De Business

Punem punctul pe știi

Speculatii cu contorizarea individuala la apa rece

luni, 04 iunie 2012, 21:05
4 MIN
 Speculatii cu contorizarea individuala la apa rece

 Procesul dintre ApaVital si o asociatie de proprietari din cartierul „Alexandru” continua sa isi prezinte efectele. La sfarsitul saptamanii trecute, o firma din Iasi a lipit pe unele blocuri din oras afise in care anunta ca executa gratuit, in decursul acestei luni, coloana principala de pe casa scarii in blocurile in care exista contorizare individuala. Decizia firmei vine in urma unei sentinte definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in favoarea locatarilor din Scara C a blocului C3 din cartierul „Alexandru cel Bun”. Prin aceasta, instanta au obligat compania ApaVital sa incheie contracte individuale locatarilor, chiar daca operatorul apa-canal a respins pana acum toate celelalte cereri. Din cauza vecinilor rau-platnici, locatarii in cauza au decis inca din 2001 sa scape de „facturarea la comun” a apei reci si s-au adresat ApaVital pentru a scoate coloanele principale pe casa scarii. Dupa scoaterea coloanelor, ApaVital le-a transmis locatarilor ca nu le pot incheia contracte individuale, astfel ca tratativele s-au mutat pe rolul instantelor, ajungand pana la ICCJ. Chiar daca sentinta a fost definitiva si irevocabila, ApaVital a apelat si la o ultima cale de atac, contestatia in anulare, cu motivatia ca punerea in aplicare a unei astfel de hotarari ar duce la incalcarea unui alt set de legi.

„Am incercat sa venim cu o oferta”

Firma a sesizat interesul colectiv in municipiu pentru incheierea unor contracte individuale cu ApaVital si s-a oferit sa inainteze o oferta tuturor celor interesati. „Noi suntem o firma de instalatii din Bucuresti, care are punct de lucru si in Iasi. Noi am efectuat si lucrarile de la blocul C3 acum 8 ani si la alte 100 de blocuri. Aproape 2000 de oameni si-au facut aceasta lucrare in speranta ca intr-o zi vor avea contracte individuale. Nu cred ca domnii de la ApaVital au dreptate, in momentul in care exista un precedent nu inseamna ca fiecare asociatie trebuie sa dea ApaVital in judecata ca sa obtina aceste contracte. Suntem o firma privata si am incercat sa venim cu o oferta. Noi vom face lucrarile la coloana principala gratuit, instalatia putand sa coste in jur de 200-300 lei, insa lucrarea asta o poate face orice firma care este autorizata de ANRSC (n.r., Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice). Ce aducem noi in oferta este un contract de mentenanta dupa executie, adica locatarul plateste lunar 3 lei, iar in cazul unei defectiuni suportam costurile. Nu conteaza cati doresc mutarea coloanei, si unul daca exista tot putem lucra. La blocul C3 din «Alexandru cel Bun» deja au fost incheiate primele 10 contracte individuale, deci se pot face. Puteti veni la sediul firmei noastre sa va aratam hotararea de la Inalta Curte, de la Bucuresti, care este favorabila locatarilor”, a explicat un reprezentat al firmei Habitat.

Care este pozitia ApaVital

In tabara adversa, oficialii operatorului de apa si canalizare nu sunt de acord cu initiativa firmei si sustin ca sentinta data de ICCJ este opozabila numai acelei scari, nu si in cazul altor condominii. ApaVital sustine ca nu este impotriva scoaterii coloanei principale pe casa scarii, fiind vorba de proproietatea privata, insa semnarea contractelor individuale trebuie sa mai astepte. „Cazul asociatiei din «Alexandru» nu a creat un precedent, din contra, este o speta distincta. La un moment dat, cei din asociatie au venit la noi si ne-au intrebat printr-o adresa daca le permitem sa faca separatie individuala pe casa scarii, iar colegii mei le-au raspuns ca nu este nici o problema din punctul de vedere al ApaVital. Acest raspuns a fost folosit in instanta drept ca un aviz si un accept din partea noastra, a fost un raspuns interpretabil. Cum exista aceasta hotarare care permite facturarea individuala, sunt si multe alte hotarari care dau dreptate operatorului. La noi acceptul se da prin aviz, nu printr-o adresa. Instanta a luat in considerare acel raspuns si a dat hotarare sa le incheiem contracte individuale. Hotararile judecatoresti nu trebuie sa le discuti, ci sa le pui in aplicare, din acest motiv am demarat eliberarea avizelor. Trebuie specificat insa ca procesul inca nu s-a terminat, mai asteptam raspunsul de la contestatia in anulare. Noi suntem fortati sa incalcam alte legi incheind aceste contracte, dar daca le vom incheia, o vom face numai conform reglementarilor impuse de legea 241”, a explicat Razvan Manolache, purtatorul de cuvant al ApaVital.

Care sunt consturile totale

Aceste reglementari sunt, de fapt, pasii pe care locatarii interesati de contracte individuale trebuie sa-i urmeze, dar numai cu un important aport financiar. In urma unui calcul simplu, ar reiesi ca un locatar are nevoie de aproximativ 900 lei pentru a beneficia de contract direct cu operatorul si facturare individuala. Astfel, scoaterea coloanei principale pe casa scarii ar costa circa 300 lei, achizitionarea unui contor cu clasa de precizie impusa de operator, alti 300 lei, eliberarea avizului tehnic de 240 lei, taxa pentru factura de 15 lei/an, dar si un contract cu o firma care sa faca repartitia, aproximativ 120 lei/an, au detaliat oficialii distribuitorului de apa. „Trebuie sa gandim si din alta perspectiva problema. Daca exista un datornic care are contract individual, cum poate sa mearga ApaVital sa ii inchida apa pe proprietate privata? Il putem da in judecata, dar pana sa primesc decizie favorabila el consuma apa in continuare si o va plati tot asociatia pentru ca activitatea noastra se opreste la bransament, la delimitarea domeniului public de cel privat. Noi ii intelegem pe oameni, ca nu vor sa le fie inchisa apa din cauza rau-platnicilor, dar de ce nu si-au facut datoria asociatiile? Ati vazut ca  au fost cazuri cand au fost executate persoane care nu si-au platit facturile, acolo nu au existat proleme cu sistarea apei”, a adaugat Razvan Manolache. Reprezentantii ApaVital mai sustin ca nu este un „moft” al companiei sa nu incheie contracte individuale, insa legislatia in vigoare nu ofera deocamdata directive clare despre modul in care pot fi incheiate aceste contracte.

Comentarii