De Business

Punem punctul pe știi

Pretul terenurilor impinge fabricile dintre „blocuri“ spre periferie

luni, 15 ianuarie 2007, 21:37
4 MIN
 Pretul terenurilor impinge fabricile dintre „blocuri“ spre periferie

O noua moda a inceput sa prinda teren printre patronii ieseni. In ultimul timp, tot mai multi proprietari de fabrici, ce sint localizate in interiorul cartierelor de locuinte, au inceput sa ia in calcul mutarea activitatilor de productie in zonele periferice ale orasului. Unii pur si simplu spera sa cistige din diferenta de pret a terenurilor, pe cind altii si-au indreptat atentia spre ridicarea unor ansambluri imobiliare pe vechile amplasamente si spre accesarea de fonduri europene pentru protectia mediului. De la mijlocul acestui an si pina in 2013 Uniunea Europeana va aloca Romaniei circa sase miliarde de euro pentru protectia mediului. Un procent cuprins intre 30% si 50% din aceste fonduri vor fi nerambursabile. Cu alte cuvinte patronii care aleg sa isi mute activitatile spre periferie vor cistiga de doua ori: din vinzarea terenurilor ori a ansamblurilor imobilire si din accesarea de fonduri europene nerambursabile.

Niciman SA a facut primul pas

Primul pas a fost deja facut de patronul Niciman, Paul Pricop. Pina acum trei ani, firma acestuia producea mobilier pentru camping in zona Canta. Practic, fabrica era inconjurata de cartiere de locuinte. In momentul in care din imobiliare a inceput sa se cistige sume ametitoare, iar problemele pe care fabrica le avea cu respectarea normelor de mediu au devenit tot mai presante, Pricop a ales sa mute activitatile de productie in Bucium unde detinea deja un teren. „Nu puteam realiza activitate de productie in centrul orasului. Aveam dificultati in transportul materiilor prime si a produselor noastre si cream probleme pentru mediu printr-o instalatie de zincare electrolitica. Astfel, ne-am mutat in Bucium unde ne producem in continuare mobilierul. Am luat in calcul posibilitatea de a ne gasi un spatiu pentru a ne muta si de aici pentru ca vom fi in curind inconjurati de locuinte", a explicat Pricop. In prezent, pe vechiul amplasament al fabricii Pricop a construit o cladire, pe care a inchiriat-o unui supermarket. In plus, tot pe acelasi teren, omul de afaceri mai construieste o cladire de birouri ce va fi la rindul ei inchiriata. 

Cartier de locuinte pe locul unei firme de confectii din Tatarasi

Omul de afaceri Adrian Butuca, patronul Moldomobila planuieste si el sa faca o mutare asemanatoare. Potrivit acestuia, fabrica pe care o detine in cartierul Bularga va fi mutata in zona Tomesti, pe vechiul amplasament al societatii urmind a fi construit un parc logistic.
„Cu siguranta vom accesa fondurile de mediu puse la dispozitie de UE. Ne vom apuca de treaba in luna aprilie cind vom cauta o noua locatie pentru fabrica de mobila. Cel mai probabil ne vom orienta spre zona Tomesti sau spre o hala a unei fabrici din zona industriala. Discutiile inca ramin deschise in aceasta privinta", a declarat Butuca. Acesta a mai precizat ca actualele hale ale fabricii vor fi transformate in depozite, iar pe terenul disponibil va fi construita si o cladire de birouri. Deci odata Butuca va cistiga din inchirierea spatilor, iar a doua oara de pe urma fondurilor ce vor fi primite de la Uniunea Europeana. Michael Nseir, patronul firmei de confectii Michel Com din Tatarasi, se pregateste sa isi mute fabrica. „La finele acestei luni fabrica din Tatarasi va fi mutata intr-o hala a Moldoplastului (n.r. – fabrica achizitionata la sfirsitul lui 2005 de Nseir)", a spus omul de afaceri. Potrivit acestuia, pe vechiul teren al fabricii, ce urmeaza a fi demolata, va fi construit un cartier de blocuri si un supermarket. Prin aceasta mutare Nseir va rezolva doua probleme. Odata va reusi sa ocupe halele Moldoplast ce in prezent sint neutilizate, deci nu ii aduc nici un cistig, iar in alta ordine de idei va reusi sa valorifice mult mai bine decit in prezent potentialul imobiliar al terenului din Tatarasi.

Terenuri ce pot aduce milioane de euro

De „mirajul" mutarii a fost cuprins si patronul unei alte firme de mobila din oras . „Monte Cristo Mobili" ocupa in prezent 2,2 hectare de teren vizavi de Gara Nicolina. „Ne-am gindit sa ne mutam pentru ca avem de transportat materii prime de mari dimensiuni. Actuala fabrica afecteaza mediul cu pulbere din praf de lemn. Avem si o centrala pe baza de lemne care polueaza. Oricum, fabrica de cherestea si activitatea de finisaj se desfasoara in zona industriala linga bariera Tomesti, iar aici producem numai mobila in crud", a argumentat Victor Ghircoias, director tehnic al fabricii. Agentii imobiliari apreciaza ca un metru patrat de teren in zona fabricii de mobila din Nicolina poate fi vindut cu aproximativ 200 de euro. Deci numai din vinzarea terenului s-ar putea scoate circa 4,5 milioane de euro. Trebuie spus ca pentru relocare vor trebui suportate cheltuieli destul de ridicate, dar o parte dintre acestea pot fi acoperite din fonduri nerambursabile alocate Romaniei de catre Uniunea Europena.
Sint obligate sa se mute doar fabricile care polueaza
Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) sustin ca asa numitele fabrici „dintre blocuri" nu sint obligate sa isi mute activitatea la periferia orasului. „Daca respecta normele de mediu, nici o unitate de productie nu va trebui sa se mute in alta parte a orasului. Pe de alta parte la nivelul orasului Iasi, sint unele fabrici mari cum ar fi Fortus sau Nicolina care se afla in apropierea cartierelor si sint potentiali  poluatori", a sustinut Galea Temneanu, purtator de cuvint al APM. Potrivit sefilor institutiei, de la inceputul anului viitor, UE va acorda Romaniei sase miliarde pentru probleme de mediu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii