Calciiul liberalilor

vineri, 14 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Calciiul liberalilor

Teodor Melescanu este "ciotul" de care s-au impiedicat planurile marete privind crearea unei aliante capabile sa cistige alegerile din toamna. Vointa lui Melescanu a fost mai puternica decit toate analizele care vorbeau de avantajele unei aliante eficiente intre ApR si PNL. Decizia liberalilor de a sprijini candidatura lui Theodor Stolojan pentru Cotroceni a ignorat, din naivitate sau in mod deliberat, un "amanunt" – anume ca ApR este un partid extrem de personalizat, in care cel mai mult conteaza vointa liderului. Atmosfera unanimista de la intilnirea de ieri a Consiliului National al ApR a confirmat acest lucru. Sedinta s-a desfasurat nu ca o dezbatere pe marginea politicii de aliante a partidului, ci ca o ceremonie de ungere a lui Melescanu ca lider maxim si candidat unic la prezidentiale. Decizia ApR este, practic, un ultimatum pentru liberali, care ar trebui sa accepte tot ce a propus Alianta la inceputul negocierilor.
PNL are motive serioase sa se fereasca de Melescanu. Biografia acestuia tradeaza numeroase zone vulnerabile. Pentru perioada de dinainte de 1989, doua vor fi elementele care in mod sigur vor fi exploatate de adversarii politici. In primul rind, tinind cont de faptul ca Melescanu a activat pe vremea lui Nicolae Ceausescu in cadrul ministerului de Externe intr-o functie importanta si de faptul de notorietate ca functionarii ministerului erau in proportie zdrobitoare colaboratori ai Securitatii, se poate specula ca este foarte probabil ca liderul ApR sa fi avut legaturi cu Securitatea. In al doilea rind, nu poate fi trecut cu vederea ca Melescanu vorbea perfect limbajul regimului Ceausescu. In 1989, de pilda, Melescanu impartasea in fata presei occidentale teza ceausista conform careia problematica drepturilor omului este un instrument al "imperialismului occidental" de amestec in treburile interne ale statelor socialiste (teza pentru afirmarea careia era responsabil la "Scinteia" actualul director de la "Adevarul", Dumitru Tinu).
Biografia post-decembrista a lui Melescanu este legata de citeva din tarele regimului Iliescu. Dovada sta implicarea fostului ministru al Afacerilor Externe in "afacerea firul rosu", in "afacerea Costea" si in afacerea incalcarii embargoului cu Iugoslavia. Oamenii de care s-a inconjurat Melescanu ridica, de asemenea, semne de intrebare. In afara de deja suspectii Adrian Costea si Mihai Cuptor, in jurul lui Melescanu se afla semnificativ de multi oameni din pepiniera de cadre a regimului comunist. Este vorba, in principal, de "politologii" de la "Stefan Gheorghiu", de responsabili cu propaganda din UTC si de ziaristi de la Scinteia. Este cazul, intre altii, a lui Iosif Boda (care, in calitate de lector universitar la "Stefan Gheorghiu", lauda in Scinteia, in 1989, virtutile democratiei muncitoresti-revolutionare a regimului Ceausescu), a lui Vladimir Pasti (sociolog "marxist") sau a lui Viorel Salagean (specialist in economia socialista la Scinteia). Aceeasi provenienta au membrii de frunte ai unei organizatii care graviteaza in jurul ApR si PNL – Initiativa Social-Liberala (ce isi are originea in organizatia de casa a lui Ion Iliescu "Un Viitor pentru Romania"): Vasile Secares, presedinte al ISL si fost cadru didactic la "Stefan Gheorghiu", Cornel Codita etc. Din acest punct de vedere, ApR si ISL se aseamana sociologic cu PNR, partid condus de alti doi "politologi" ai regimului Ceausescu – Virgil Magureanu si Ovidiu Trasnea (care ridica semne de intrebare si in privinta relatiei cu Securitatea). Este vorba, pe ansamblu, de personaje din esaloanele inferioare ale PCR sau din fosta Securitate care au dovedit dupa 1989 un extraordinar simt al puterii, remarcabile instincte institutionale si o ideologie extrem de eteroclita. Un studiu serios de sociologie politica s-ar putea sa duca la concluzii socante despre felul in care personaje din esaloanele inferioare ale PCR au supravietuit politic si au ocupat structurile puterii dupa 1989. Inventarea ApR este un episod important al acestui fenomen.
Increderea ridicata a populatiei in Teodor Melescanu, dovedita de sondajele de opinie, este un important rezervor pentru potentialul de ascensiune, in clasamentele pre-electorale, al liderului ApR. Insa, natura electoratului sau (electorat educat, necaptiv, vulnerabil la dezbaterile publice) este o sursa de slabiciune. Exploatarea publica a zonelor vulnerabile din biografia lui Melescanu ar putea duce la scaderea drastica a popularitatii sale. Efectele in sondaje ale "afacerilor" tratate recent de presa sint o dovada in acest sens.
Toate acestea sint motive de retincenta pentru PNL. In plus, cu Melescanu, PNL nu va putea sa joace in campania electorala cartea noutatii. Decizia ce urmeaza a fi luata de liberali este, din acest motiv, cruciala pentru felul in care se va desfasura campania electorala si pentru sansele in alegeri ale PNL si ApR. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii