Campania contra

luni, 10 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Campania contra

Este deja o certitudine faptul ca procentele PDSR in sondajele de opinie au facut ca multi dintre posibilii adversari ai acestei formatiuni sa-si nuanteze substantial discursul politic. Daca ApR era de asteptat sa fie un potential partener al lui Ion Iliescu, mai putin previzibila poate fi aceasta postura pentru un partid ca PNL.
La sfirsitul saptaminii trecute, prim-vicepresedintele liberal Valeriu Stoica declara ca trebuie facut tot ce este posibil pentru a bloca accesul in parlament al partidelor extremiste, numind aici PRM. Aparent, o declaratie de bun simt. Politic insa, o astfel de declaratie trebuie analizata altfel. La ce "tot posibil" s-ar fi putut gindi liderul liberal, din moment ce, se stie, fiecare partid face oricum tot posibilul, in anumite limite, pentru a bloca accesul adversarilor la guvernare? Sa mai precizam ca declaratia liderului liberal vine intr-un moment in care speculatiile pe tema apropierii liberalilor de PDSR sint in toi.
Raspunsul il da chiar partenerul de guvernare si de Conventie al PNL. "S-ar putea interpreta ca Valeriu Stoica si-a pus farul pe PRM si ca a absolvit PDSR si ii considera viitori parteneri. Nu ii fac un proces de intentie, poate e o scapare a sa", spune Ion Diaconescu. Adjunctul acestuia, Remus Opris, este mai transant: "Valeriu Stoica a avut o atitudine constanta, un discurs critic impotriva PRM si a liderului acestui partid, la fel de constanta fiind absenta unui discurs critic la adresa PDSR".
Devine aproape evident ca, prin asa-numita strategie de izolare a PRM, Valeriu Stoica incearca sa dea credit si justificare unei eventuale apropieri a partidului sau de PDSR, un gest menit a nu afecta electoral partidul sau. Daca am judeca aceste declaratii doar ca atare, aproape ca n-am intelege nimic decit ca se spun chestiuni banale. Dovada ca lucrurile nu stau chiar asa este chiar declaratia lui Ion Iliescu, ca reactie la propunerea lui Valeriu Stoica. Fostul presedinte a inteles "trucul" liberalilor si raspunde foarte direct: "PRM nu prezinta un pericol, avind in vedere procentele obtinute de ei in sondaje. Extremisti sint si altii: aripa extremista din UDMR, fundamentalistii taranisti…". Cu alte cuvinte, PDSR respinge pe moment oferta discreta a liberalilor.
Fireste, este treaba PNL cum isi organizeaza strategia electorala. La fel, priveste doar pe liderii Conventiei cum se vor prezenta intr-o campanie electorala in care oferta lor, prin contributia liberalilor, se prezinta divergent, pe fondul lipsei interesului comun, si complementar cu oferta PDSR.
Cita vreme clasa politica nu prezinta o competitie de programe, care de care mai credibile si mai realiste, pagubiti nu vor fi doar cei care fac mutari gresite, ci fiecare dintre noi. O campanie electorala inegala, in care nu se infrunta proiecte credibile, din care alegatorul sa aleaga efectiv, ci scenarii si strategii obscure, aduce prejudicii intregii tari. Un PDSR prezent in campanie in confortabila postura din opozitie si fara adversari credibili va fi, in afara de orice alt scenariu si indiferent de cistigator, un dezavantaj evident pentru Romania. (Claudiu RAUS )

Comentarii