rata lunara a fost majorata de la 422 euro la 590 euro, cu 168 de euro, ceea ce inseamna 700 de lei. Potrivit contractului de imprumut incheiat in aprilie 2008 intre Teodor S. si Banca Comerciala Romana (BCR), dobinda fixa din primul an urma sa devina variabila incepind cu al doilea an, in functie de "dobinda de referinta afisata la sediul bancii", plus o marja fixa.

    Numai ca, din actele puse la dispozitie de institutia financiara, clientul sustine ca nu poate cunoaste modalitatea de calcul a dobinzii de referinta a BCR, avind in vedere faptul ca aceasta nu depinde de un indicator independent precum EURIBOR, de exemplu, care se afla actualmente la una dintre cele mai joase cote de pe piata.

    "Tocmai aceasta dobinda de referinta afisata la sediul BCR este problema, intrucit ramine la latitudinea bancii, putind fi marita oricind, cu oricit. Cei de la Protectia Consumatorului s-au spalat pe miini spunind ca mi-am asumat acest lucru prin semnarea contractului. Nu vad interesele cui apara aceasta institutie daca acest tip de contract nu pune la dispozitie toate informatiile necesare", a spus oftind barbatul, care a adaugat ca dobinda a fost astfel marita cu 61%, de la 6,4% la 10,3% pe an, ieseanul avind imprumutul luat pe o perioada de 30 de ani.

    Tras la indigo

    Din adresa trimisa de CJPC catre reclamant, in speta aici Teodor S., reiese ca persoanele care intentioneaza sa contracteze un credit ar trebui sa fie doctori in economie si sa aiba cunostinte temeinice in acest domeniu, eventual si in drept. In plus, raspunsul formulat de conducerea CJPC pare tras la indigo dupa cel oferit de catre banca.

    "Modificarea dobinzii variabile/administrate/revizuibile se datoreaza cresterilor de dobinda intervenita pe piata internationala si locala, precum si conditiilor economice din interiorul tarii, care se reflecta in costurile de referinta ale bancii, iar aceasta din urma influenteaza nivelul ratei de dobinda. In acelasi timp, prin semnarea conditiilor generale de creditare - anexa la contractul de credit potrivit articolului 5.3, semnat si insusit de catre dumneavoastra, se specifica faptul ca, in cazul modificarii dobinzii variabile de referinta BCR/indicelui de referinta, graficul de rambursare se modifica in mod corespunzator si poate fi ridicat de dumneavoastra de la sediul bancii", se specifica in raspunsul CJPC Iasi.

    In aceste conditii, cei care sint in situatia lui Teodor S., adica de ordinul zecilor numai in Iasi, mai au o singura speranta: apelarea la instanta. Raspunsul ambiguu al CJPC la sesizarea acestora constituie insa un dezavantaj in demersul lor. Nu insa unul decisiv, dupa cum s-a dovedit in unele cazuri relativ similare din tara.

    Zece sanctiuni

    Cu toate ca numarul plingerilor formulate de ieseni la adresa bancilor a urcat la 120 in acest an, CJPC a aplicat doar zece sanctiuni, in cuantum de 55.000 lei in total.

    "Reclamatiile vizeaza majorarea dobinzii in mod nejustificat, fara anunt prealabil sau neprecizarea in contract a indicelui de referinta fata de care se stabileste dobinda curenta. Cinci din aceste amenzi au fost contestate in instanta, procesele fiind inca pe rolul instantei de judecata", a specificat comisarul Marlena Buhaescu de la CJPC Iasi.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri