Apa trece, politicienii ramin

luni, 05 iulie 2010, 18:51
3 MIN
 Apa trece, politicienii ramin

Romania a intrat din nou in zodia inundatiilor. Printre cele mai memorabile momente din timpul revarsarii apelor a fost cel al blestemului lansat de o locuitoare din Dorohoi. Indignata de faptul ca seful statului nu a venit sa descopere in ce conditii mizere a ajuns sa traiasca, femeia a dat sa aprinda o luminare spre a-i lumina drumul lui Basescu, pe care l-a invocat viu sau mort. De va fi fost mort, presedintele ar fi trebuit sa ajunga la Dorohoi prin pamint, probabil in postura de moroi cu basca. Speriata ea insasi de vehementa dorohoiencei, reporterita, care avea evident o misiune de indeplinit, a plecat rapid spre alt sinistrat. 

In tot acest timp, unul dintre principalii vinovati de dezastrul din Dorohoi, primarul pesedist Dorin Alexandrescu, isi varsa naduful pe codurile de vreme. Neintelegind semnificatia culorilor si gradul de pericol sugerat de ele, alesul a ignorat avertismentele repetate venite de «sus» si nu a purces la evacuarea locuitorilor din zonele vulnerabile.

Acestor indivizi, cu vizibile si nevindecabile probleme psihice, societatea romanesca le cere sa absoarba fonduri europene si sa implementeze proiecte de modernizare a comunitatilor locale. Scoliti in filialele satesti ale nenumaratelor universitati private si promovati de mecanismul de partid in functii de maxima importanta, ei nu se pricep la nimic. De ce s-ar pricepe?

Nici la centru lucrurile nu stau mai bine. Dimpotriva. Desi inundatiile au inceput sa se repete la intervale tot mai reduse de timp, sinistrul a prins din nou autoritatile nepregatite. Lucrarile de amenajari hidrografice promise de fostul premier Tariceanu fie nu au fost realizate decit pe hirtie, fie au fost facute de mintuiala de firmele clientelei liberale. Apele au spulberat majoritatea digurilor ridicate in ultimii ani.  

Inca o data, guvernantii, de data asta de la PDL si UDMR, promit acum sprijin pentru comunitatile riverane, stavilare noi dar si pedepse aspre pentru cei care au taiat padurile proteguitoare. Cine-i mai crede? Depasiti de situatie, contradictorii si nehotariti, sefii de la Interne si Mediu, linga care se mai itea din cind si specialistul in ape tulburi Dan Carlan, pareau scosi din filmul «Explozia», dar dupa ce deflagratia avusese loc. Lipsa de solutii a PDL la toate dintre problemele de azi ale Romaniei este boala cumplita a acestui partid.

Totusi, inundatiile au produs si o solidarizare a populatiei. Sensibilizati de necazurile miilor de sinistrati, multi oameni din zone mai sigure i-au ajutat cum au putut; chiar daca iulie este luna in care recesiunea economica va lovi cel mai tare. In acest caz de solidaritate, presa vorbita a jucat un rol semnificativ, dovedind ca romanii pot fi si plini de compasiune, dar si organizati.

Ca orice catastrofa, inundatiile din acest an au scos la iveala multe dintre relele si bunele societatii romanesti. Am vazut si disperare, dar si mobilizare, si incompetenta, dar si devotament, si prostie crasa, dar si citeva idei bune. Politicienii de toate culorile au facut insa din nou o figura jalnica. Ceea ce impune o neintirziata problema de alegere. Viitorul romanilor se anunta tot mai nebulos, pentru a mai fi lasat in seama actualei clase politice.   

Comentarii