De Business

Punem punctul pe știi

Soft-urile viruseaza conturile firmelor

vineri, 20 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Soft-urile viruseaza conturile firmelor

Crezi ca dupa ce ti-ai cumparat calculator ai si intrat in era digitala? Eroare! Dupa ce ai dat cel putin 15 milioane pe el, numai pentru a-l porni trebuie sa mai scoti din buzunar inca 5 milioane. Pentru a scrie o adresa, a face in tabel sau un calcul, inca 20. Pentru a tine si evidenta contabila, alte 18-20. Daca vreti ceva mai complicat, sumele bat spre suta de milioane si mai bine. V-ati speriat? Nu este cazul. Calculele de mai sus se aplica numai in cazul persoanelor juridice. Utilizatorii privati au „dreptul” de a-si exploata la maximum calculatorul, ei putind intra in posesia oricarui program la pretul a doua beri. Cu taxele postale incluse.
Greu gasesti ceva sub 100 de euro
Majoritatea celor care doresc sa-si achizitioneze un calculator au senzatia ca efortul financiar pe care trebuie sa-l depuna consta aproape numai in costul componentelor propriu-zise ale calculatorului.
Ei nu stiu insa ca, pe linga pretul acestora, care variaza intre 15 si 100 de milioane de lei, pentru sistemele foarte performante, cumparatorul trebuie sa achite pretul soft-urilor.
De exemplu, pentru a putea porni si folosi noul calculator, utilizatorul are nevoie de un sistem de operare, in majoritatea cazurilor Microsoft Windows, care costa intre 4 si 12 milioane de lei; pentru a scrie un text este nevoie de un procesor de text, inclus in pachetul MS Office, care poate costa pina la 20 de milioane de lei; pentru a se proteja de virusii informatici, se utilizeaza programe antivirus cu preturi intre 1 si 5 milioane de lei; pentru editarea unui obiect grafic sau a unei fotografii se poate utiliza un program cum ar fi CorelDraw, a carui ultima versiune are un pret de 24 de milioane de lei; iar, pentru perioadele cind vreti sa va relaxati, un joc nou va goleste buzunarul cu aproape 2 milioane de lei.
Firmele mai au nevoie de programe de evidenta contabila, cum ar fi Ciel (18 milioane de lei), sau de solutii pentru baze de date, ale caror preturi sint net superioare, variantele complexe bazate pe tehnologia SQL depasind bariera de 100 de milioane de lei.
Pentru cei dispusi sa riste exista varianta pietei negre, extrem de raspindita in Romania si, in general, in tarile cu putere scazuta de cumparare. Accesind internetul puteti gasi unul din multele site-uri unde „baietii buni” va pot livra orice soft doriti pentru 50.000 de lei, plus taxele postale. Daca trageti o fuga pina in Tudor, iesiti mai ieftin, cu 30 – 40.000 de lei.
Calculatoarele noi ruleaza soft-uri licentiate
In timp ce firmele, sub amenintarea BSA (Business Software Alliance), organism care sanctioneaza utilizarea de programe fara detinerea dreptului de autor cu amenda penala sau cu inchisoare pina la trei ani, au inceput sa achizitioneze licente pentru soft-ul folosit, utilizatorii casnici nu au reactionat in nici un fel, procentul celor care detin programe licentiate fiind aproape nul.
Valoarea vinzarilor de software in Iasi a crescut in ultimii ani, asa cum sustine Lucian Prejban, directorul de distributie al firmei „Quartz Matrix”, cererea vizind in principal sisteme de operare, pachete de programe office, antivirusi, solutii pentru baze de date si programe de contabilitate. „Aceasta crestere se datoreaza exclusiv achizitionarii de software de catre firme”, ne-a declarat Prejban.
Relevant este ca, asa cum sustin reprezentantii mai multor firme care comercializeaza calculatoare, peste 80% din calculatoarele nou achizitionate ruleaza software licentiat. (Lucian LAZAR)

Comentarii