De Business

Punem punctul pe știi

Vinerea neagra la Bursa

vineri, 14 iulie 2006, 19:32
3 MIN
 Vinerea neagra la Bursa

Pietele financiare au cunoscut ieri o zi deosebit de neagra. In medie, titlurile cotate la Bursa de Valori Bucuresti au cunoscut deprecieri importante, leul a pierdut teren in fata euro indreptindu-se spre nivelul de 3,6 unitati, iar pretul petrolului a urcat pina la nivelul de 78 dolari pe baril. Principalele actiuni tranzactionate la Bursa au inchis sedinta de ieri pe o scadere medie de 2%, sub influenta corectiei inregistrata de titlurile SIF, care au pierdut, pentru a doua zi, aproximativ 3%. „Scaderea generalizata se explica prin efectul de antrenare determinat de corectia puternica de la SIF-uri, pentru a doua zi consecutiv. Vestile proaste de la SIF Oltenia au determinat unii investitori sa-si lichideze pozitiile si de pe celelalte societati de investitii financiare“, a declarat un broker. Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a hotarat, ieri, sa suspende SIF Oltenia de la tranzactionare ca urmare a discutiilor care au avut loc joi seara intr-o emisiune a postului public de televiziune in legatura cu posibile detineri fictive in structura actionariatului societatii financiare. Cu o zi mai devreme, o parte a brokerilor explicau scaderea titlurilor SIF pe fondul zvonurilor privind o presupusa frauda de 300 de milioane de dolari in sistemul bancar, acolo unde societatile de investitii detin cele mai valoroase participatii. Transferurile cu actiunile celor patru SIF prezente la tranzactionare in sedinta de vineri au insumat 15,17 milioane lei, respectiv 60% din operatiunile realizate pe ansamblul pietei. Dintre societatile de investitii, cea mai ampla scadere a fost consemnata de SIF Muntenia (-4,29%), urmata de SIF Moldova si SIF Banat Crisana, care au coborat cate 3,72%. Volume semnificative au fost raportate pentru SIF Moldova  – 7,2 milioane lei (2 milioane euro) si SIF Transilvania – 4,3 milioane lei. Singurele societati de la categoria I care nu au inschis pe un pret in scadere au fost SNP Petrom si Biofarm. Pentru cea mai mare companie de la BVB s-au operat 240 de transferuri in suma de 1,6 milioane lei.
Leul, in corzi
Leul a inceput ziua dezastruos. Insa, treptat vanzarile de valuta din a doua jumatate a sedintei interbancare de ieri au temperat deprecierea monedei nationale de la inceputul zilei. La sfarsitul sedintei, euro era cotat la 3,5930 – 3,5980 lei, cu 0,8 bani peste nivelul inregistrat in ziua precedenta. In primele ore ale zilei raportul a avansat rapid, de la 3,5900 – 3,5950 lei/euro la deschidere spre maximul de 3,6150 – 3,6200 lei/euro. Acest nivel de tranzactionare constituie totodata si maximul saptamanii. Cresterea consistenta a cotatiilor a fost interpretata de catre dealeri drept marcari de profit si chiar deschideri de noi pozitii din partea investitorilor straini. Ulterior, leul a recuperat o parte a deprecierii si a incheiat saptamana in apropierea pragului de 3,6 unitati in raport cu euro.
Razboiul arunca pretul petrolului in aer
Pretul petrolului a depasit ieri nivelul record de 78 de dolari pe baril, in urma amplificarii tensiunilor geopolitice si a violentelor din Orientul Mijlociu si Nigeria. Petrolul de referinta pe piata americana, cu livrare in luna august, era cotat la ora 07:10 GMT in crestere cu 1,37 dolari, la 78,07 dolari pe baril, dupa un maxim de 78,40 dolari pe baril. Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, a urcat cu 1,26 dolari, la 77,95 dolari pe baril, atingind anterior un record de 78,03 dolari pe baril. Evolutia a fost determinata de escaladarea conflictului intre Israel si Liban, si a temerilor legate de problemele de productie din Nigeria, al optulea mare exportator de titei din lume, cauzate de atacurile militantilor. Alti factori generatori de tensiuni sint conflictul dintre Iran si Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, referitor la programul nuclear iranian, retragerea nord-coreenilor de la negocierile cu Coreea de Sud si scaderea semnificativa a stocurilor de titei in Statele Unite. Este de asteptat ca in cazul in care pretul petrolului ramine la acest nivel combustibilii sa se scumpeasca si mai mult.

Comentarii