De Business

Punem punctul pe știi

Si seceta e buna la ceva Vinul din acest an va fi de neuitat

vineri, 29 august 2003, 23:00
2 MIN
 Si seceta e buna la ceva Vinul din acest an va fi de neuitat

Daca la iarna piinea va fi putina, vinul in schimb va fi din belsug si de o calitate excelenta. Anul acesta productia de struguri se va situa cam la acelasi nivel cu cea a unui an obisnuit. Adica o medie de 7.000 de kilograme la hectar. Ceea ce va fi special in acest an va fi calitatea vinului. Din cauza caldurilor foarte mari strugurii au acumulat o cantitate mare de zahar, iar specialistii spun ca acest lucru va face din licoarea de anul acesta, una de marca. Societatea „Cotnari” va recolta in acest an in medie cam 7.000 de kilograme de pe cele aproape 2.000 de hectare, ceea ce va insemna cam 4-500 de vagoane de vin. Neculai Carja, directorul general al firmei, a declarat ca „in toate aceste vagoane va fi un vin de foarte buna calitate. Productia a fost afectata de inghet care a distrus la noi 150 de hectare si in proportie de 25% de grindina cazuta saptamina trecuta. Cu toate acestea in mede productia va fi de 7.000 de kilograme la hectar. Avem si parcele in care productia este foarte mare si care au compensat pierderile suferite”. El a precizat ca in 3-4 saptamini estimeaza ca va fi finalizata recoltarea strugurilor de pe intreaga suprafata. „De ce ne temem foarte mult este vijelia pe care ne-au anuntat-o meteorologii simbata si duminica (n.r-astazi si miine). Speram insa sa nu ne produca prea mari pagube”, a precizat Carja.
„Vinia”, societate care are prin asociere sau arendare apoape 1.700 de hectare la Cotnari, spera si ea la productii mari. „Chiar saptamina trecuta am fost la Cotnari, iar productia medie la hectar va fi cam de 7.000 de kilograme la hectar, fata de 9 -10.000 de kilograme intr-un an bun. Cantitatea de zahar este insa foarte mare”, a precizat Vasile Babusanu, directorul general de la „Vinia”. Nu la fel stau lucrurile cu podgoriile pe care le are „Vinia” in Dobrogea si Vrancea. „In Dobrogea productia obtinuta va fi cam jumatate din cea normala, in timp ce in Vrancea chiar mai mica”, a precizat Babusanu. (Ana PRODAN)

Comentarii