De Business

Punem punctul pe știi

Textilistii ieseni ataca mafia chinezariilor

miercuri, 19 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Textilistii ieseni ataca mafia chinezariilor

Evaziune fiscala, marfuri de proasta calitate cu durata de viata de o zecime fata de cele romanesti, la care se intrebuinteaza coloranti si unele solutii ieftine si chiar cancerigene, preturi in vama de 10 -20.000 de lei pentru o jacheta sau un pantalon. Cam aceasta este concurenta cu care trebuie sa se lupte producatorii autohtoni de textile pentru a rezista. Exasperati de invazia „chinezariilor”, patronii ieseni din industria textila cer ajurorul autoritatilor pentru stoparea concurentei neloiale facute de importatorii de textile din zona asiatica.
Pret in vama – 10.000 de lei
Ionel Agrigoroaie, seful comisiei de industrie usoara din Cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi 2003 a explicat care este traseul produselor textile ce intra in tara din zona asiatica. Marfurile din zona asiatica intra in tara prin diferite puncte la preturi ridicole. „Pe declaratiile vamale cu care intra marfurile in tara, jachetele, pantalonii sau jucariile au preturi de 10 – 20 – 30.000 de lei. In Romania, de importurile din aceasta zona se ocupa o singura persoana, care este fiul unui oficial care reprezinta la noi o tara asiatica, al carui nume n-am sa-l spun. El percepe taxa de protectie fiecarui en grosist, chiar si celui care vrea un stand in Suceava”, a explicat Agrigoroaie.
Adaos 1.000%
Prin subevaluarea la vama, in estimarile textilistilor statul pierde anual intre 500 si 700 de milioane de dolari. De la importatori, marfurile ajung la intermediari (en grosisti) care, conform spuselor lui Agrigoroaie, isi pun adaosuri comerciale cuprinse intre 100 si 1.000%. Mai mult decit atit, lucreaza si fara facturi sau cu facturi pe firme fantoma, in asa fel incit nici nu platesc nici un ban la stat. „Apeleaza la filiere arabe care le scot banii din tara”, a mai precizat el.
Urmatorii in acest lant sint tonetarii sau micii comercianti care in cazul controalelor de la diferite organe ale statului platesc oalele sparte, fie pentru ca marfa este proasta fie ca firma care figureaza in factura lui nu exista.
„Singurul lucru bun la aceasta geaca este fermoarul”
Ionel Agrigoroaie, care este in acelasi timp si patron al firmei „Aya Sports”, a facut si o demonstratie practica a calitatii marfurilor chinezesti reprezentantilor institutiilor statului prezenti in sala.
El a cumparat de la „Metro” doua geci groase, de productie asiatica, cu 400.000 de lei, „la oferta”. De o geaca nu s-a atins, aceasta aratind bine, insa pe cealalta a spalat-o doar o data. Deja avea filtrul (acel material gros dintre fata si captuseala) lasat. In plus s-a desfacut foarte repede. „Singurul lucru bun la aceasta geaca este fermoarul”, a aratat Agrigoroaie.
Textilistii ieseni din AOAI au cerut reprezentantilor autoritatilor prezenti ieri la intinlirea ce a avut loc la Hotel Astoria (Oficiului Protectiei Consumatorului, Politiei, Garzii Financiare si Consiliului Judetean, precum si subprefectul Corneliu Rusu Banu) sa se coalizeze pentru a initia un proiect de lege prin care produsele romanesti sa fie protejate in raport cu cele de slaba calitate priovenite din import. (Ana PRODAN)

Comentarii