Amiralul conductelor

duminică, 26 martie 2000, 23:00
3 MIN
 Amiralul conductelor

Daca este un personaj care sa nu fi asteptat pur si simplu prilejul sa candideze din nou la Primarie, acela este Gheorghe Nichita. Cu imaginea omului lipsit de astimpar, oricind dispus sa se avinte intr-un plan cu bataie lunga, Nichita are statutul strategului pentru care nu s-a gasit o oaste pe masura. In cel mai fericit caz, directorul RAJAC este in situatia soldatului pentru care bastonul de maresal ii rezerva inca timpi de asteptare. Deocamdata a ajuns numai amiralul peste conductele risipitoare ale unei regii. Un amiral in stil bahluvian, cu mil pe tevi centenare si bani prea putini pentru un atac asupra impuritatilor. Pasionatul de fotbal, artizanul managerial al unei avansari a Politehnicii Iasi cu citiva ani in urma, consilierul municipal capabil sa-i dea sah lui Simirad prin sedinte, astazi Nichita isi mai permite, pentru a doua oara, o provocare: Primaria.
In ultimii patru ani, relatia lui Nichita cu Simirad a fost una de atenta supraveghere reciproca. Dupa ce l-a avut ca un ghimpe in Consiliul Municipal, Simirad a respirat usurat cind l-a vazut dus la RAJAC. Dar, de aici, Nichita nu a facut decit sa reia, cu ambitie, constructia unui aparat electoral, cu oameni care dubleaza personalul administrativ al RAJAC. Organizatia de tineret de la PD este, in cea mai mare parte, formata din personalul RAJAC. Purtatorul de cuvint la RAJAC, devenit membru PD, nu are rezerve sa se prezinte la conferintele de presa de la sediul partidului. De altfel, calitatea in care fac declaratii sau isi asuma aparitiile publice este pentru democrati un permanent joc de-a v-ati ascunselea.
De pilda, Nichita anunta ca va participa la viitoarele intilniri intre candidatii la Primarie numai in calitate de director de regie, pentru a nu incalca prevederile legii electorale. Apoi, din postura de vicepresedinte al PD, critica "carentele" administratiei lui Simirad si procedurile acestuia. In plus, adreseza intrebari lui Simirad, ca simplu cetatean, si raspunde acuzelor acestuia, la aceleasi probleme, in calitate de director al RAJAC. De fapt, cu care Nichita avem de-a face? Oare in rolurile pe care si le asuma in acest joc electoral, nu risca cumva simplul cetatean Nichita sa se intilneasca cu directorul RAJAC si sa-l intrebe cit mai este pretul apei? Atunci pentru Nichita se va desfausura, oricit ar incerca sa-l amine, momentul cel mai delicat al propriei campanii electorale.
Altfel, avem motive sa nu fim chiar atit de prapastiosi. Nichita are o strategie pusa la punct,
chiar daca recent a facut un pas precipitat, anuntind public numele directorului sau de campanie inainte ca acesta sa-si fi incheiat contractul cu Media Pro. Managerul RAJAC isi pastreaza relatii strinse cu sfatuitori titrati, caliti in trecutele confruntari. Imaginea publica si-o construieste cu gesturi curajoase. Isi declara averea, are curajul de a-l hartui sistematic pe Simirad cu intrebari legate de deficientele din administratie, fie ele referitoare numai la intrebarile pe care le ridica executia bugetara pe anul trecut. Si are si motive sa se considere in siguranta, macar pe tarimul regiilor, pentru ca este un pragmatic.
La RAJAC Nichita a mostenit atmosfera molcom dulce a unei institutii care nu stia nici cit mai incaseaza, nici cit mai cheltuie, cu o structura de personal aproape dinastica, cu relatii, complicitati si mai ales mentalitati neschimbate pina atunci. Cu fler si profesionalism a reusit sa cultive relatii de afaceri si de incredere cu personalitati ale lumii de afaceri occidentale. Din acest punct de vedere, ar fi de dorit ca bancherii care trec prin dealul Copoului sa poposeasca si pe la Palatul Roznovanu, macar pentru impresie. Deocamdata, in acesta privinta, maestrii de ceremonii de acolo mai au de invatat multe de la Nichita. Acestea ar fi atuurile pe care le va folosi candidatul PD in competitia pentru Primarie. Experienta pe care a cistigat-o, calificarea manageriala, ii dau credibilitate si fac din Nichita unul dintre cei care, dinaintea campaniei electorale, au avut idee despre cum si-ar putea rezolva Iasul, macar in parte, problemele sale.(Mihai CHIPER)

Comentarii